Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Alegerea structurii de gestiune a proiectului


Alegerea structurii de gestiune a proiectului


Alegerea structurii de gestiune a proiectului


In alegerea structurii de gestiune a unui proiect trebuie avute in vedere doua consideratii: cea a organizatiei si cea proiectelor.

1. La nivelul organizatiei trebuie determinat de la ce punct gestiunea proiectului este necesara pentru a asigura succesul organizatiei.

A) Trebuie determinat cat din cantitatea de munca a organizatiei este rezervata proiectelor. Din aceasta perspectiva exista trei cai de urmat:a) Cand mai mult de 75% din activitatea organizatiei se efectueaza sub forma de proiecte, organizatia trebuie sa prevada o organizare adaptata managementului prin proiecte.

b) Atunci cand activitatile organizatiei sunt partajate intre activitatea de productie curenta si managemntul proiectelor, o structura matriciala este mai potrivita.

c) cand organizatia are foarte putine proiecte, ea se va putea folosi si de o structura mai rigida in managementul proiectelor. Este nevoie atunci de a crea numai niste grupuri de lucru temporare potrivit nevoilor curente.

B) Trebuie detreminate si resursele necesare.

a) Structura matriciala se dezvolta din necesitatea de a imparti resursele intre numeroasele proiecte si domenii functionale si de a instaura un leadership lergitim pentru proiecte.

b) In cazul organizatiilor care nu pot sa-si permita sa mobilizeze personalul care le este absolut necesar pentru proiectele individuale, structura matriciala este solutia cea mai potrivita.

2 Consideratii relative la proiecte. Specialistii in teoria managemntului proiectelor stabilesc spate factori care trebuie sa influenteze alegerea structurii proiectelor:

a) talia proiectului;

b) importanta proiectului din punct de vedere strategic;c) noutatea si nevoia de inovatie;

d) nevoia de integrare;

e) complexitatea mediului in care urmeaza sa actioneze proiectul;

f) constrangerile temporale si bugetare;

g) stabilitatea nevoilor si resurselor;

Cu cat nivelul acestor factori este mai ridicat, cu atat managerul si echipa proierctului au nevoie de autonomie si putere de a reusi. Cu alte cuvinte, trebuie folosita atunci o echipa de proiect autonoma sau o structura matriciala, in particular in cazul marilor proiecte fundamentale pe plan strategic sau al unor organizatii noi sau al unor proiecte care impun foarte multe inovatii. Aceste structuri sunt necesare de asemnea la proiectele complexe si pluridisciplinare care solicita patriciparea mai multor servicii sau al celor ce necesita un contact constant cu clinetii pentru a le evalua astepatarile. Trebuie sa se recurga la echipe de proiect autonome pentru proiectele urgente, care prin natura lor, solicita o activitate cosntanta de la inceput pana la sfarsit. Foarte multe organizatii, care utilizeaza gestiunea proiiectelor in sistemul lor de management au stabilit un sistem de mare suplete unde planificarea proiectelor se face in functie de nevoi.


Exercitiul 6 Alegeti structura de gestiune a unui proiect pentru organizatia X functie de consideratiile prezentate la punctele 1 si 2.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate