Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» Necesitatea crearii monedei euro si lansarea acesteia


Necesitatea crearii monedei euro si lansarea acesteia


Necesitatea crearii monedei euro si lansarea acesteia


'L' Europe se fera par la monnaie ou elle ne se fera pas' - Jacques Rueff[1]


Noii observatori ai uniunii monetare considera ca euro reprezinta in mod fundamental un proiect economic. Uniunea Europeana a creat euro, iar acesta este un proiect politic, care timp de mai multi ani a fost impiedicat sa se realizeze. Ideea este ca euro a constituit un pas esential in directia obiectivului final al integrarii politice, subliniat pentru prima data in Tratatul de la Roma, din anul 1958, iar tratatele semnate ulterior aratau clar ca introducerea euro se bazeaza pe mai mult decat avantajele si dezavantajele economice. Helmut Kohl, fostul cancelar german si unul dintre cei mai infocati sustinatori ai uniunii monetare, considera ca avantajele economice ale euro au o natura secundara, subliniind in schimb ca: „Experientele amare incercate in acest secol, razboaie si dictaturi, ne-au invatat ca proiectul unificarii reprezinta cea mai buna asigurare impotriva unei renasteri a egoismului national, sovinismului si a conflictelor violente”[2]. Chiar si astazi, mostenirea lasata in urma de cele doua razboaie mondiale joaca un rol important in procesul integrarii europene.Mai exista si alte motivatii politice. Irlanda considera ca „euro reprezinta o modalitate prin care ar putea fi estompata imaginea ei de prelungire a Angliei.” Italia doreste evitarea nerecunoasterii de drepturi politice. Franta doreste cu disperare sa reduca influenta asupra ei a deciziilor luate de Germania in domeniul politicii monetare. Multi lideri germani spera ca uniunea monetara va reprezenta „carul pe care il trage dupa el acest cal' reprezentat de uniunea politica totala. Exista tot atatea justificari pentru euro cate tari participante sunt, deoarece fiecare natiune din Uniunea Europeana vede un anumit set de avantaje si de dezavantaje.

Daca euro este rezultatul unor actiuni politice, obiectivele economice au jucat si ele un rol important, chiar daca unul secundar, inca de la inceput. Fondatorii euro considera ca proiectele din Europa ar fi promovat mult mai greu daca noua moneda avea o baza economica slaba.. De fapt, in mijlocul acestei diversitati politice, obiectivele economice nobile au aparut drept cele mai obisnuite raspunsuri la intrebarea „De ce fac ei acest lucru?'. in conformitate cu Raportul Werner din 1970, in care Uniunea Economica si Monetara a fost pentru prima data propusa in mod oficial, „Uniunea (monetara) va asigura cresterea si stabilitatea in interiorul Comunitatii si va spori contributia pe care aceasta o poate aduce la echilibrul economic si monetar din lumea intreaga, transformand Comunitatea intr-un pilon de stabilitate'[3]. Tratatul din 1992 asupra Uniunii Europene prezinta si el drept obiectiv principal „ridicarea nivelului de trai si a calitatii vietii, precum si coeziunea economica si sociala si solidaritatea intre statele membre'.[4]

Europenii considera ca o moneda unica va reprezenta un avantaj pentru stabilitatea si cresterea economica dar de multe ori acestia nu se intraba daca se pot realiza atunci cum pot fi realizate Raspunsul presupune o privire atenta asupra beneficiilor si dezavantajelor speciale rezultate din crearea unei monede comune.

EURO este numele monedei unice europene ce a aparut  la 1 ianuarie 1999. Aceasta moneda a inlocuit monedele nationale a tuturor tarilor care participa la zona euro, zona ce cuprinde toate statele membre ale Uniunii Europene cu exceptia Marii Britanii, Danemarcei si Suediei.

Incepand cu 1 ianuarie 2001 euro a aparut pe piata mai intai sub forma banilor de cont iar tarile care faceau parte din zona euro au inceput sa afiseze preturile la produse si servicii in moneda nationala dar si in euro. Dar la 1 ianuarie 2002 euro a luat si forma fizica circuland in paralel cu moneda nationala a statelor participante la zona euro. De la aceasta data toate preturile, facturile, cecurile, contabilitatea, platile si salariile agentilor economici si populatiei au fost denominate si a inceput decontarea in euro. Aceasta a durat timp de sase luni dupa care euro a ajuns singurul mijloc de plata in tarile care l-au adoptat.

Introducerea  monedei EURO de la 1 ianuarie 1999 a fost precedata de adoptarea Regulamentului 1103/97, prin care s-au prevazut dispozitiile referitoare la inlocuirea vechii monede commune ECU cu EURO. Dispozitiile se refera la: [5]

de la 1 ianuarie 1999, toate referirile la ECU, utilizate in contracte si alte instrumente juridice, au fost inlocuite cu EURO, utilizandu-se pentru conversie raportul 1/1 (1 ECU =1 EURO);

au fost stabilite rapoartele fixe de schimb, valabile de la 1 ianuarie 1999;

au fost defeinite regulile de rotunjire.


In februarie 1997, Comitetul Monetar a inaintat o propunere finala cu privire la denominarea si specificatiile tehnice ale monedelor euro (diametru, greutate, culoare , compozitie etc.) In masura mare s-a tinut cont de cerintele si necesitatile societatilor si institutiilor care vor accepta monedele euro pentru plati. Pentru recunoasterea monedelor euro a fost necesara includerea unor caracteristici unice.

Pentru evitarea fraudelor, s-a avut in vedere luarea tuturor masurilor de siguranta la confectionarea si structurarea monedelor euro.

Organizatia  Internationala de Standardizare a stabilit abrevierea oficiala pentru euro ca fiind EUR si care va fi folosita in toate scopurile: financiar, commercial, contabil, etc.

Simbolul grafic pentru euro este inspirat din litera greceasca epsilon a civilizatiei grecesti si totodata din prima litera a cuvantului Europa. Cele doua linii paralele orizontale care taie litera respectiva semnifica stabilitatea euro.

Monedele euro sunt in numar de 8 si anume: 1 euro, 2 euro, 50 centi, 20 centi,10 centi, 5 centi, 2 centi, 1 cent. Pe una din fete monedele au toate un semn care este comun iar pe cea de a doua fata desenul difera de la tara la tara dar putand fi folosite in toate celelalte tari ale spatiului euro.

Bancnotele sunt in numar de 7 si anume: 5 euro, 10 euro, 20 euro, 100 euro, 200 euro si 500 euro. Usile si ferestrele desenate pe fata bancnotelor simbolizeaza “spiritual European al deschiderii si cooperarii” iar pe partea cealalta este desenat cate un pod care semnifica “stransa colaborare si comunicare dintre Europa si restul lumii”.2€ 1€ 50 eurocenti 20 eurocenti


10 eurocenti 5 eurocenti 2 eurocenti 1 eurocent

500€ fata500€ verso

200€ fata200€ verso

100€ fata100€ verso

50€ fata50€ verso

20€ fata20€ verso

10€ fata10€ verso

5€ fata5€ verso
[1] Citat din www.uniuneaeuropeana.ro, EURO

[2] CHABOT Christian,EURO- Moneda Europeana, Editura Teora, Bucuresti, 2000,p.35

[3] Ibidem1

[4] CHABOT Christian citat dupa Tratatul UE, art.2- Moneda Europeana, Editura Teora, Bucuresti, 2000,p.35

[5] DARDAC, Nicolae; BARBU, Teodora , Moneda,Banci si Politici Monetare, Ed.Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2005, p. 150

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate