Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
Subclasa Tetrabranchiata (Nautiloidea)


Subclasa Tetrabranchiata (Nautiloidea)


Subclasa Tetrabranchiata (Nautiloidea)

Este in prezent un grup aproape stins, cu doar 6 specii cunoscute, fata de cele peste 2500 forme fosile descrise. Sunt forme primitive, cu patru branhii in cavitatea paleala, cu corpul protejat de o cochilie inrulata, cu multe tentacule mici, identice, retractile in teci si lipsite de ventuze. O serie de tentacule din partea dorsala a corpului fuzioneaza si formeaza un opercul care are rolul de a inchide complet apertura cochiliei. Inima are patru atrii, existand de asemenea patru inimi branhiale si patru rinichi. Cochilia este inrulata intr-un singur plan, cu ultima tura de spira acoperindu-le complet pe celelalte. Cochilia este compartimentata prin septe transversale in camere umplute cu gaz, comunicand cu ultima camera - ocupata de animal - printr-un sifon; aceste camere sunt folosite pe post de hidrofor, prin introducerea sau scoaterea gazului animalul controlandu-si pozitia in masa apei.Subclasa cuprinde un singur ordin actual - Nautiloida - cu specii raspandite in zona indo-pacifica - Nautilus pompilius, N. macrophthalmus.

Grupe fosile - Ordinul Orthoceratida - caracterizat prin cochilie alungita, conica; ortoceratidele au dominat marile in perioada paleozoica. Ordinul Ammonoidea (grup ridicat de unii specialisti la rang de subclasa) a dominat marile cretacice, speciile acestui grup caracterizandu-se printr-o cochilie inrulata, cu spirele aproape totdeauna vizibile. Ca si ortoceratidele, s-au stins fara sa dea urmasi directi.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate