Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Rolul si importanta IMM-urilor in contemponareitate


Rolul si importanta IMM-urilor in contemponareitate


Rolul si importanta IMM-urilor in contemponareitate

In Romania, conform Legii nr. 133/1999 privind stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, o entitate se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlocii daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditi[1]i:

sa aiba sub 25 angajati:- microintreprinderi pana la 9 salariati

- intreprinderi mici intre 10 si 49 salariati

- intreprinderi mijlocii intre 50 si 249 salariati

sa fie independente fata de intreprinderile mari, adica sa nu aiba ca un asociat sau actionar persoane juridice care indeplinesc cumulativ conditiile:

- au peste 250 angajati

- detin peste 25 % din capitalul social

sa aiba o cifra de afaceri anuala echivalenta cu pana la 8 milioane euro

Intreprinderile mici si mijlocii se pot constitui in urmatoarele domenii de activitate:

in industria prelucratoare, sub forma fabricilor de incaltaminte, de jucarii, fabricilor pentru produse alimentare

in constructii, domeniu in care intreprinderile mici si mijlocii se pot constitui pentru constructii industriale, administrative, de locuinte

in comertul cu ridicata, cand IMM-urile actioneaza ca intermediare intre productie si comertul cu amanuntul

in comertul cu amanuntul, intreprinderile mici si mijlocii actioneaza ca unitati independente sau ca lanturi de magazine

in domeniul serviciilor se constituie IMM-uri pentru:

servicii oferite altor entitati: firme de consulting, agentii de publicitate

- servicii oferite indivizilor: agentii de turism, hoteluri, moteluri, restaurante etc.

Rolul si importanta IMM-urilor decurg din urmatoarele trasaturi ale acestora:

ofera noi locuri de munca

favorizeaza inovarea si flexibilitatea, adica intreprinderile mici si mijlocii pentru a avea succes, trebuie sa-si canalizeze eforturile spre crearea de noi produse si servicii

stimuleaza concurenta, adica IMM-urile au un rol in crearea unei economii sanatoase si competitive. Ele incurajeaza concurenta in ceea ce priveste pretul, designul produselor si eficienta. Fara existenta intreprinderii mici si mijlocii, firmele mari ar detine monopolul pe domenii de activitate.

ajuta la buna functionare a intreprinderilor mari pentru care presteaza diferite servicii sau produc diferite subansamble, in sensul, ca anumite activitati pot fi mai bine realizate da catre IMM-uri.

fabrica eficient produse, presteaza eficient servicii.

Obiectivele inființarii IMM-urilor:

dezvoltarea IMM-urilor existente cu scopul de a crea noi locuri de munca si a proteja locurile de munca existente mai ales in zonele dezavantajate;

diversificarea activitatilor economice in zonele afectate de restructurare;

Pentru atenuarea consecintelor pe care le genereaza procesul complex de restructurare a economiei se considera ca o alternativa ar putea sa o constituie dezvoltarea sectorului de intreprinderi mici si mijlocii si modernizarea si diversificarea activitatilor economice.

Dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii este deosebit de importanta deoarece pe de o parte, in prezent este unica sursa de locuri de munca, iar pe de alta parte prin intermediul lor se creeaza o cultura a competitiei bazata pe flexibilitate si productie.

Luand in considerare povara pe care somajul o creeaza asupra bugetului national si presiunea sociala pe care o genereaza, s-a considerat ca solutia acestei probleme poate fi gasita prin sustinerea crearii si dezvoltarii de noi companii private, capabile sa absoarba surplusul de muncitori. Din aceasta cauza apare ca o imensa necesitate intensificarea acestui proces prin stimularea si sustinerea unor societati private care au potential de dezvoltare.

Remarcam de asemenea ca exista disparitati intre numarul de I.M.M.-uri care activeaza in zonele mai dezvoltate si cele mai sarace, ca si intre cele din mediul urban si cele din mediul rural.

Investitiile straine s-au orientat in principal catre IMM-uri, dar se inregistreaza investitii substantiale si in firme cu peste 250 de angajati. Principalele ramuri economice care au exercitat atractie pentru capitalul strain sunt: industria lemnului, industria alimentara, produse lactate, industria medicamentelor si industria chimica, industria de confectii.

Activitatile eligibile vor fi orientate catre:

achizitionarea de tehnici moderne de productie, procesare si comercializare;

achizitionarea de echipamente pentru imbunatatirea procesului de productie;

sisteme IT (programe si echipamente);

metode si procese de productie moderne;

aplicarea inovatiilor si tehnologiilor in activitatea curenta a firmelor;

diversificarea serviciilor de consultanta furnizate afacerilor (precum: marketing, managementul de proiect, servicii financiare, publicitate, lansare de afaceri virtuale, etc.).

Tranzitia economiei romanesti catre o economie de piata a fost una diferita, complexa si uneori contradictorie. Nevoia realizarii unui nou spatiu institutional si legislativ a fost un proiect de lunga durata. Nu intotdeauna au existat puncte de vedere comune, ci doar repere, determinate de experientele unor tari est europene. Intrarea Romaniei in UE impune continuarea procesului de reforma si de adaptare a intregului sistem socio-economic la exigentele acestei organizatii.O componenta importanta in structura activitatilor economice o reprezinta intreprinderile mici si mijlocii. Dupa un inceput timid, la inceputul anilor ′90, numarul acestora a crescut semnificativ de-a lungul anilor, atat dintr-o perspectiva strict statistic, dar si al diversificarii tipurilor de activitati derulate.

Infiintarea si dezvoltarea numeroaselor IMM-uri in Romania, nu rezolva de la sine problematica extreme de diversa si complexa a functionabilitatii si eficientei acestora, in care o componenta majora era reprezentata de calitatea si competenta resurselor umane. Lipsa de experienta si de informatii au determinat o parte din manageri, dar si responsabili diverselor sectoare de activitate din cadrul IMM-urilor sa caute solutii prin diverse forme de specializare si perfectionare, apelandu-se insa si la sistemul formarii profesionale continue a adultilor. Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) a constituit in ultimii ani pilonul de baza al economiei statelor membre UE si nu numai. IMM-urile reprezinta sectorul cheie pentru generarea cresterii economice si o dezvoltare economica durabila si continua. IMM-urile contribuie la crearea unui important numar de locuri de munca, absorbind o parte din forta de munca disponibila ca urmare a restructurarii economiei. Pe langa aceasta, IMM-urile pot genera, prin mobilitatea si flexibilitatea care le sunt specifice, un impact puternic asupra procesului de adaptare a productiei la cerintele pietei.

In Romania, IMM-urile au constituit, de asemenea in ultimii ani, un factor generator de progres la nivel economic. Nu este nici o indoiala ca cea mai mare parte a progreselor in registrate pana acum de Romania se datoreaza initiativelor a mii de intreprinzatori, cu activitate in prima linie a tranzitiei catre o economie de piata.

In acest sens, urmatoarele tendinte sunt relevante (confirmate de indicatori oficiali):

- numarul IMM-urilor private1 active era, la sfarsitul anului 2009, de aproximativ 600.000, ceea ce reprezinta o crestere de aproape 9%, comparativ cu anii anteriori;

- numarul persoanelor care lucreaza in IMM-uri a crescut constant incepand cu anul 2000, in timp ce gradul de ocupare a fortei de munca in companiile mai mari a scazut. Aceasta crestere este evidenta mai ales in intreprinderile mijlocii, microintreprinderile si intreprinderile mici inregistrand cresteri mai mici. Numarul angajatilor IMM-urilor era de aproximativ 2,1 milioane la sfarsitul anului 2009;

- cifra de afaceri a intregului sector al IMM a crescut in perioada 2000-2009, atingand un nivel foarte inalt in anul 2007 si inregistrand scaderi in 2008-2009.

Prin urmare, sprijinul acordat dezvoltarii acestui sector reprezinta un instrument important pentru relansarea economiei romanesti.Farrell C. Larry - Cum sa devii antreprenor, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2008, pag. 36

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate