Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
CLASIFICAREA SINAPSELOR


CLASIFICAREA SINAPSELOR
Clasificarea sinapselor

Poate fi facuta dupa criterii structurale sau functionale.


Din punct de vedere structural, sinapsele se pot realiza intre doi neuroni (neuro-neuronale) sau intre un neuron si o celula a unui organ efector (sinapse neuro-terminale sau neuro-efectoare). Sinapsele neuro-neuronale pot fi axo-dendritice, cand componenta postsinaptica este o dendrita, axo-somatice, cand componenta post-sinaptica este reprezentata de membrana corpului celular sau axo-axonice, cand axonul presinaptic se termina pe axolema sau chiar pe un buton terminal al axonului neuronului postsinaptic (fig. nr. 9.4.).

Fig. nr. 9.4. - Sinapsa axo-axonica; 1 - membrana presinaptica; 2 - membrana postsinaptica

Din punct de vedere functional, sinapsele pot fi clasificate dupa mecanismul de transmitere al influxului nervos, in sinapse chimice, la nivelul carora mesajul electric este recodificat intr-o forma chimica si astfel ajunge la neuronul postsinaptic, si sinapse electrice, prin care PA se transmite neuronului urmator ca atare, fara mediatie chimica.

Dupa natura starii generate la nivelul membranei postsinaptice, sinapsele chimice pot fi excitatoare, cand reactia componentei postsinaptice la mediatorul chimic este o depolarizare urmata de generarea unui nou PA, sau inhibitoare, cand modificarea de potential electric in membrana postsinaptica este o hiperpolarizare si nu se genereaza un nou PA.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate