Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Locul serviciului de transfer de bani western union in cadrul companiei nationale "posta romana"


Locul serviciului de transfer de bani western union in cadrul companiei nationale "posta romana"


locul serviciului de transfer de bani western union in cadrul companIei nationale "Posta Romana"

In cadrul acestui capitol se trateaza pozitionarea serviciului de transfer de bani Western Union in cadrul gamei de servicii oferite de Compania Nationala Posta Romana, dar luand in considerare si mediul concurential fragmentat al serviciilor similare prestate in Romania de institutii financiare si alti operatori de transfer de bani existenti pe piata locala.

1. Prezentare generala, obiect de activitate, structura organizatoricaIn baza Hotararii de Guvern nr. 371 din data de 3 iulie 1998, Guvernul Romaniei infiinteaza Compania Nationala 'Posta Romana' S.A., persoana juridica romana, avand forma juridica de societate comerciala pe actiuni, prin reorganizarea Regiei Autonome 'Posta Romana' S.A., care se desfiinteaza. Compania Nationala Posta Romana S.A. este operatorul national din domeniul serviciilor postale si se afla in proprietatea statului roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (75% din pachetul de actiuni) si Fondul Proprietatea (25% din pachetul de actiuni). De asemenea, Posta Romana este entitatea responsabila de indeplinirea obligatiilor rezultate din aderarea Romaniei la Uniunea Postala Universala, iar in aceasta calitate trebuie sa asigure conditiile necesare integrarii serviciilor postale nationale in sistemul international postal.

Compania isi desfasoara activitatea in domeniul comunicatiilor postale, obiectul principal de activitate fiind administrarea, dezvoltarea, exploatarea serviciilor de posta si colaborarea cu organizatii similare straine in realizarea acestor servicii pe plan international, in conformitate cu prevederile Ordonantei nr. 31/2002 aprobata prin Legea nr. 642/2002 privind serviciile postale si a licentelor ori autorizatiilor acordate.

Compania asigura in temeiul contractelor ori conventiilor sau al prevederilor legale, serviciile de posta necesare sistemului national de aparare si sistemului de siguranta nationala, la solicitarea autoritatilor publice competente.

Compania participa pe piata libera a serviciilor de posta si presa cu valoare adaugata in calitate de concurent si desfasoara si alte activitati colaterale, necesare realizarii in conditii de rentabilitate a obiectului sau principal de activitate, respectiv comert exterior, aprovizionare, cercetare si proiectare tehnologica si informationala, servicii medicale, invatamant, social-culturale, etc.

Compania are ca obiect de activitate:

Servicii postale:

I.         Servicii postale de baza;

II.       Servicii postale altele decat cele de baza.

Editarea, tiparirea, comercializarea si pastrarea timbrelor si efectelor postale in conservatorul de timbre;

Alte prestari de servicii conexe celor mentionate mai sus si orice alte activitati conform legislatiei in vigoare.

Compania este condusa de directorul general, care ocupa si functia de presedinte al Consilului de Administratie. Acesta este format din reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Compania este organizata in 10 directii regionale de posta, 5 sucursale specializate, respectiv Directia de Posta Rapida, Fabrica de Timbre, Casa de Expeditii, Directia de Servicii Financiare si Muzeul National Filatelic. La nivelul intregii tari exista 9 centre regionale de tranzit.

Angajati:

peste 34.000

Oficii postale:

peste 7.100

Oficii postale informatizate:

peste 1.200

Oficii postale in VPN:

peste 550

Total populatie deservita:

Adrese de distributie:

Sursa: Raportul anual 2006

Structura organizatorica a Companiei, conform organigramei aprobate de Consiliul de Administratie al Companiei cuprinde:

Administratia Centrala

Directia Dezvoltare Strategica;

Directia Economica;

Directia Comerciala

Directia Operationala;

Directia Control, Calitate si Proiecte;

Directia Resurse Umane;

Directia Cooperare Internationala;

Directia Administrativa;

Compartimente subordonate Directorului General:

Departament Relatii Publice.

Corp Consilieri;

Serviciul C.F.G.;

Serviciul Juridic;

Serviciul Audit Intern;

Serviciul A.C.C.P.;

Serviciul Prevenire si Protectie;

Serviciul Securitate Postala si Protectia Informatiilor Clasificate.

2. Sucursalele C.N.P.R.-S.A.

a)     10 Directii Regionale de Posta (D.R.P.): Bacau; Brasov; Bucuresti; Cluj-Napoca; Constanta; Craiova; Galati; Iasi; Ploiesti; Timisoara.

b)    5 Directii specializate:

Casa de Expeditii;

Directia de Posta Rapida;

Directia Servicii Financiare;

Muzeul National Filatelic;

Fabrica de Timbre

2 Servicii oferite

In conformitate cu legislatia din domeniul po tal, incepand cu anul 2004, CN Po ta Romana a fost desemnata, pentru o perioada de 5 ani, furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor po tale, ceea ce inseamna ca CN Po ta Romana are obligatia sa furnizeze urmatoarele servicii po tale:

a) colectarea, sortarea, transportul i livrarea trimiterilor de corespondenta i a imprimatelor, interne i internationale, in greutate de pana la 2 kg;

b) colectarea, sortarea, transportul i livrarea coletelor po tale interne i internationale in greutate de pana la 10 kg;

c) distribuirea coletelor po tale in greutate de pana la 20 kg, expediate din afara teritoriului Romaniei catre o adresa aflata pe teritoriul acesteia;

d) serviciul de trimitere recomandata, indiferent daca trimiterea este interna sau internationala;

e) serviciul de trimitere cu valoare declarata, indiferent daca trimiterea este interna sau internationala.

In calitate de furnizor al serviciului po tal universal in Romania, CN Po ta Romana trebuie sa se conformeze tuturor reglementarilor impuse de Directiva 97/67/CE i Directiva 02/39/CE privind furnizarea serviciului universal. CN Po ta Romana a facut eforturi sustinute, ca sa asigure, in momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana acelea i conditii de furnizare a serviciilor po tale cu cele practicate deja in Uniune.

1. SERVICII CLASICE

Corespondenta

Trimiterile de corespondenta sunt comunicari scrise, tiparite, imprimate sau inregistrate pe orice fel de suport material care urmeaza sa fie colectate, sortate, transportate i livrate, altfel decat electronic, la adresa indicata de expeditor pe acest suport sau pe ambalajul acestuia.

Imprimate

Carti, ziare, periodice, cataloage, harti geografice, partituri muzicale, reproduceri obtinute pe hartie, pe carton sau alte materiale cu ajutorul unui procedeu tipografic, mecanic sau prin alta tehnica de multiplicare, care au caracter de informare generala, executate in mai multe exemplare identice.

Colete po tale

Trimiteri po tale cu greutatea maxima 50 kg, altele decat trimiterile de corespondenta sau imprimate.

Evolutia serviciului corespondenta si imprimate in perioada 2005 - 2006

Evolutia serviciului colete postale

in perioada 2005-2006

Sursa: Posta Romana - Raport anual 2006

2. SERVICII RAPIDE INTERNE

Prioripost

Este serviciul care permite expedierea in tara de documente i marfuri prin intermediul scrisorilor i coletelor, ce beneficiaza de prioritate in transport, prelucrare i distribuire pe intreg traseul.

Prioripost cu valoare declarata fixa

Prin acest serviciu se pot expedia documente financiar-contabile. Serviciul se adreseaza in special agentilor economici, care pot expedia bilanturi contabile i alte documente cu caracter financiar sau fiscal.

Prioripost facturi

Acest serviciu asigura preluarea, transportul i distribuirea printr-o retea rapida a trimiterilor care contin facturi fiscale sau a trimiterilor Prioripost insotite de facturi fiscale, i inapoierea la expeditor a notei de inventar semnata la distribuire.

Ultrapost

Este un serviciu de curierat intern care implica un sistem rapid de prelucrare, transport i distribuire a trimiterilor postale.

Evolutia serviciului de curierat intern in perioada 2005-2006


Sursa
: Posta Romana - Raport anual 2006

SERVICII RAPIDE INTERNATIONALE

EMS

Consta in colectarea, transmiterea i distribuirea, in termene foarte scurte, a documentelor i a marfurilor. Indrumarea acestor trimiteri se face prin mijloace de transport prestabilite, care sa asigure rapiditate i control pe tot parcursul trimiterii po tale.

Skypak

Este un produs de curierat rapid international, creat printr-un parteneriat intre CN Po ta Romana i TNT Romania. Printr-un simplu apel telefonic se asigura preluarea trimiterilor de la domiciliul/sediul clientilor i expedierea la destinatie.

Evolutia serviciului de curierat international in perioada 2005-2006

Sursa: Posta Romana - Raport anual 2006

4. SERVICII FINANCIARE INTERNE

Mandat po tal intern

Asigura, prin intermediul tuturor subunitatilor po tale (oficii po tale, ghi ee po tale, agentii po tale sau factori rurali), remiterea la destinatie a sumelor de bani incredintate de expeditori. Nu exista limita pentru sumele care se admit a fi expediate prin mandate po tale interne.

E- Mandat

Asigura transmiterea rapida a unor sume nelimitate de bani, avand ca suport un sistem informatic. E-mandat scade timpul de expediere la mai putin de 24 de ore. Atat transmiterea, cat i achitarea se realizeaza in toata tara, la orice adresa. Sumele de bani ce se pot expedia prin mandate electronice sunt nelimitate, iar banii sunt achitati direct la domiciliul destinatarului, cu exceptia cazului in care expeditorul alege optiunea Post Restant.

Mandat On-Line

Permite transferul intern de bani in doar cateva minute, folosind un sistem informatic modern i sigur. Este disponibil, atat pentru persoane fizice, cat i juridice, sumele transmise in lei nefiind limitate. Presupune o intelegere prealabila intre expeditor i destinatar deoarece, pentru a intra in posesia banilor, destinatarul trebuie sa cunoasca urmatoarele informatii: oficiul po tal de la care trebuie sa ridice banii, localitatea din care au fost trimi i i suma exacta.

5. SERVICII FINANCIARE INTERNATIONALE

Mandat postal international

Ofera clientilor posibilitatea sa primeasca i sa trimita bani din i in tarile cu care CN Po ta Romana are incheiate contracte bilaterale. Limita maxima se stabile te in functie de tara de destinatie.

Eurogiro

Pune la dispozitia clientilor un sistem modern i rapid prin care se realizeaza transferuri de sume in/din strainatate, avand ca suport tehnic o aplicatie dedicata acestei activitati, cu ajutorul caruia timpul de transmitere este considerabil mic orat fata de sistemul clasic al mandatelor po tale internationale.

Western Union

CN Posta Romana, prin Western Union, ofera cea mai rapida modalitate de a primi bani din peste 190 de tari. Ca serviciu suplimentar, CN Po ta Romana ofera in exclusivitate incasarea la domiciliu a sumei transmise prin sistemul de transfer rapid de bani Western Union. Serviciul de achitare la domiciliu acopera intreaga suprafata a tarii i este disponibil la solicitarea expeditorului.

Evolutia serviciilor financiare internationale in perioada 2005-2006

Sursa: Posta Romana - Raport anual 2006

6. SERVICII DE DIRECT MAIL I DROP MAIL

Infadres (Direct Mail)

Este serviciul care asigura distribuirea trimiterilor de publicitate ce constau exclusiv in materiale de reclama i marketing, la adresa indicata de expeditor pe trimiterea in sine sau pe ambalajul acesteia. Contine mesaje identice, cu exceptia numelui, adresei i numarului de identificare al destinatarului, precum i a altor modificari care nu altereaza natura mesajului.

Evolutia serviciului de Direct Mail in perioada 2005-2006

Sursa: Posta Romana - Raport annual

Postmesager (Drop Mail)

Serviciul Postmesager permite expedierea de foi volante, bro uri, afi e, reclame, pliante, cataloage, in regim neadresat, cu alte cuvinte, livrate conform optiunii expeditorului (din casa in casa, la toate casutele po tale, la ghi eu, etc).

Postmesager Plus

Evolutia serviciului de Drop Mail in perioada 2005-2006

Permite expedierea de foi volante, bro uri, afi e, reclame, pliante, cataloage, neadresate, catre diferite sectoare de interes.

Sursa: Posta Romana - Raport anual 2006

7. INCASAREA FACTURILOR / PLATA RATELOR

In oficiile po tale se pot plati in prezent facturi emise de urmatorii parteneri ai CN Po ta Romana: Vodafone, Orange, Romtelecom, Zapp, Cosmote, Distrigaz Sud, Electrica, RDS-RCS (Digi TV), Combridge (Eufonika), Avon.

De asemenea, se pot plati rate pentru produsele contractate de la: Citifinancial, Credit Europe Bank, BRD Finance Credite de Consum, Credit Europe Bank Servicii Financiare, Direct Credit, Cetelem, Credex, Ralfi (Estima Finance), ABN AMRO Bank, Grupul Porsche Romania.

Evolutia serviciului de Cash Collection in perioada 2005-2006

Sursa: Posta Romana - Raport anual 2006

3 Locul Serviciului Western Union in cadrul Postei Romane

si pe piata romaneasca de transfer de bani

1. Piata romaneasca de utilizare a serviciului Western Union

Potrivit Bancii Nationale a Romaniei, totalul banilor trimisi de romanii care lucreaza in strainatate va depasi in acest an suma de cinci miliarde de euro, insa banca centrala nu are date legate de modalitatea de transfer al banilor, singurele estimari in aceasta privinta fiind cele ale jucatorilor din piata. Potrivit acestora, 55% dintre romani opteaza pentru serviciile de transfer rapid, 40% pentru transfer bancar, diferenta de cinci procente preferand sa trimita banii prin intermediari.

Pe piata transferurilor rapide de bani, Western Union este lider local, el fiind prezent pe piata din Romania din 1996, cand a incheiat primul contract de colaborare cu Banca Romaneasca. Principalul competitor al WU este Money Gram, urmat la mare distanta de Smith&Smith si CEC cu o cota de piata nesemnificativa.

WU urmareste intarirea marcii pe piata locala prin investitii in marketing si oferirea de optiuni care sa aduca mai multe variante in utilizarea serviciului. In acest sens, cateva exemple in Romania sunt lansarea, ca pilot, a transferurilor de bani in lei pe teritoriul Romaniei si a trimiterilor de lei in strainatate, precum si implementarea tranzactiilor pe baza chitantei automate, care elimina completarea formularului de catre client.

In Romania WU are planuri de extindere a retelei pe piata locala pana la 4.000 de locatii in 2008, fata de 500, cate opereaza in prezent. Practic in mai putin de 3 ani reteaua de agenti s-a dublat, pe masura diversificarii serviciilor. Astfel, incepand cu 2004 Western Union a introdus posibilitatea transferurilor in mai multe valute (euro, dolar sau leu) si este in curs de implementare a unui proiect pentru transferul intern de fonduri. Fiind listata la bursa din New York, Western Union comunica numai rezultatele agregate la nivel de grup. Astfel, compania nu publica date privind valoarea transferurilor sau rezultatele obtinute la nivel national.

Pe piata locala WU are sapte agenti directi, dintre care cinci sunt banci comerciale (Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BRD-SocGen si Bancpost). Alaturi de acestea, Posta Romana si Angelo Costa (o firma cu obiect unic de activitate - transferul de fonduri) sunt agenti principali. Pe langa acestea, Western Union are si o serie de parteneri independenti (casele de schimb valutar si cele de amanet).

Principala conditie pentru ca o firma sa devina partener al Western Union este ca activitatea sa genereze un volum important de numerar, astfel incat sa poata fi efectuate platile de numerar. In aceste conditii, exista 'potential' si pentru lanturile de benzinarii sau de magazine de retail, desi nu exista un proiect concret in acest sens.

In ceea ce priveste sensul transferurilor Romania ramane preponderent o piata care primeste bani, desi in ultimii ani a crescut si ponderea tranzactiilor de trimitere de bani catre locatii din strainatate. Se observa doua tendinte contrare in privinta transferurilor spre sau dinspre Romania: majoritatea tranzactiilor se concentreaza cu tari din spatiul Uniunii Europene, unde sunt comunitati de romani puternice (Spania, Italia, Germania). In paralel insa a crescut numarul de state implicate in transferuri cu Romania, ajungand sa depaseasca 160, fata de 130, in urma cu cativa ani.
In tarile din fostul bloc comunist care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, situatia s-a schimbat sensibil. Astfel, in Cehia tranzactiile de primire si trimitere de numerar sunt aproape echilibrate, in timp ce in Polonia ponderea trimiterilor creste rapid.

Piata transferurilor valutare din Romania are insa si o componenta 'la negru' - cea pe care opereaza soferii de pe autocarele care fac zilnic ruta Spania si Italia. Potrivit unor surse din cadrul firmelor de transport, valoarea estimata a expedierilor 'la negru', ajunge anual tot la 2 miliarde de euro, egaland totalul sumelor de bani care se trimit si pe caile oficiale.

Conditiile WU pentru Romania sunt urmatoarele:

- Trimiterea de bani din Romania

Suma maxima care poate fi trimisa este de 10.000 USD sau echivalentul in Euro de persoana, per tranzactie, pe zi la:
- Banca Romaneasca
- Banca Transilvania
- locatiile Banc Post
- Raiffeisen Bank S.A.

Suma maxima trimisa, reprezentand principalul este de 5.000 USD sau echivalentul in Euro de persoana, per tranzactie, pe zi la:
- BRD-Groupe Société Générale
- Locatiile selectate de la Angelo Costa (Piraeus Bank)

Suma maxima trimisa, reprezentand principalul este de 1.000 USD sau echivalentul in Euro de persoana, per tranzactie, pe zi la:
- locatiile Piraeus Bank SMB.

Expeditorii trebuie sa prezinte documente de identificare valide.

- Primirea de bani in Romania

Suma maxima eliberata, reprezentand principalul este de 10.000 USD sau echivalentul in Euro sau RON de persoana, per tranzactie, pe zi la:

- Banc Post

- Banca Romaneasca

- Banca Transilvania
- Raiffeisen Bank S.A.
- locatiile Piraeus Bank SMB
- Groupe Société Générale

Suma maxima eliberata, reprezentand principalul este de 5.000 USD sau echivalentul in Euro sau RON de persoana, per tranzactie, pe zi la:
- Posta Romana
- Angelo Costa Romania

Suma maxima eliberata, reprezentand principalul este de 2.000 USD sau echivalentul in Euro sau RON per tranzactie la Dollar Express.

Plati in USD si RON se efectueaza la:
- Banc Post
- BRD-Groupe Société Générale
- Banca Romaneasca
- Banca Transilvania
- Dollar Express
- Raiffeisen Bank S.A.

Destinatarii trebuie sa prezinte documente de identificare valide

Credit Coop efectueaza numai tranzactii de plata, exclusiv in moneda locala.

Destinatarul trebuie sa aiba cel putin 14 ani pentru a putea colecta banii.

Destinatarul trebuie sa prezinte Numarul de control pentru transfer de bani - Money Transfer Control Number (MTCN) corect.

Grila de comisioane practicate de toate agentiile si unitatile bancare prin care se efectueaza serviciul WU este prezentata mai jos:

TRANSE DE SUME TRIMISE

COMISION

NOTA:  La fiecare  500,00 EUR peste 4000,00 EUR se adauga 20 EUR la comision.

QUICK PAY 1)

0.00

-

3,300.00

3,300.01

-

4,100.00

Servicii optionale

Livrare la domiciliu 

Notificare telefonica

Mesaj (mai putin de 20 cuvinte)

1) Quick PAY este un mijloc de plata folosit pentru ca o companie sa primeasca sume de bani transmise de clientii sai din intreaga lume. Aceste fonduri primite de persoanele juridice straine, inregistrate in sistemul Western Union, vor fi direct depozitate in contul bancar al acestora

Comisionul este diferit in functie de suma transferata si se percepe numai expeditorului. Acesta variaza de la 13 $ (pentru un transfer de pana la 50$), respectiv 7 Euro (pentru un transfer de 50 Euro) la 400 $ (pentru un transfer de 10.000$), respectiv 309 Euro (pentru un tranfer de 8000 Euro

In ultimii ani se remarca faptul ca toate bancile tind sa-si mareasca cota de piata in zona retail-ului prin atragerea unui segment cat mai mare din populatie in randul clientelei proprii. Dezvoltarea pietei serviciilor financiare oferite de banci persoanelor fizice in primul rand a fost favorizata de o serie de factori: eliminarea vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in spatiul Schengen, semnarea de catre Romania a unor acorduri bilaterale cu o serie de state pentru a oferi posibilitatea cetatenilor romani de a lucra in strainatate, adoptarea monedei unice europene

2 Locul serviciului in cadrul Postei Romane

Serviciul de transfer de bani a fost introdus de Posta Romana in anul 1999, la inceput   printr-un numar redus de oficii postale informatizate.

Posta Romana are peste 1.174 de locatii care furnizeaza numai serviciul WU de incasare sume de bani (achitari) din totalul de 4300 agenti WU existenti in Romania. Astfel, Posta Romana detine 26% din totalul locatiilor WU. Din total locatii, 555 oficii sunt informatizate (plata se efectueaza direct prin aplicatia informatica Pay Money) si 619 de oficii utilizeaza serviciului centralizat CSC-Centru Servicii Clienti, din cadrul Directiei de Servicii Financiare, pentru procesarea incasarilor.

Serviciul de plata la domiciliu este oferit de Posta Romana prin intermediul a 41 de oficii informatizate, resedinte de judet.

Suma maxima admisa de Posta Romana pentru o achitare este de 10.000 USD (sau echivalentul in Lei sau Euro). Rata de schimb utilizata la modificarea unui transfer in alta moneda decat cea depusa de expeditor se efectueaza la cursul Western Union. In cazul in care numarul de transferuri incasate de o persoana pe zi depaseste suma de 10.000 USD este obligatorie completarea de catre client a unei declaratii privind spalarea banilor.

Centrul de Servicii Clienti (CSC) reprezinta centrul de legatura dintre oficii si WU. Aici clientii pot obtine informatii referitoare la serviciul WU: adresa locatiilor, comision aproximativ, mod de trimitere sau de incasare, cursul de schimb, existenta unui transfer pe numele unui client etc).

Pasii pentru primirea unui transfer de bani sunt:

PAS 1: Clientul furnizeaza agentului WU urmatoarele informatii:

Codul Money Transfer Control Number (MTCN) de pe chitanta expeditorului, daca este cunoscut de client/destinatar (nu este obligatoriu).

Numele si prenumele expeditorului

Orasul si tara din care au fost trimisi banii

PAS 2: Clientul prezinta agentului cartea de identitate

PAS 3: Clientul verifica si semneaza chitanta cu datele de primire a fondurior prezentata de agent.

PAS 4: Agentul inmaneaza banii trimisi impreuna cu o copie a chitantei.

In ceea ce priveste comportamentul clientului care utilizeaza serviciul WU oferit de Posta Romana, in urma unui cercetari efectuata de Posta Romana au rezultat urmatoarele concluzii:

Profilul clientului (care incaseaza sume primite prin WU)

   • sex feminin (73%);
   • varsta  intre 46-60 ani (41%);
   • nivel de pregatire mediu(61%);
   • ocupatie-pensionari (30%);
   • venit net lunar - pana in 440 Ron (69%);

Frecventa utilizarii serviciului

o      data pe luna (58%);

o      o data la doua saptamani (19%);

Motivele pentru care se apeleaza la serviciul Western Union

o      amabilitatea personalului (30%);

o      operativitatea (29%);

o      apropierea oficiului postal de domiciliu 26%);

Alti agenti Western Union utilizati

o      BRD (27%);

o      Banca Transilvania (16%);

o      BancPost (14%);

Destinatia sumelor

o      Intretinere (72%);

Sursa transferurilor

o      Persoane aflate temporar in strainatate(65%);

Moneda preferata

o      Euro (60%);

o      Lei (37%)

o      USD (3%)

Incepand cu luna august 2007, Posta Romana, la solicitarea WU, a demarat actiunea de implementare a aplicatiei informatice Translink ACR - Western Union la nivelul oficiilor postale informatizate.

Noua procedura reprezinta un proces de simplificare a efectuarii unei tranzactii Western Union. Beneficiile acestui sistem de lucru sunt atat in favoarea clientului cat si a Agentului Posta Romana.

In acest sens:

Clientul nu mai completeaza formularul "Pentru primit bani";

Se reduce durata de efectuare a tranzactiei;

Se reduce numarul de transferuri efectuate gresit si se reduc costurile pentru acestea;

Optimizeaza procesul tranzactiei.

Pana la sfarsitul anului 2007, operatiunea de implementare a aplicatiei informatice Translink s-a desfasurat la 17 oficii postale de pe raza orasului Bucuresti, urmand ca pe viitor aceasta actiune sa se extinda la toate oficiile postale informatizate desemnate in achitarea transferurilor, din intreaga tara.

In prezent, clientii din Germania, in mod special romanii aflati la lucru sau care traiesc in aceasta tara, pot solicita informatii generale despre serviciul Western Union la un telefon gratuit, si anume: agentii parteneri in Germania (adresa, numarul de telefon, program), taxele percepute pe transfer, procedura de expediere a banilor, informatii necesare pentru completarea formularelor de expediere si primire a banilor, datele pe care trebuie sa le cunoasca destinatarul la ridicarea banilor, suma maxima ce poate fi expediata din Germania in Romania, servicii suplimentare oferite de Posta Romana, oficiile postale care achita transferuri Western Union. Operatorii postali pot oferi informatiile solicitate in limba romana, germana sau engleza de luni pana vineri intre orele 08:00 - 20:00 si sambata de la 08:00 la 14:00.

4. Servicii concurente

Transferurile de bani pot fi de mai multe feluri: interne (pe teritoriul Romaniei, dintr-un oras in altul), internationale (din strainatate si invers) si SWIFT.
Transferurile interne de bani se fac prin
1. e-mandat (mandat electronic) - asigura pe teritoriul Romaniei transmiterea pe cale electronica a unor cantitati nelimitate de bani - catre orice persoana fizica, la adresa postala sau in cont direct - pentru persoane juridice. Timpul de primire a banilor este de: 1+ ziua de depunere (pentru mediul urban) si 2+ ziua de depunere (pentru mediul rural).
2. mandat online, care iti ofera posibilitatea de transfer intern de bani in principalele orase ale tarii. Banii vor ajunge la destinatar in maximum o ora, cu conditia ca acesta sa se afle la ghiseul oficiului postal de destinatie.
mandat postal intern - iti permite expedierea in tara a unor sume nelimitate; se realizeaza de la orice sub-unitate postala. Timp de expediere: 4+ ziua de depunere.

Transferurile internationale sunt cele efectuate dintr-o tara in alta si de obicei se deruleaza electronic (cu ajutorul calculatorului). Ele se realizeaza in urma unui schimb de mesaje standard (instructiuni de transfer) intre banci. Mesajele sunt transmise de catre sau in numele bancii ordonatorului catre banca beneficiarului. Comisioanele platite la transfer sunt intre 4 si 16% din suma trimisa (in functie de compania pentru care optezi, de tara din care trimiti banii si de marimea sumei expediate). Cu cat sumele sunt mai mici, cu atat comisioanele sunt mai mari. La ridicarea banilor trebuie sa stii numele si prenumele expeditorului, suma trimisa, tara si localitatea din care s-au trimis banii si numarul de control al transferului (care iti va fi comunicat de catre expeditor).

Transferurile bancare SWIFT. Sunt oferite de orice banca, chiar daca nu ai cont deschis acolo. SWIFT este sigla societatii de telecomunicatii bancare internationale Society for World-wide International Financial Telecommunication, pentru a imbunatati sistemele internationale de plati si legaturi bancare informatizate. Acest sistem e dominant pe segmentul de operatiuni banca-banca si per-mite efectuarea de transferuri obisnuite, operatiuni de portofoliu, confirmari de tranzactii, operatiuni de schimb valutar, ordine de plata, mesaje, extrase de cont. Un transfer SWIFT dureaza trei-patru zile ban-care; e indicat pentru sume ce depasesc 500 dolari.

Principalele servicii concurente de transfer de bani sunt urmatoarele:

A.    MoneyGram

B.    Smith & Smith

C.    Transferurile directe de bani prin acorduri de cooperare

D.    RIA Financial Services, Bancomer Transfer Services si Europhil

E.     Transfer Rapid

F.     Mondo Pay

A. MoneyGram este principalul concurent pentru WU in Romania.

Ofera un mod sigur si rapid de a trimite si primi bani din toata lumea si isi pune la dispozitie serviciile prin:

retele bancare

case de schimb valutar

Platile se fac in euro, iar in situatia in care se doreste ridicarea sumei in alta valuta decat EURO, destinatarul plateste un comision de conversie de 3%.

MoneyGram are peste 96.000 de agenti in 170 de tari si teritorii.

Serviciile MoneyGram sunt oferite in Romania de urmatorii agenti:

Agenti MoneyGram

Nr.

locatii

Banca Comerciala Romana

362

OTP Bank

49

Banca Ion Tiriac

55

ProCredit Bank

27

Libra Bank

11

Moneytrans

15

HVB Bank

1

Metro

4

Total locatii

520

Modalitatea de transfer a banilor prin MoneyGram:

Exista un numar de referinta care protejeaza transferul,

Transferul poate fi personalizat prin adaugarea unui mesaj de 10 cuvinte, ceea ce nu presupune un cost suplimentar.

Comisionul se plateste numai de expeditor.

Comisionul perceput de MoneyGram la B.C.R. si la Banca Ion Tiriac:

Transe de sume (USD)

Comision (USD)

0.00

-

400.00

20.00

400.01

600.00

30.00

600.01

-

800.00

40.00

800.01

-

1000.00

50.00

1000.01

-

1200.00

60.00

1200.01

-

1800.00

80.00

1800.01

-

2500.00

120.00

2500.01

-

5000.00

150.00

5000.01

-

7500.00

250.00

7500.01

-

10000.00

300.00

Suma maxima care poate fi transferata intr-o singura zi este de 18.000 EURO, insa aceasta se face in mai multe transe, de cel mult 6.850 EURO.

Timp de transfer al banilor: 10 minute.

B. Smith & Smith

Smith&Smith Romania este specializata in operatiuni de transfer valutar din strainatate in Romania, Republica Moldova si Bulgaria, a sumelor reprezentand veniturile, realizate de clientii partenerilor Smith&Smith, aflati temporar la munca in strainatate. Aceste sume sunt transmise prin intermediul bancilor autorizate, de catre Smith&Smith. Durata transferului este intre 24-72 ore. Activitatea companiei se desfasoara in prezent pe relatiile cu: Israel, Grecia, Italia, Franta, spania, Anglia, Irlanda, Belgia, Emiratele Arabe Unite, Quatar, Bahrain, Kuwait, Iordania, SUA, Canada

Beneficiarul sumei nu plateste comision.

Caracteristici serviciu:

transferul electronic rapid se poate efectua in lei sau valuta (EURO sau USD), pe teritoriul Romaniei prin intermediul celor 33 de birouri Smith & Smith

plata catre beneficiar se va face in maximum 30 de minute;

beneficiarul se va prezenta pentru a ridica suma cu buletinul de identitate;

noul serviciu Smith Express se adreseaza atat cetatenilor rezidenti, cat si celor nerezidenti;

Comisionul perceput firma Smith&Smith este de 1% din suma transferata + 5 RON.

C. Transferurile directe de bani prin acorduri de cooperare

BANCPOST

Bancpost ofera clientilor sai urmatoarele servicii de transferuri de bani prin acorduri de cooperare:

- transfer bancar SWIFT. Clientul fie ca primeste fie ca trimite bani, trebuie sa aiba cont deschis la banca. Mesajele sunt transmise de catre banca, in mod direct sau prin intermediul unei banci corespondente, catre banca beneficiarului. Durata operatiunii: 3 zile.

- transferuri de bani din Israel. In baza unui acord incheiat cu Autoritatea Postala din Israel, Bancpost ofera servicii de transfer de bani pentru muncitorii rezidenti de origine romana din Israel in beneficiul familiilor acestora din Romania. Platile se efectueaza de BancPost in USD sau la cererea beneficiarului platii in echivalentul in lei al sumei primite.

Comisionul: este cel practicat in mod uzual de oficiile postale din Israel pentru transferuri de numerar si se plateste numai de catre expeditor.La unitatile Bancpost nu se percepe comision la eliberarea acestor sume.

Suma maxima pe persoana, pe zi este de 2000 $.

Durata operatiunii: maximum 7 zile.

Beneficiarului platii i se deschide un cont curent gratuit care va fi alimentat cu sumele transferate ulterior.

- transferuri de pensii catre Israel. Bancpost transmite Casei Nationale de Pensii solicitarile de astfel de transferuri primite de la API (Autoritatea Postala din Israel) si evidentiaza in contul deschis pe numele API, persoanele beneficiare de sume, banca procedand lunar la convertirea pensiilor fiecarui titular din lei in U.S.D. si alimenteaza cu aceste sume contul API. Comisionul este stabilit pe transe valorice si se retine numai la expediere.

-transferuri de bani din Portugalia in Romania. BancPost a semnat un acord cu Banco Portugues de Investimento (BPI) pentru transferul in cont al banilor rezidentilor si muncitorilor romani din aceasta tara. Sumele transferate pot fi in USD sau EURO.

Destinatarul trebuie sa aiba un cont curent in valuta (USD sau EURO) deschis la Bancpost.

Durata operatiunii : 3 zile. Comisionul este suportat de expeditor.

BANCA ROMANA PENTRU DEZVOLTARE (BRD) utilizeaza urmatoarele servicii de transfer al banilor :

Transfer de bani Spania - Romania pe baza relatiei BRD - 'la Caixa'- Pentru utilizarea acestui serviciu beneficiarul trebuie sa aiba deschis un cont curent in Euro. Banii trimisi din Spania vor fi disponibili in contul curent in aceeasi zi..

I-Transfer - Pentru operatiuni de transfer care se deruleaza cu Franta.

Cont Curent - Efectuarea de transferuri nationale/internationale operative si flexibile in conturi curente, transmiterea si incasarea ordinelor de plata, efectuarea transferurilor, informarea asupra incasarilor din cont.

B.R.D.Net - Prin care se pot realiza transferuri intre conturile proprii; plati catre beneficiari.

BANCA COMERCIALA ROMANA

Servicii de transfer al banilor oferite de BCR:

Transfer de bani prin Travelex Worldwide Money Limited - TWML

Sistemul Travelex permite transferul de fonduri intre persoane fizice prin intermediul retelei de agenti Travelex.

Sumele primite sunt disponibile imediat, fara achitarea unui comision de catre beneficiar.

Valoarea maxima a unui transfer din Romania este de 2.500 EURO

Comisionul aplicat la suma de 2.500 EURO este de 100 EURO

Transfer de fonduri in valuta prin intermediul SC BANI EXPRES SRL

Serviciul se adreseaza persoanelor fizice, clienti sau neclienti ai bancii si asigura transferul de fonduri in valuta spre Romania.

Beneficiarul sumei nu plateste comision.

Transfer de fonduri in valuta prin intermediul SC SPEED TRANSFER SRL

Serviciul faciliteaza efectuarea de transferuri de sume din strainatate (Spania, Italia, Belgia, Anglia etc.) catre persoane fizice din Romania. Beneficiarul sumei nu plateste comision. Se vor transfera sume in EURO si in USD.

Transferul sumelor in valuta prin Merchants Bank of California

Serviciul este oferit persoanelor fizice in vederea realizarii de transferuri de sume in valuta din SUA si Canada, pe baza relatiei BCR- Merchants Bank of California.

Transferuri de sume in EURO prin TRABEX

Serviciul faciliteaza efectuarea de transferuri de sume in EURO din Spania, prin unitatile bancii spaniole Banco Popular Espanol si unitatile BCR, catre beneficiari din Romania

Transferuri internationale de fonduri prin intermediul SC A.V.I.S. Prodcom SRL

Serviciul faciliteaza efectuarea de transferuri de sume din strainatate catre persoane fizice din Romania.

Transferuri internationale de fonduri prin intermediul SC SIMPLUS TRANSFER SRL

Serviciul faciliteaza efectuarea de transferuri de sume din strainatate catre persoane fizice din Romania.

Transferurile sumelor in valuta prin ESPRO BCR

Serviciul presupune efectuarea de transferuri directe din Spania prin unitatile bancii <La Caixa> catre Romania si este destinat persoanelor fizice care locuiesc in Spania pentru a efectua transferuri in valuta catre persoane fizice in Romania.

Transferuri ROCES BCR (CECA-BCR)

Serviciul faciliteaza efectuarea de transferuri de sume in EURO din Spania, prin unitatile bancii CECA sau unitatile bancilor de economii care fac parte din Asociatia Spaniola a Bancilor de Economii (CECA) si unitatile BCR, catre persoane fizice din Romania.

D. RIA Financial Services, Bancomer Transfer Services si Europhil

Romanian International Bank (RIB) este partenerul RIA Financial Services in Romania. RIB este singurul reprezentant in Romania pentru RIA Financial Services, pentru Bancomer Transfer Services si pentru Europhil.

RIA Financial Services este lider in domeniul serviciilor financiare in lume si specialist in transferul international de bani. Reteaua mondiala a RIA numara in prezent peste 5.000 de agenti, corespondenti internationali pe intreg mapamondul (Spania, Italia, Germania, Marea Britanie, S.U.A, Mexic, tari din America Latina, Asia si Africa).

RIB a incheiat un acord cu Bancomer Transfer Services, care reglementeaza transferul rapid de fonduri din ordinul clientilor BTS catre destinatari din Romania, prin care RIB actioneaza ca agent de distributie si plata electronica de fonduri pe baza de comenzi de transfer electronic de fonduri din S.U.A, Spania, Italia si alte tari.
Acordul incheiat intre RIB si Europhil reglementeaza transferul rapid de fonduri din Spania, Belgia si Marea Britanie catre beneficiari romani.
Banca opereaza in acest moment prin 20 sucursale, 8 aflate in Bucuresti si restul in tara, aflandu-se intr-un amplu proces de dezvoltare a retelei de unitati.

E. Transfer Rapid

C.E.C. a lansat serviciul "TRANSFER RAPID CEC-Rosapepe" dezvoltat in parteneriat cu Transfer Rapid LLC, companie americana specializata in servicii financiare, dedicate exclusiv romanilor din strainatate. Acestia vor putea trimite bani in Romania, rapid, in deplina siguranta cu cele mai scazute costuri comparativ cu cele practicate pe piata in acest moment.

Sumele, pot fi ridicate prin intermediul a 540 unitati C.E.C. in lei in maxim 24 ore, din care in 240 unitati banii se pot primi si in EURO.

Acest serviciu a fost disponibil intr-o prima etapa pentru comunitatile romanesti din S.U.A., iar din iunie 2006 este operational in Spania si Italia.

Comisionul practicat este de 5% din suma expediata.

Achitarea comisionului se face de catre expeditor.

F. Mondo Pay

Serviciul a fost creat pentru ca oricine cu adresa de e-mail sa poata primi sau trimite bani oriunde in Romania sau in lume. Platile in lei pot fi facute la alegere prin:

- transfer bancar direct din contul clientului

- mandat online (Posta Romana)

- mandat postal(Posta Romana)

- EGold

- Credit/Debit Card

- Paypal

- Western Union

In baza deschiderii unui cont gratuit Mondopay se pot :

- trimite bani gratuit

- primi bani cu un comision de 1%

In cazul retragerii in numerar prin posta comisioanele Postei Romane vor fi deduse din suma transferata astfel:

- Mandat postal 3 RON + 1%

- E-Mandat 6 RON+1%

- Mandat Online 13 RON+1%

In urma celor prezentate mai sus se observa tendinta dezvoltarii si implementarii rapide a transferurilor de bani practicate de banci prin trimiteri / primiri de bani in colaborare cu administratii bancare in baza unor acorduri incheiate cu tarile in care exista comunitati romanesti. Scopul incheierii acestor acorduri este de a veni in intampinarea clientilor romani pentru a facilita transferurile de bani catre Romania prin practicarea unor tarife scazute. Comisionul practicat este suportat de catre expeditor. Unitatile bancare din Romania vin in intampinarea clientului promovand utilizarea acestor servicii prin deschiderea de conturi curente gratuite, emitere de carduri de debit si diverse abonamente gratuite ( cum ar fi serviciul transfer de bani MONEYGRAM oferit de OTP Bank ).

Bancile din Romania ofera servicii de transfer de bani din zonele geografice in care exista un numar mare de romani plecati la lucru astfel:

BRD a initiat serviciul de transfer de bani din Spania catre Romania prin intermediul bancii spaniole "La CAIXA" ;

BCR prin serviciul transfer de sume in EURO si USD faciliteaza efectuarea de transferuri de bani:

din Spania prin unitatile bancii spaniole Banco Popular Espaniol, "La CAIXA", "CECA" si unitatile BCR catre beneficiarii din Romania;

transferul sumelor in valuta prin Merchants Bank of California din SUA si Canada pe baza relatiei BCR-Merchants Bank of California;

BCR are incheiate acorduri de transfer de fonduri in valuta si cu societati comerciale din Romania respectiv SC BANI EXPRES SRL, SC A.V.I.S. PRODCOM SRL,SC SIPLUS TRANSFER SRL, SC SPEED TRANSFER SRL, aceasta din urma efectuand transferuri de sume din Spania ,Italia, Belgia , Anglia catre Romania;

CEC a lansat un serviciu de transfer rapid de bani in parteneriat cu Compania Americana specializata in servicii financiare Transfer rapid LLC , serviciu dedicat exclusiv romanilor din strainatate. Acest serviciu este disponibil pentru comunitatile romanesti din SUA, Spania si Italia.

Observam ca societati recunoscute ca lideri in domeniul serviciilor financiare in lume si specialisti in transferuri international de bani au fost interesate de a deschide reprezentante si in Romania cum este cazul RIA Financial Services al carui reprezentant in Romania este Romanian International Bank. Avantajele oferite sunt preturile competitive, servire prompta, urmarire si verificare personala a platilor on-line, retea mondiala integrata de computere, parteneriate de afaceri puternice.

De asemenea, se observa ca se extinde serviciul de transfer de bani pentru orice persoana care are adresa de e-mail sa poata primi sau trimite bani oriunde cum ar fi serviciul Mondopay.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate