Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
DIAGNOSTICUL INFECTIILOR STAFILOCOCICE - GENUL STAPHYLOCOCCUS


DIAGNOSTICUL INFECTIILOR STAFILOCOCICE - GENUL STAPHYLOCOCCUS


DIAGNOSTICUL INFECTIILOR STAFILOCOCICE - GENUL STAPHYLOCOCCUS

Stafilococul face parte din familia Micrococaaceae, care cuprinde coci gram pozitiv si catalazo-pozitivi, ce pot fi incadrati in doua genuri: Staphylococus au fost si Micrococcus.

In genul Staphylococcus au fost individualizate mai multe specii din care retin in mod special:

- Staphylococcus aureus specie care poate fi patogena pentru om si animale

- Staphylococcus epidermidis, specie lipsita in mod obisnuit de patogenitate.

Infectiile stafilococice.Stafilococii fac parte din germenii piogeni si produc infectii diverse cu localizare, manifestari clinice si evolutie.

Din gama larga de infectii, furuncul, panaritiul, hidrosadentita si osteomielita, se pot considera ca infectii tipic stafilococice, dat fiind faptul ca in majoritatea cazurilor se izoleaza stafilococul. De asemenea toxiinfectiile stafilococice constituie o entitate clinica etiologica cu caracteristici proprii.

Diagnosticul se face numai prin metode directe (diagnostic bacteorologic).

1. Produsul patologic se recolteaza in functie de localizare si aspect clinic.

2. Examenul microscopic direct. In cazul unui puroi stafilococic se vad coci gram pozitivi (colorati violet), asezati in ciorchine, mai rar in diplo si izolat.

3. Izolarea agentului patogen se bazeaza pe capacitatea germenului de a creste pe medii simple si pe medii hiperclorurate, ca geloza sange si medii Chapman.

4. Identificarea care se bazeaza pe:

a) Proprieteti morfo-tinctoriale: stafilococii sunt coci sferici, gram pozitivi, care se aseaza in gramezi (ciorchine), dar pot fi observati in diplo, lanturi scurte sau izolat.

b) Proprietati de cultura. Stafilococul creste pe medii simple fiind aerob-anaerob facultativ. Pe mediile lichide- apa peptonata, bulion, tulbura uniform mediul. Pe mediile solide creste sub formade colonii "S" destul de mari, rotunde, cu margini regulate, bombate. culturile de stafilococ au proprietatea ca in aerobioza sa se pigmenteze (pigmenti care nu difuza in mediu). In raport cu pigmentul se pot intalni:

- stafilococi cu pigment auriu

- stafilococi cu pigment alb

- stafilococi cu pigment citrin

Stafilococul produce mai multe tipuri de hemoliza dintre care mai importante sunt:

- alfa-hemoliza care apare dupa o incubare la 37 C (hemoliza de tip cald) ca un halou clar de liza completa, cu marginile nebuloase in jurul coloniei.

- beta-hemoliza care apare dupa o incubare la 37 C ca o hemoliza incompleta, care se intensifica la 4 C (hemoliza de tip cald-rece).

c) Proprietati biochimice: prezenta catalazei(efervescentei) este caracteristica pentru familia Micrococcacee.

d) Caractersitici de patogenitate.

Teste de patogenitate in vitro

     Coagulaza este considerata din unct de vedere al diagnosticului de laborator, prin constanta sa, proprietatea cea mai utila de apreciat a patogenitatii unei tulpini de stafilococ.

Teste de patogenitate in vivo tin de proprietatea stafilococului patogen de a produce exotoxine.

     Activitatea dermonecrotina

     Exotoxina exfoliativa

     Enterotoxina este o enterotoxina termorezistenta produsa de tulpinile de stafilococ patogen, fiind responsabila de producerea toxiinfectiilor alimentare stafilococice. Prezenta ei se evidentiaza prin testul Dolman, inoculand filtratul culturii, fiert 20 min, intraperitoneal la pisoi tineri. dupa 10-60 minute, animalul devine agitat, prezinta sialoree, caontractari ale musculaturii abdominale, varsaturi in jet, incoerabile si diaree. Dupa aproximativ o ora animalul revine la starea normala.

Deoarece stafilococul este un germen cu raspandire ubiquitara, pentru a putea fi incriminat ca agent etiologic intr-o infectie, tulpinei izolate i se determina proprietatile de patogenitate: pigmentarea, hemoliza, coagulaza.

Identificarea tulpinei izolate se completeaza cu: determinarea sensibilitatii la antibiotice.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate