Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» FUNCTIILE SI DOMENIILE MARKETINGULUI


FUNCTIILE SI DOMENIILE MARKETINGULUI


FUNCTIILE SI DOMENIILE MARKETINGULUI

Varietatea modalitatii de tratare a continutului marketingului se reflecta si in legatura cu functiile acestuia. Cei mai multi autori considera drept functii ale marketingului activitatile economice legate de ajungerea produselor si serviciilor de la producator si consumator: transporturi, depozitarea, vanzarea, ambalarea etcetera.

Functiile marketingului se impart in doua mari categorii:

a)     functii specifice marketing se refera la activitati specifice unei zone, unei ramuri de activitati, unei tari

b)     functii generale sunt cele pe care le regasim in orice bara, in orice zona, ramura, intreprindereInvestigarea pietei si a nevoilor de consum in baza oricarei activitati economice stau cerintele pietei respectiv nevoia de consum a caror satisfacere se urmareste in mod constant. Marketingul este de neconceput fara investigarea acestora, fara existenta unui flux sistematic de informatii catre diferitele structuri ale aparatului economic. Prin realizarea acestei functii se urmareste obtinerea de informatii referitoare la:

pietele prezente si cele potentiale

ansamblul nevoilor de consum

motivatia acestora

comportamentul consumat

Aria investigatiei se extinde si asupra celorlalte componente ale mediului la care se raporteaza firma asupra acelor factori (demografici, sociali, culturali, politici) care isi prelungesc actiunea la sferele pietei. Functia 1 de prospectare a pietelor are un caracter permanent tinand seama de dinamica informatiei, de natura activa a politicii de marketing intr-o intreprindere. Aceste functii le precede pe celelalte si le pregateste conditia de realizare.

Date fiind importanta sa deosebita, caracterul special acestei functii a dat nastere unor organisme specializate in cadrul firmelor (servicii, compartimente care se ocupa de realizarea ei)

Conectarea dinamica a intreprinderii la mediul economico-social. Aceasta functie reflecta o viziune noua a marketingului asupra relatiei intreprindere-mediu potrivit careia intreaga activitate a intreprinderii trebuie raportata permanent la fizionomia si cerintele mediului. Aceasta functie are un continut mai larg constand in adaptarea rapida la conditiile externe in continua schimbare ca si la fructificarea oportunitatilor prin contractarea sau stimularea unor tendinte in evolutia cererii.

Realizarea acestei functii presupune promovarea spiritului novator in intreaga activitate a firmei astfel incat sa se asigure innoirea cu frecventa ridicata a ofertei de marfuri, perfectionarea functiilor de distributie, diversificarea actiunilor promotionale etcetera. Este presupusa totodata in aceste functii extinderea capacitatii de imobilizare a tuturor resurselor firmei (umane, materiale si financiare) in vederea unei adaptari operative si a unei prezente pe piata.Satisfacerea in conditii superioare a nevoilor de consum. Aceasta se refera la finalitatea activitatii firmei recunoasterea sociala a concordantei dintre produsele in care se materializeaza activitatea sa si nevoile carora le sunt destinate. Mai concret ea se materializeaza in asigurarea unei posibilitati largi de alegere corespunzatoare tuturor gusturilor si preferintelor prin aducerea pe piata numai a produselor necesare pentru consum prin distribuirea optima a produselor, prin largirea gamei de servicii comerciale, prin informarea consumatorilor asupra modului de utilizare rationala a produselor. Totodata aceasta functie presupune si educarea gusturilor consumatorilor, crearea de noi trebuinte, orientarea cererii de consum in concordanta cu interesele generale ale societatii.

Maximizarea eficientei economice si a profitului reprezinta o alta functie a marketingului care implica o judicioasa alocare a resurselor, optimizarea structurii productiei conform obiectivelor firmei (productie, transport, depozit) care alcatuiesc fluxul complex complet produs-consum al produselor.

Concluzie:

Aceste patru functii acopera atat scopul activitatii de marketing cat si mijloacele pentru atingerea scopului

Functia numarul 1 este o functie premisa, realizarea ei continuand punctul de plecare in orice activitate de marketing din cadrul unei firme

Functia numarul 2 este o functie de mijloc asigurand legatura intre potentialul unitatii economice si cerintele mediului

Functia numarul 4 este o functie obiectiv ca si functia numarul 3, ele de fapt formand ecuatia:

MK = Sc + Pr = definitia marketingului

In prezent in literatura de specialitate, unii autori considera functia de marketing cu rol integrator in celelalte functii ale intreprinderii care sunt: productia, finantele contabilitatii, cercetare-dezvoltare si functia de personal.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate