Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
MIROSUL (OLFACTIA) - Rolul analizatorului olfactiv


MIROSUL (OLFACTIA) - Rolul analizatorului olfactiv


MIROSUL (OLFACTIA)

Rolul analizatorului olfactiv. Mirosul si gustul fac parte din "simturile chimice". Mirosul intervine in depistarea si selectarea furajelor, recunoasterea olfactiva a progeniturii, atractia sexuala a partenerilor, in orientarea animalelor etc.

Segmentul periferic al analizatorului olfactiv este reprezentat de mucoasa olfactiva care captuseste cavitatile nazale, suprafata pe care o ocupa variind in functie de specie (zona dorso-caudala a mucoasei cavitatilor nazale si organul vomero-nazal).

Receptorii analizatorului olfactiv sunt reprezentati de neuroni bipolari cu pericarionii localizati in mucoasa olfactiva, care la polul apical prezinta dendrite ciliate, iar axonii formeaza nervul olfactiv. Neuronii bipolari reprezinta atat receptorul, cat si protoneuronul caii de conducere (fig 3.2).Figura 3.2 Structura receptorului gustativ

Calea de conducere a analizatorului olfactiv este formata din doi neuroni:

-protoneuronul, reprezentat de neuronii bipolari, ai caror axoni formeaza nervul olfactiv si strabat lama ciuruita a etmoidului si fac sinapsa cu deutoneuronul in bulbii olfactivi

-deutoneuronul, reprezentat de celule mitrale si celule viloase. Axonii celulelor mitrale formeaza tractusurile olfactive, cu proiectie corticala.

In functie de modul de sinaptizare dintre proto- si deutoneuron, performantele olfactive ale animalelor sunt diferite si se pot incadra in trei categorii:

-animale anosmatice, la care 60-70 de celule bipolare sinaptizeaza pe o celula mitrala (acuitate olfactiva redusa). Din aceasta categorie fac parte mamiferele marine.

-animale microsmatice, la care 5-6 celule bipolare sinaptizeaza pe o celula mitrala. Acest tip de acuitate se intalneste la om, primate si pasari.

-animale macrosmatice, la care o celula bipolara sinaptizeaza cu 5-6 celule mitrale; din aceasta categorie fac parte animalele cu mirosul foarte bine dezvoltat - cainele, calul, vaca, soarecele, iepurele etc (fig 3.3).Figura 3.3    Convergenta axonilor protoneuronului olfactiv pe celulele mitrale la gaina (1), om (2) si caine (3); CO-celule olfactive; FO-filete olfactive ; GO-glomeruli olfactivi; M-celule mitrale ; TOL-tractusul olfactiv lateral

Segmentul central. De la bulbul olfactiv informatiile sunt transmise la lobul piriform si de aici, la amigdala rinencefalica si pe scoarta cerebrala, in aria olfactiva.

Elaborarea senzatiilor olfactive. Excitantii olfactivi sunt reprezentati de particule fine ale substantelor odorante dispersate in aer, care prin inspiratie (curenti turbionari, convectie si difuziune) ajung in contact cu mucoasa olfactiva. Prin adulmecare (inspiratii scurte si intense) se intensifica transportul substantelor odorante. Substantele odorante stimuleaza cilii celulelor bipolare prin solubilizarea in stratul sero-mucos de la suprafata mucoasei olfactive si genereza potentiale de receptor care initiaza potentiale de actiune ce vor fi transmise pe cale tractusurilor olfactive spre scoarta cerebrala.

Contactul prelungit cu o anumita substanta odoranta duce la adaptare, fenomen prin care senzatia de miros este diminuata sau chiar dispare.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate