Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
» Norme tehnice de preparare a vaccinului inactivat si cu adjuvant hidroxid de aluminiu contra holerei aviare


Norme tehnice de preparare a vaccinului inactivat si cu adjuvant hidroxid de aluminiu contra holerei aviare


NORME TEHNICE

DE PREPARARE A VACCINULUI INACTIVAT SI CU ADJUVANT HIDROXID DE ALUMINIU CONTRA HOLEREI AVIARE

“HOLEPAL “

1. CARACTERISTICILE PRODUSULUI

1.1. Vaccinul inactivat contra holerei palmipedelor este un produs biologic obtinut prin cultivarea tulpinilor de Pasteurella multocida (Clemson University-CU si trei tulpini izolate din Romania Ar, Or, Mh) in sistem static sau pe fermentor. Vaccinul este reprezentat de amestecul culturilor celor patru tulpini de Pasteurella multocida, avand o concentratie de minimum 1 x 109 germeni/ml. Culturile sunt inactivate cu formaldehida si adsorbite pe hidroxid de aluminiu.1.2. Denumirea comerciala a vaccinului inactivat contra holerei la palmipede este “HOLEPAL”.

1.3. Vaccinul se livreaza in flacoane care contin 50, 100 sau 250 ml, respectiv 25, 50, sau 125 de doze.

1.4. Vaccinul se prezinta sub forma unui lichid galbui, usor tulbure cu sediment bogat alb-cenusiu care prin agitare moderata se uniformizeaza.

2. COMPOZITIA PRODUSULUI

2.1. Vaccinul “HOLEPAL” contine 80% culturi inactivate de P. multocida si 20% hidroxid de aluminiu.

2.2. Inactivarea culturii adsorbite pe gel de hidroxid de aluminiu se realizeaza prin adaugarea de aldehida formica de 40% in proportie de 3‰ si mentinerea timp de 72 ore la temperatura de 370C

3. Materiale

Tulpini de Pasteurella multocida (CU, Ar, Or, Mh).

3.1.1.Caracteristicile morfologice, culturale, intretinerea si controlul tulpinilor sunt descrise in “Normele tehnice pentru tulpini”.

3.2. Medii de cultura.

3.2.1. Pentru obtinerea culturilor se folosesc mediile descrise in Tehnica 1 privind prepararea mediilor de cultura.

3.2.2. Tulpina de lucru (TL) de virus Cl/90 de La Sota, se prepara, conserva si utilizeaza conform ,,Normelor tehnice de preparare si control” ale acesteia.

3.3. Adjuvanti.

3.3.1. Hidroxidul de aluminiu se prezinta sub forma de gel. Dupa omogenizare prin agitare are aspectul unui lichid alb-laptos.

3.3.2. Hidroxidul de aluminiu se sterilizeaza prin autoclavare o ora la 1150C.

3.4. Inactivant.

3.4.1. Se utilizeaza formaldehida in concentratie finala de 3

4. MODUL DE PREPARARE

4.1. Prepararea inoculului. Tulpinile de lucru se paseaza in mediul lichid, descris in Tehnica , in proportie de 1 – 2 % din volumul mediului de cultura si se incubeaza la 370C, timp de 18 – 20 ore. Cultura astfel obtinuta constituie inoculul pentru prepararea vaccinului.

4.1.1. Din cultura-inocul se recolteaza o proba de 5 – 10 ml pentru controlul bacteriologic si fungic conform cerintelor din Tehnica 3.

4.1.2. Inoculul trebuie sa fie pur din punct de vedere bacterioscopic si bacteriologic si steril fungic.

4.2. Prepararea culturilor se realizeaza in sistem static sau fermentor folosind cultura inocul si respectand parametrii de crestere, conform Tehnicii 2.

4.3. Culturile ajunse la sfarsitul fazei de multiplicare logaritmica se recolteaza in recipienti pe care se noteaza simbolul tulpinii, data obtinerii culturii, cantitatea recoltata.

Din fiecare cultura se recolteaza o proba de 5 - 10 ml care se controleaza din punct de vedere bacterioscopic, bacteriologic si fungic (conform Tehnicii 3) si al titrului (conform Tehnicii 4).

4.4.1. Culturilecare corespund controalelor efectuate conform pct. 4.4. sunt adsorbite pe gel de hidroxid de aluminiu steril, cu pH-ul ajustat la valoarea 7,2 – 7,4. Proportia de cultura-gel de hidroxid de aluminiu este de 1/5.

4.5. Inactivarea culturilor se realizeaza prin adaugarea de formol (cu concentratia de aldehida formica de 40%) in proportie de 3 si mentinerea timp de 48 ore la temperatura de 370C.

4.6. In scopul adsorbtiei culturii bacteriene pe gelul de hidroxid de aluminiu, recipientii cu hidroxid de aluminiu peste care s-a recoltat cultura bacteriana inactivata se mentin 48 ore la temperatura de 370C. La interval de 2 –3 ore continutul recipientilor este bine omogenizat prin agitare.

5. MODUL DE FORMARE A SERIEI

5.1. Cantitatea de cultura bacteriana rezultata prin insamantarea aceluiasi pasaj al tulpinii de lucru se comaseaza intr-un recipient de omogenizare (repartizare) respectandu-se raportul cantitativ intre tulpini. Amestecul obtinut formeaza seria de vaccin.

5.2. Fiecare serie de vaccin se numeroteaza. Numerotarea seriilor se face in ordine crescanda pe o perioada de 5 ani.

6. modul de conditionare.

6.1. Conditionarea se face in flacoane sterile de 100 si 250 ml continand 50 si respectiv 125 doze, inchise cu dop de cauciuc si capsula de aluminiu.

6.2. Fiecare flacon se eticheteaza.

6.2.1. Etichetele vor avea inscrise urmatoarele date: denumirea producatorului, denumirea produsului, seria, valabilitatea, numarul de doze si viteza laboratorului de control.

6.3. Flacoanele se ambaleaza in cutii individuale sau colective pe care se aplica o eticheta cu specificatiile de la pct. 6.2.1.

6.4. Pe cutii se aplica o banderola de garantie pe care este inscrisa denumirea producatorului.

6.5. In fiecare ambalaj se introduce cate un exemplar din instructiunile de folosire a vaccinului.

7. Valabilitatea

7.1. Vaccinul inactivat contra holerei la palmipede “HOLEPAL” are valabilitatea de 18 luni de la data prepararii.

8. CONDITII DE PASTRARE SI TRANSPORT

8.1. Vaccinul va fi conservat la producator, in timpul transportului cat si la beneficiar pana la folosire, la temperatura cuprinsa intre +4/+80C.

8.2. Transportul vaccinului se va efectua in masini sau lazi izoterme la temperatura de conservare.

9. CONTROALE PE FLUX TEHNOLOGIC

9.1. Ccontrolul puritatii microbiologice se executa la cultura inocul si la fiecare cultura obtinuta pe fermentor sau balon. In acest scop se recolteaza o proba de 5 – 10 ml din cultura.9.1.1. Pentru stabilirea puritatii culturii se efectueaza examenul bacteriologic. Cultura examinata trebuie sa contina numai germeni morfologic identici celor din tulpina de lucru – Norme tehnice pentru tulpini bacteriene.

9.1.2. Controlul puritatii bacteriologice se executa si trebuie sa corespunda prevederilor din Tehnica 3, pe mediile de cultura dezvoltandu-se numai culturi caracteristice de P. multocida.

9.1.3. Controlul concentratiei de germeni vii pe ml de cultura se executa (si trebuie sa corespunda) conform normelor din Tehnica 4. Cultura trebuie sa contina cel putin 1 x 109 germeni pe ml.

10. EVIDENTE DE PRODUCTIE SI CONTROL PE FLUX

10.1. Se tin in registrele oficiale ale Laboratorului de productie.

10.1.1. Registru de evidenta tulpini si

Registru de productie vaccin.

10.1.2. Registrul de control pe faza de productie.

10.1.3. Dosar cu fisele de control si certificatele de calitate.

11. NORME SANITARE VETERINARE DE LUCRU

11.1. Masuri de prevenirea difuzarii tulpinilor de P. multocida

11.1.1. Aria de productie pentru “HOLEPAL” va fi complet separata de zonele in care se lucreaza cu alte tulpini vaccinale.

11.1.2. Spatiile tehnologice de lucru se vor dezinfecta periodic (saptamanal) cu formaldehida, calculandu-se cate 5-10 ml la m3 sau Javel 70% s.a.

11.1.3. Toate materialele folosite la prepararea tulpinii matca, tulpinii de lucru, vaccinului antiholeric inactivat se vor decontamina prin autoclavare.

11.2. masuri de prevenire a contaminarii vaccinului cu bacterii sau fungi

11.2.1. Incaperile de lucru se vor curata mecanic, spala cu detergenti si dezinfecta cu una din urmatoarele solutii:

soda caustica ..5%

formol.1% (sub forma de vapori)

Javel70% s.a.

11.3. Termostatele vor fi periodic curatate mecanic, peretii vor fi spalati cu solutie de detergenti si dezinfectante cu vapori de formol sau decontaminol.

12. NORME DE PROTECTIA MUNCII

12.1. Orice acident de munca, indiferent de gravitatea lui, va fi anuntat imediat sefului de munca, iar in lipsa acestuia, persoanei care ii tine locul.

12.2. Persoanele care vin la serviciu in stare de ebrietate sau consuma alcool in timpul serviciului nu vor fi admise la lucru. Acestea vor fi sanctionate conform regulamentului de ordine interioara.

12.3. Pentru lucrarile de laborator este obligatorie purtarea echipamentului de protectie muncii.

12.4. In boxele sterile se va folosi echipament tehnologic special (halate, bonete, baticuri, sorturi) destinat strict operatiunilor din boxa

12.5. Este interzisa folosirea boxelor sterile in alte scopuri decat cele prevazute de fluxul tehnologic.

12.6. Dupa terminarea activitatii, personalul care a executatz operatii legate de producerea vaccinului este obligat sa se spele pe maini cu solutii dezinfectante.

12.7. Este interzisa pastrarea hranei in frigiderele unde se gasesc tulpini bacteriene sau virale.

12.8. Este obligatorie spalarea pe maini cu apa, sapun si detergenti inainte de consumarea alimentelor.

12.9. Pentru evitarea accidentelor se va folosi numai sticlarie intacta, fara zgarieturi sau bule de aer.

12.10. Recipientii utilizati la obtinerea vaccinului, controlul acestuia si tot instrumentarul folosit se vor steriliza prin autoclavare.

12.11. Este interzisa functionarea lampilor de ultraviolete in prezenta oamenilor.

12.12. Este interzisa functionarea fara supraveghere a aparatelor electrice, a instalatiilor de incalzire, a becurilor de gaz aprinse si folosirea furtunelor defecte sau cu un grad avansat de uzura, fara coliere, cu ramificatii metalice sau de sticla.

12.13. Lichidele combustibile si volatile (alcool, toluen) vor fi manipulate cu atentie deosebita.

a)     pe masa de lucru se vor tine cantitati mici, iar in laborator se vor depozita in fisete cantitatile necesare lucrului pentru cel mult o luna de zile;

b)    se vor pastra in vase ermetic inchise si se va evitavarsarea lor;

nu se vor depozita si nu se vor transvza in apropierea focului.

ROMVAC COMPANY SA


Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate