Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Cepaea vindobonensis Ferussac, 1821 (genul Cepaea)


Cepaea vindobonensis Ferussac, 1821 (genul Cepaea)


Cepaea vindobonensis Ferussac, 1821 (genul Cepaea)

La aceasta specie cochilia are inaltimea de 17-18 mm, latimea de 20-21 mm si apertura de 12:13 mm. Cochilia globuloasa, este colorata alb-galbui, uneori albicioasa, cu 5 benzi brune, de cele mai multe ori unite intre ele (fig. 12). Peristomul bine intarit este brun-roscat, iar ombilicul este acoperit de rasfrangerea columelara. Apexul se ridica ascutit. Ultimul anfract coboara mult spre apertura (GROSSU, 1955)

Fig. 11. Cepaea nemoralis

Original: Steinke DirkFig. 12. Cepaea vindobonensis

Original: Nica Dragos, 2004

Traieste prin cranguri, paduri, livezi, santuri, ruine, in zonele de campie si de deal, ajungand pana la 800 m altitudine.

Raspandit in Europa de Est, poate fi intalnit pana la Elba si Viena. In Romania este o specie comuna cu o larga variabilitate (GROSSU, 1993 citat de BURA, 2004)

Recunoasterea diferitelor specii ale genului Cepaea este dificila si greu de realizat prin simpla aprecierea a cochiliilor (forma, culoare, dimensiune, sens de spiralizare). De multe ori recunoasterea unei specii implica disectia animalului in scopul determinarii formei pe care o are in sectiune sageata dragostei si pentru a studia aspectul glandelor multifide, aceste doua repere constituind cele mai sigure criterii de deosebire intre specii.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate