Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
DIAGNOSTICUL INFECTIILOR PRODUSE DE BACTERII DIN GENUL HAEMOPHILUS


DIAGNOSTICUL INFECTIILOR PRODUSE DE BACTERII DIN GENUL HAEMOPHILUS
DIAGNOSTICUL INFECTIILOR PRODUSE DE BACTERII DIN GENUL HAEMOPHILUS

Genul Haemophilus cuprinde bacterii care au ca proprietate comuna dezvoltarea numai pe medii cu sange. In realitate aceste bacterii necesita pentru dezvoltarea lor doi (unele specii numai unul) din factorii de crestere X (hemina) si V (NAD sau NADP). Sunt aerob-anaerob facultativi. Sunt cocobacili gram negativi, cu polimorfism accentuat.

Multe din speciile din acest gen se intalnesc ca si comensale ale cavitatii buco-faringiene. Unele din acestea sunt nepatogene si fac in mod obisnuit parte din microbiocenoza placii dentare. Speciile importante pentru interventia lor in patologia umana sunt H. influenzae, H. parainfluenzae (care se gaseste destul de frecvent si ca bacterii comensale a microbiocenozei faringiene), H. ducreyi este agentul etiologic al unei boli venerice - sancrul moale.

H. influenzae determina frecvent pneumonii si bronhopneumonii post-gripale. In lumina cunostintelor actuale H. influenzae tip antigenic h este agent important al meningitei bacteriene, in special la copii, al laringo-traheitei obstructive si al complicatiilor ce survin dupa infectiile virale ale cailor respiratorii.

Recoltarea produselor patologice: l.c.r., sputa, sange.

Examenul microscopic direct aduce informatii foarte pretioase pentru diagnosticul de meningita cu H. influenzae, deoarece in frotiurile efectuate din sedimentul l.c.r.-ului si colorate Gram se evidentiaza cocobacilii gram negativi, incapsulati.

Izolarea se face pe geloza sange, geloza socolatie sau pe mediul Levinthal cu lizat de hematii. Chiar si pe aceste medii H. influenzae se dezvolta dificil, iar cea mai buna metoda este ca dupa insamantarea produsului patologic sa se faca o insamantare in spoturi de stafilococ. Datorita faptului ca stafilococul elibereaza factorul V si astfel dezvoltarea coloniilor de H. influenzae va fi favorizata in jurul spoturilor de stafilococ (fenomenul de satelitism).

Identificarea

. Proprietati morfo-tinctoriale: cocobacili gram negativi cu polimorfism accentuat.

. Proprietati de cultura: pe medii solide → colonii mici asemanate cu picaturile de roua. Foarte important pentru identificare este fenomenul de satelitism.

. Proprietati biochimice: la diferentierea speciilor de Haemophilus si a biotipurilor (I-VI) din specia H. influenzae.

. Proprietati antigenice: studiul propr antigenice este folosit mai ales pentru H. influenzae, care poseda un antigen capsular polizaharidic. Acest antigen a permis identificarea a 6 tipuri antigenice notate cu litere mici ale alfabetului, de la a la f. Determinarea tipului antigenic se face prin aglutinare pe lama sau fenomenul de umflare a capsulei cu seruri specifice de tip.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate