Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» Banca Africana de Dezvoltare


Banca Africana de Dezvoltare


Banca Africana de Dezvoltare


1.1. Coordonate istorice


Grupul Bancii Africane de Dezvoltare a fost creat in 1964 pentru a sustine dezvoltarea economica si progresul social in tarile membre din regiunea africana. Acesta reprezinta o grupare a Bancii Africane de Dezvoltare(ADB), a Fondului African de Dezvoltare(ADF) si a Fondului Special Nigerian(NTF).

In Liberia in anul 1961 a avut loc Conferinta de la Monrovia, care s-a bazat pe dezbaterea a doua planuri de proiect : OAU(acum Uniunea Africana) si Banca Africana de Dezvoltare.

Ideea de instituire a Bancii Africane de Dezvoltare a fost sustinuta de catre o comisie condusa de A.Romeo Horton(Presedintele Bancii Centrale din Liberia la acea vreme) impreuna cu majoritatea presedintilor si leaderii din vest.O alta personalitate in acest process de fondare a Bancii Africane a fost Mamoun Beheiry(la acea vreme fiind Guvernator al Bancii Centrale din Sudan, care mai tarziu a fost presedintele Bancii Africane de Dezvoltare).La data de 4 august 1963, in Khartoum-Suedia, 23 de tari din Africa au semnat Conventia privind constituirea Bancii africane de Dezvoltare, alte 8 tari semnand in decembrie, urmand ca in urmatorul an pe data de 10 decembrie , 20 dintre tarile membre sa subscrie 65% din capitalul propriu.

Desi infiintata official in 1964 sub auspiciile Comisiei Economice Africane, Banca Africana de Dezvoltare a inceput sa functioneze in 1966 cu sediul in Abidjan, Coasta de Fildes.In anul 1964, cuprindea 29 tari africane, urmand ca in anul 1982 sa se alature si alte state non-africane, in urma modificarii acordului de instituire al Bancii.

Banca Africana de Dezvoltare este o banca de dezvoltare regionala multilaterala angajata in promovarea dezvoltarii economice si a progresului social in cadrul tarilor membre din Africa (RMCs).

Banca Africana de Dezvoltare cuprinde 77 de membri, dintre care 53 de tari sunt din Africa si 24 de pe continentul european, american si asiatic.

Fiecare membru detine 625 de voturi la care se mai adauga cate un vot pentru fiecare parte din capital detinuta.Tarile cu cea mai mare putere de vot la sfarsitul anului 2005 erau : Republica Federala Nigeriana-9% ; US-6.6% ;Japonia-5.4% ; Repiblica Araba din Egipt-5.1% ;Germania-4.1% ;Republica Africii de Sud-4% ;Algeria-3.8% ;Canada-3.7% ;Franta-3.7%.Pentru ca o tara sa devina membra a Bancii Africane de Dezvoltare, mai intai, trebuie sa fie membra a Fondului African de Dezvoltare.[1]

Banca Africana de Dezvoltare este o banca de dezvoltare multilaterala regionala ai carei membri cuprind 53 de tari africane (tarile din regiunile membre-RMCs) si 24 de tari non-africane din America, Asia, Europa. Statele Unite reprezinta al doilea membru non-regional ca dimensiune si putere, detinand aproximativ 6.62 din totalul bancii.[2]

In cadrul Bancii isi desfasoara activitatea Fondul African de Dezvoltare(ADF) si Fondul Special Nigerian(NTF).

Fondul African de Dezvoltare a fost creat in 1973 si a functionat din 1974.Principalul sau obiectiv este de a reduce saracia din tarile membre.

Fondul African de Dezvoltare isi formeaza resursele din contributiile si reconstituirile periodice de sume de la statele participante.Din Fondul African de Dezvoltare se efectueaza studii asupra economiei tarilor din zona, se acorda subventii pentru proiecte si programe, se acorda asistenta tehnica pentru studii.Creditele din Fondul African de Dezvoltare se acorda fara dobanda si sunt rambursabile in 50 ani, cu o durata de gratie de 10 ani.

Fondul Special Nigerian este creat in 1976 in urma unui acord intre Grupul Bancii si Guvernul Republicii Federale din Nigeria. Obiectivul fondului este de a sprijini dezvoltarea tarilor membre ale Bancii Africane de Dezvoltare cu venituri mici.1.2. Membrii Bancii Africane de Dezvoltare


In Acordul de instituire se precizeaza ca orice tara africana, care are statutul de stat independent poate deveni membru regional al Bancii. Zona geografica in care activitatile Bancii se pot extinde prin aderarea noilor membri cuprinde continentul Africa si insulele africane.

Tarile din alte regiuni pot deveni membri ai Fondului African de Dezvoltare, daca au facut sau fac contributii la acesta in conformitate cu termenii si conditiile din acordul de instituire a Fondului African de Dezvoltare.Astfel de conditii pot fi modificate numai prin decizia consiliului guvernatorilor cu o majoritate de doua treimi din numarul total de guvernatori, inclusiv doua treimi dintre guvernatorii tarilor non-regionale, reprezentand cel putin trei patrimi din numarul total din puterea de vot ale tarilor membre.

Pentru a deveni un membru al BAfD, tarile non-regionale trebuie mai intai sa fi membre ale Fondului African de Dezvoltare (AFD). Doar un singur membru ADF, Emiratele Arabe Unite, trebuie sa adere la statutul de membru BAfD.
Turcia a carei aderare a fost aprobata de catre Consiliul
Guvernatorilor in Maputo, Mozambic, in mai 2008 este in procesul de completare a cerintelor pentru participarea statului la ADF.[3]


Pentru a enumera membrii actuali ai BAfD vom folosi clasificarea prezentata anterior, in membri regionali și non-regionali, precizand continentul membrilor non-regionali[4]

Oval: AFRICA
Oval: EUROPA
Algeria Guinea-Bissau Swaziland Austria

Angola Kenya TanzaniaBelgia

Benin Lesotho Togo Danemarca

Botswana Liberia Tunisia Elvetia

Burkina Faso Libya Uganda Finlanda

Burundi MadagascarZambia Franta

Cameroon Malawi Zimbabwe Germania

Oval: ASIACape VerdeMali Italia

Central African Republic Mauritania Marea Britanie

China India

Korea Japonia

 
ChadMauritius Norvegia

Comoros Morocco Olanda

Congo Mozambique Portugalia

Democratic Republic of Congo Namibia Spania

Côte d’Ivoire Niger Suedia

Oval: AMERICADjibouti Nigeria

EgyptRwanda

Eritrea S.Tome & Principe Argentina Canada

Oval: Orientul MijlociuEquatorial GuineaSenegal Brazilia Mexic

Ethiopia Seychelles

Gabon Sierra Leone

Gambia Somalia Kuweit Arabia Saudita

Ghana South Africa Guinea Sudan

Dispersia teritoriala a membrilor, atat regionali cat și non-regionali,este prezenta in urmatoarea imagine[5]:


Graficul nr. 1: Membrii BAfD
Legenda:


- Membrii Bancii Africane de Dezvoltare

- Membrii Fondului African de Dezvoltare

- Membri Non-africani1.3.Organizare

Banca Africana de Dezvoltare este condusa de catre Consiliul Guvernatorilor, Consiliul de Administratie si de un presedinte.

Consiliul guvernatorilor este organul suprem al Bancii. Este format din reprezentantii tarilor membre, defineste directiile generale ale politicilor operationale, aproba modificarea statutului, cresterea capitalului si noi membri. Reprezentantii tarilor membre au fiecare cate un supleant, iar puterea de vot este diferentiata in functie de participarea fiecarui membru la capitalul bancii.[6]

Consiliul de Administratie al Bancii Africane de Dezvoltare este format din 18 membri, 12 dintre membri sunt alesi de catre guvernatorii tarilor regionale si 6 de catre guvernatorii din tarile care nu sunt din regiune.Directorii sunt alesi pentru un mandat de trei ani, reinoit o singura data.

Consiliul de Administratie aproba creditele, garantiile, directiile operatiilor, politicile operationale si financiare si programele de imprumut.Acest consiliu a creat o serie de comisii care au ca scop analiza si discutarea politicilor si programelor care le sunt prezentate, precum si sa faca recomandari consiliului.

Aceste comisii se enumera astfel:

Comitetul pentru probleme administrative si Politica resurselor umane;

Comitetul de audit si finante;

Comisia pentru dezvoltare si eficienta operatiunilor;

Comitetul administrativ privind Consiliile de administratie;

Comitetul privind bugetul total;

Consiliul de Administrație al Fondului African de Dezvoltare este format din 12 membri. Statele membre aleg 6 directori și 6 supleanți. BAfD desemneaza 6 directori precum și supleanții acestora din Consiliul de Administrație al bancii. Mandatul directorilor selectați de catre statele participante este de trei ani și poate fi reinnoit o singura data, dar se incheie cand o crestere a capitalului devine eficienta.

Consiliul de Administrație al Fondului Special Nigerian. BAfD gestioneaza NTF pe baza de delegație, prin organizația proprie, prin serviciile, facilitatile, personalul si alți experti si consultanti in funcție de necesitați. In gestionarea fondului, Banca consulta in mod regulat guvernatorul ales din partea Nigeriei, obținand acordul cu privire la diferite proiecte.

Fiecare imprumut sau alta forma de finantare acordate din resursele fondului este aprobat de catre consiliul de administratie al Bancii, in conformitate cu regulile de vot prevazute in Acordul de instituire al BAfD, in ceea ce priveste operatiunile de capital obisnuite.

Presedintele Bancii Africane de Dezvoltare este ales de catre Consiliul Guvernatorilor pentru un mandat de 5 ani.Presedintele este un rezident al tarilor din regiune care conduce Fondul African de Dezvoltare, Consiliul de Administratie si activitatea bancii.Acesta este ajutat in activitatea sa de catre trei vicepresedinti desemnati de Consiliul de Administratie.Graficul nr.2:Organigrama Bancii Africane de Dezvoltare[7]
[1] www.afdb.org

[2] AfDB Group Annual Report 2008

[3] http://www.afdb.org/fileadmin/uploads/afdb/Documents/Publications/BAD%20en%20BREF%20anglais%20ok_1.pdf [accesat la data 12.03.2010]

[4] http://www.afdb.org/en/about-us/members/ [accesat la data 12.03.2010]

[5] Raport Anual BafD, 2006

[6] Vezi Anexele 2A si 2B - Consiliului Guvernatorilor – Reprezentantii tarilor membre regionale si non- regionale si puterea de vot atribuita in cadrul Consiliului

[7] [7] http://www.afdb.org/en/about-us/structure/ [accesat la data 12.03.2010]


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate