Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
Anatomia nervului alveolar inferior


Anatomia nervului alveolar inferior


Anatomia nervului alveolar inferior

Nervul alveolar inferior (NAI) este ram al nervului mandibular (al 3-lea ram al nervului trigemen). Inainte de a intra in gaura mandibulara, NAI trimite un ram motor, nervul milohioidian.

De la trecerea prin gaura mandibulara, NAI intra in canalul mandibular alaturi de artera si vena cu acelasi nume, alcatuind MVN alveolar inferior, urmarind un traiect spre anterior si inferior in interiorul mandibulei . Din canalul mandibular, NAI trimite ramuri senzitive pentru dintii inferiori.

Daca impartim pe verticala ramul orizontal dentat in 4 parti egale, canalul mandibular se poate afla in urmatoarele situatii (de sus in jos):

I.         Prima zona - aici nu se afla niciodata canalul mandibular;

II.     A doua zona - procent de 17-18%;

III.           A treia zona - 20-25%;

IV.           Intre Z2 si Z3 canalul se afla in procent de 55-60%;

V.      A patra zona - 3%.In 60-70% din cazuri, canalul mandibular face o bucla mediala fata de gaura mentoniera, fapt demn de luat in seama la plasarea unui implant in zona premolara mandibulara. Uneori pot exista chiar 2 gauri mentoniere de aceeasi parte.

Distanta de la apexurile molarilor la canalul mandibular:

M3 - 2,5mm (88%);

M2 - 5mm (82%);

M1 - 6mm (maxim 14%).

Pozitia canalului mandibular in sens V-L:

a.      canalul mandibular porneste de la gaura mandibulara in diagonala inainte si spre V pana la gaura mentoniera in procent de 6,5%;

b.     canalul mandibular pleaca de la gaura mandibulara sub radacina M3 in pozitie lingualizata apoi L de apexul radacinilor M2 si M1 pana in dreptul PM2 unde ia un traiect spre V formand gaura mentoniera - in procent de 93,5%.

In edentatia totala, gradul de resorbtie verticala a crestei alveolare este variabil, dar se poate ajunge la dimensiuni f. reduse, cu canalul mandibular foarte aproape de creasta iar gaura mentoniera poate ajunge la 2-3mm de coama crestei.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate