Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
TIPURI DE RATE ALE DOBANZII


TIPURI DE RATE ALE DOBANZII


TIPURI DE RATE ALE DOBANZII

In cadrul economiei se practica mai multe tipuri de Rd. Acestea se diferentiaza in functie de durata creditului si de natura circuitelor financiare.

Principalele tipuri de Rd sunt :

Rd stabilita in mod legal, ca nivel max al Rd, ce nu pote fi depasit;

Rd de baza, prcticata de banci in relatiile cu clientii ce prezinta un risc redus;

Rata debitoare a dobanzii, practicata de banci celor care solicita credite; aceasta Rd este cea care ne da D incasata de banca (D activa);

Rata creditoare a dobanzii, practicata de banci deponentilor sai; aceasta Rd ne da D platita de banca (D pasiva);

Rd pe termen lung, care este determinata de pt fin si reprezinta acea rata medie a D pt dobanzile la obligatiuni;Rd zilnica, folosita pt operatiuni desfasurate in 24 de ore.

Rd este o marime care, dpdv teoretic, se poate misca intre o lim min si o lim max. Limita minima a Rd este acel nivel al Rd considerat suficient de cel ce dispune de capital banesc pt a-l da cu imprumut (teoretic, el poate fi egal cu 0). Limita maxima a Rd este Rprf, adica acea marime care ar putea prelua, sub forma de D, intregul prf.

Rd se modifica in timp si difera pe tari, zone economice, chiar banci. Aceste diferente au implicatii asupra economiei nationale si a celei mondiale, avantajeaza sau dezavantajeaza pe debitori sau creditori, amplifica sau restrang flx interne de capital cat si pe cele internationale.

Dpdv al recuperarii valorii avansate, Rd poate fi aprecita ca rata nominala a dobanzii , care reprezinta Rd stabilita in contractul de creditare, si ca rata reala a dobanzii , adica aceea care tine cont de evolutia preturilor.

Rd reala = Rd nominala - Ri (rata inflatiei)

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate