Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Relatii publice online


Relatii publice online


Relatii publice online

Cand se lanseaza un nou produs trebuie asigurata cunoasterea sa de cat mai multi potentiali clienti. Va trebui expus si pe alte site-uri, in afara de site-ul companiei, pentru a obtine o lansare online reusita si o notorietate suficienta. Aceasta cunoasterea este asigurata inclusiv de catre instrumentele specifice relatiilor publice.

In mod obisnuit relatiile publice in mediul online sunt cunoscute sub denumirea de ePR (electronic Public Relations). Astfel, in timp ce publicitatea, promovarea vanzarilor si vanzarea personala sunt in mod obisnuit orientate catre consumatori si prospecti, ePR sunt folosite pentru a influenta in sens pozitiv un public divers, pentru a crea un climat de incredere, simpatie si intelegere mutuala dintre o organizatie si mediul sau, incluzand aici atat actionarii si angajatii, mass-media, furnizorii, comunitatea locala precum si consumatorii, cumparatorii organizationali sau alte grupuri de interese. Internetul se dovedeste a fi astfel unul din cele mai eficiente medii pentru a oferi audientelor nou formate datele pe care le doreste, campaniile de eRP avand un impact asupra consumatorului mai putenic si mai de durata decat publicitatea.Practica acestui domeniu de actiune a consacrat deja o serie de tehnici specifice, care pot fi grupate in trei categorii distincte: de primire, utilizate in relatiile cu mass-media si legate de evocarea unui eveniment special, in mediul online, in functie de publicul vizat, o organizatie are la dispozitie o gama larga de metode si tehnici care permit eficientizarea activitatilor de RP.

Tehnicile specifice relatiei cu consumatorul si pozitionarii produselor apeleaza la buletine informative electronice, brosuri electronice, demonstratii practice, webinarii (manifestari de tipul seminariilor sau conferintelor online), fan cluburi, acordarea de premii de notorietate, oferirea de mostre digitale, tiparirea de carti electronice etc.

Brosurile electronice

Una dintre cele mai eficiente tehnici este data de brosurile electronice. Cele mai simple e-brosuri sunt cele in format PDF. Deoarece le lipseste interactivitatea, specialistii in RP au luat in considerare cel mai mare avantaj oferit de Internet si astfel au creat un alt tip de brosura care, desi similara celor tiparite pe hartie (se parcurge la fel prin rasfoirea paginilor) sau a celor in format PDF, prezinta avantajul unei descarcari mai rapide si a elementelor multimedia, in general, brosurile electronice suplinesc cataloagele de produse, ghidurile turistice, pliantele agentiilor de turism, manualele de instruire, rapoartele financiare etc., fiind utile in cadrul sesiunilor de instruire, de prezentare produse, vanzari sau intalniri de afaceri. In mod obisnuit se distribuie prin website-ul companiei insa, la cerere, pot fi furnizate prin e-mail sau pe CD-uri. Avantajul utilizarii de brosuri electronice consta in costuri reduse de publicare si difuzare, informatii consistente, actualizare permanenta etc.

Webinarii

Forma prescurtata a sintagmei ,,seminar pe Web', webinariile reprezinta prezentari, lecturi, ateliere sau cursuri de prezentare a unor idei, tehnici, produse, etc., prezentate online. O caracteristica esentiala a webinariilor o reprezinta interactivitatea, abilitatea participantilor de a face schimb de impresii si informatii, desi sunt geografic distribuiti in intreaga lume.

Tehnici specifice raporturilor cu mass-media

Devine din ce in ce mai obisnuita eliberarea prin intermediul Internetului a unor scurte noutati pentru presa, insotite de URL-ul paginii pentru cei care doresc sa obtina un volum mai mare de informatii. Cand vorbim de ePR ne referim nu numai la cunoasterea de cat mai multi potentiali clienti a produsului/serviciului nou lansat de companie ci, mai ales, la a face vizibil un site pe Internet prin stiri, articole sau chiar prin continutul sau. Iar acest lucru se face cel mai bine prin redactarea unui comunicat de presa, care va comunica beneficiile noului produs/serviciu sau caracteristicile site-ului si distribuirea sa in locatii de maxima vizibilitate pentru publicul tinta.

Pentru ca informatiile oferite mediei sa fie cat mai accesibile, este bine, in primul rand, ca site-ul sa fie optimizat pentru principalele motoare si directoare de cautare si, in al doilea rand, sa fie evidentiate pe site sectiuni speciale dedicate reporterilor precum: stiri, comunicate de presa, noutati, galerie foto, etc.

Comunicarea prin evenimente

Comunicarea prin evenimente sau programe speciale grupeaza expozitii, organizarea de competitii si concursuri speciale, festivaluri, sprijinirea de actiuni culturale si umanitare, programe pentru tineri, programe zonale etc.

Website-ul este unul dintre cele mai bune mijloace de comunicare evenimente care implica un numar mare de persoane si cheltuieli ridicate de comunicare. Deoarece Internetul are meritul de a permite accesul la informatie 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an, un eveniment in plina desfasurare poate fi transmis lumii intregi in cateva secunde. In general, evenimentele online servesc cresterii interesului utilizatorilor si atragerea lor pe site.

Sponsorizari

O alta activitate promotionala des utilizata este legata de sponsorizare - sponsorizarea conferintelor, a informatiilor publice, a sectorului nonprofit etc. La fel ca in cazul sponsorizarii unui eveniment TV, o firma poate sa-si sprijine pe aceasta cale alte activitati importante, sa castige vizibilitate pentru companie, pentru produsele si serviciile sale. Pentru aceasta se impune crearea unei legaturi hipertext de la pagina sponsorizata catre home-page-ul firmei respective.

Promovarea vanzarilor prin Internet

Unul din instrumentele promotionale care se utilizeaza cu succes deosebit in mediul online este promovarea vanzarilor. Functia de promovare a vanzarilor este aceea de a create vanzarile in cel mai scurt timp si consta in acordarea de stimulente pentru cumpararea imediata, mai ales a produselor standardizate si cu cerere foarte elastica.

Esantioanele digitale

Esantioanele digitale gratuite sunt alcatuite dintr-o informatie folositoare, cum ar fi o carte electronica, un raport, un software sau o consultatie on-line. Exista foarte multe posibilitati iar resursele sunt nelimitate: aplicatiile de computer pot fi oferite spre testare pentru o anumita perioada (de obicei versiunile demo expira dupa o luna sau 60 de zile); extrasele din carti electronice pot fi descarcate ca fisiere PDF, arhivate sau in versiuni executabile, site-urile de comercializare CD-uri si casete audio/video sau cele ale artistilor de muzica ofera pentru descarcare fisiere MP3 sau clipuri video scurte sub 1 minut etc.

Sampling

Mostrele constau din produse fizice care se livreaza direct la domiciliu. Samplingul in mediul on-line se face pe microsite-uri temporare prin inregistrarea datelor celor interesati de primirea unor astfel de mostre. Avantajul consta in crearea automata a unei baze de date cu publicul tinta al ofertantului.

e-Cupoanele

e-Cupoanele sunt certificate care permit utilizatorilor de Internet sa economiseasca bani atunci cand cumpara produse on-line. Ele sunt foarte populare in mediul on-line, o treime din utilizatorii de Internet folosindu-le in mod regulat.

Premiile de fidelitate

Premiile de fidelitate sunt exemple de promovare care ofera stimulente clientilor fideli sau frecventi. In practica on-line includ reduceri oferite sub forma de numerar, certificate de cadouri sau carduri de fidelitate.

Concursul promotional

Participarea la concursuri si tombole promotionale consta in posibilitatea de a castiga bani, excursii sau obiecte ca rezultat al achizitionarii unui produs sau vizitarii unui site. Acestea sunt foarte populare pe Internet si sunt plasate de obicei pe site-uri sau portaluri cu trafic mare. De regula sunt antrenati consumatori tineri, dornici de a cunoaste si a procura produsele inscrise la promotii. Imbucurator este faptul ca in spatiul .ro exemplele pentru astfel de activitati promotionale sunt numeroase, dovedind apetitul utilizatorilor romani de Internet pentru castiguri.

Reduceri de preturi

Reducerile temporare de preturi reprezinta unul dintre cele mai eficiente instrumente promotionale. Avantajul este dat de faptul ca reducerea fiind pe o perioada limitata de timp, utilizatorul este nevoit sa revina pe site pentru verificari periodice.

Companiile care opteaza pentru reducerile de pret au la dispozitie mai multe tehnici, precum: ofertele speciale, preturile barate, reduceri imediate, oferte ,,produse in plus' etc.

Cadouri promotionale

Cadourile/Primele promotionale constau in oferirea unui ,,avantaj' temporar unui produs, dupa ce acesta a fost cumparat. Spre deosebire de reducerile de preturi, avantajul se refera la un obiect.

Promovarea incrucisata

Pe Internet vanzarea incrucisata (cross-selling si up-selling) se realizeaza in aceeasi maniera ca si cu metodele traditionale, adica clientii de pana la un moment dat a anumitor produse sau servicii sunt indrumati si spre alte produse/servicii ale companiei. Este intalnita in special in cazul librariilor virtuale si a magazinelor virtuale de produse naturiste. Un exemplu de cross-sell consta in vanzarea unei imprimante relativ ieftine, dar care solicita consumabile relativ scumpe iar un exemplu de up-sell il constituie acordarea de reduceri la cumpararea unei cantitati de produs mai mare de o anumita valoare.

Vanzari grupate

Vanzarile grupate ofera cyberconsumatorilor posibilitatea de a beneficia de reduceri substantiale a pretului obisnuit a produselor. Practic, se ofera doua sau mai multe produse inrudite care sunt vandute impreuna.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate