Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
INSAMANTAREA PRODUSELOR PATOLOGICE


INSAMANTAREA PRODUSELOR PATOLOGICE
Insamantarea produselor patologice

Izolarea unui agent infectios este hotaratoare pentru diagnostic, mai ales cand rezulta dintr-un produs patologic normal lipsit de germeni (sange, l.c.r., lichid aticular). Izolarea de germeni din tractul respirator digestiv, leziuni cutanate, se va considera in raport c microbiocenoza fiecarei regiuni.

In scopul izolarii bacteriilor din produsele patologice se practica insamantarea pe medii de cultura potrivite, adica depunerea produsului recoltat pe suprafata sau in profunzimea mediului.

Insamantarea se poate face cu ansa bacteriologica sau cu pipeta Pasteur (sterilizate in prealabil).

Insamantarea produsului patologic urmareste obtinerea de colonii izolate, a caror caractere sa fie usor de analizat. O colonie reprezinta o populatie bacteriana omogena provenita dintr-o singura celula. Genetic aceasta populatie reprezinta o clona.

Pot fi utilizate diferite tehnici de insamantare:

Prin epuizarea inoculului pe suprafata unei placi Petri. Inoculul se depune pe un sector limitat al placii, cu ansa bacteriologica, sau cu tamponul. Apoi, cu ansa sterilizata si racita se disperseaza inoculul pe un alt sector al placii, executand cateva striuri paralele de la inocul spre marginea placii. Se sterilizeaza ansa si apoi, pornind de la striurile anterioare si perpendicular pe ele se mai traseaza cateva striuri paralele. Operatia se repeta pana la epuizarea suprafetei de insamantare.
Insamantarea prin dilutii succesive in tuburi.

Se poate efectua in doua moduri:

*     intr-o serie de 3-4 tuburi cu bulion se fac dilutii succesive din produsul patologic

*     produsul patologic se depune (o picatura) in lichidul de condensare al unui tub de geloza inclinata, intinzandu-se apoi pe suprafata mediului. In continuare se realizeaza dilutii succesive direct in apa de condensare a 3-4 tuburi cu geloza. inclinata.

Insamantarea in profunzimea mediilor solide: se poate face prin intepare cu o ansa bacteriologica dreapta.

Insamantarea in medii lichide.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate