Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» Creativitatea la prescolari


Creativitatea la prescolari
CREATIVITATEA     LA PRESCOLARI

Gradinita cu program normal Nr. 6

Motru – Gorj

Termenul de creativitate isi are originea in cuvantul latin „creare”, care inseamna „a fauri”, „a crea”, „a naste”.

Creativitatea, arata Al. Rosca, este un fenomen foarte complex cu multiple aspecte, fatete, laturi sau dimensiuni. El defineste creativitatea atat in sens restrans, cat si in sens larg. In sens restrans creativitatea este activitatea sau procesul care conduce la un produs caracterizat prin noutate sau originalitate si valoare pentru societate. In sens larg, creativitatea se refera la gasirea de solutii, idei, probleme, metode, procedee care nu sunt noi pentru societate, dar la care s-a ajuns pe o cale independenta.
Aderand la sensul larg de intelegere a creativitatii putem include in cadrul ei si aspectele ce apar la copii. Ei isi imagineaza, creeaza multe lucruri noi, care de obicei nu au valoare sociala.

J. P. Guilford asociaza mai des creativitatea cu trei factori, si anume:

- fidelitatea;

- flexibilitatea;

- originalitatea.

Alti factori ai creativitatii sunt: sensibilitatea la probleme, atitudinea de a redefini capacitatea de a abstractiza, aptitudinea de a sintetiza, imaginatia (creatoare), motive cognitive.

Niciodata nu este prea tarziu pentru cunoasterea, stimularea, educarea si dezvoltarea creativitatii. Dar cu cat aceasta actiune incepe la o varsta mai mica (conform principiului „interventiei precoce”, prin modalitati concrete, adoptate particularitatilor de varsta si individuale ale subiectilor) si continua de-a lungul anilor, cu atat va fi mai productiva, conducand la obtinerea unor realizari creative mai valoroase.

In vederea valorificarii la un nivel cat mai inalt al potentialitatilor creative ale copiilor, este necesar ca fiecare cadru didactic sa realizeze doua actiuni complementare:

evaluarea nivelului pe care il ating diferiti factori ai creativitatii la fiecare prescolar;

gasirea celor mai eficiente modalitati de activare, stimulare, educare si formare.

Prescolarii creativi se diferentiaza permanent, de obicei, de restul grupului prin diferite comportamente specifice si, daca li se permite acest lucru, isi dezvolta in mod liber creativitatea. Ei sunt foarte curiosi, vin cu solutii neobisnuite, cu idei originale, au initiativa si spirit de observatie foarte bine dezvoltat, vad conexiuni intre elementele, aparent, fara nici o legatura, pun intrebari adecvate, cauta alternative si exploreaza noi posibilitati, manipuleaza si controleaza simultan mai multe idei, invata rapid si usor, au o memorie buna,    un vocabular bine dezvoltat, gasesc cai neobisnuite pentru solutionarea problemelor, au o imaginatie vie si o capacitate buna de a compune povesti,

Jocul si invatarea ofera copilului multe ocazii de a-si combina si recombina informatiile de care dispun, de a construi realul din propriile imagini.Ascultand povesti, povestiri, basme, copilul recunoaste mental principalele momente ale naratiunii, le inverseaza, le omite, le amplifica si inventeaza altele noi.

Jucandu-se cu creionul pe hartie obtine linii si figuri neobisnuite. Exersandu-si vocea descopera accidental ritmuri si melodii care ii retin atentia.

Framantand o bucata de plastilina se trezeste in fata unor forme deosebite. Asezand cuburile unele peste altele, ajunge la interesante constructii in miniatura. Asadar activitatile pe care le desfasoara prescolarii, daca sunt corect planificate si instrumentate, conduc la premisele desfasurarii actului creator. De pilda, la varsta prescolara, teama de personajele fantastice negative pe care copii le cred reale le genereaza abordari creative bazate pe integrarea posibilului in real.

Folosirea prozei si a versurilor ca suport al activitatii de educatie plastica asigura posibilitati concrete pentru redactarea practica a continutului de idei. Redarea unor elemente grafice si tehnice de desen insusite anterior, in contextul unor teme noi, sugerate de un text, ofera posibilitatea de a reda original teme propusa.

In cadrul jocurilor de constructii, folosirea trusei „Logi”, da posibilitatea copiilor sa realizeze diferite, obiecte in functie de imaginatia si creativitatea lor: case, oameni de zapada, masini, brad, etc.

Copiii se manifesta creativ in functie de propria lor experienta de situatii si actiuni in mediul apropiat – gradinita si familie si de informatiile achizitionate.

Societatea in continua transformare si dezvoltare presupune efort creativ din partea tuturor indivizilor. Din acest motiv, valorile formative trebuie dezvoltate de la cea mai frageda varsta.

BIBLIOGRAFIE:

1. Ancuta    Lucia Ancuta Partenie – Educarea creativitatii la copii, Revista invatamantului prescolar, Bucuresti – 2001;

2. Rosca    A. – Creativitatea generala si specifica, Editura Academiei - Bucuresti;

3. Schiopu U. – Dictionarul enciclopedic de psihologie, Editura Babel,     Bucuresti.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate