Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Viticultura


Index » business » » agricultura » Viticultura
» Lethrus apretus Laxm., Forfecarul ordinul Coleoptera, familia Scarabaeidae


Lethrus apretus Laxm., Forfecarul ordinul Coleoptera, familia Scarabaeidae
Lethrus apretus Laxm., Forfecarul ordinul Coleoptera, familia Scarabaeidae

Raspandire. Insecta este raspandita in Europa Meridionala si Orientala si Asia Centrala, arealul sau de daunare cuprinzand mai ales Peninsula Balcanica. in tara noastra specia este frecvent intalnita in zonele de stepa si silvo-stepa din Moldova, Dobrogea, Muntenia si Oltenia.

Descriere. Adultul are corpul masiv, negru mat, de 18 –22 mm lungime. Capul este mare, cu antenele maciucate si mandibulele puternice. Pronotul este mai lat decat lung. Elitrele sunt scurte si sudate pe linia de sutura, iar aripile posterioare lipsesc. Picioarele sunt prevazute cu trei dinti puternici, conformate pentru sapat.
Larva, oligopoda de tip scarabeiform, la completa dezvoltare are lungimea de 28 – 38 mm. Capul este brun, iar corpul alb-galbui, putin curbat (Figura 4).

Biologie si ecologie. Forfecarul are o singura generatie pe an si ierneaza ca adult in galerii in sol, la 50 – 70 cm adancime.

Pe la mijlocul lunii aprilie, adultii apar si incep sa-si construiasca galerii noi, de obicei in terenuri grele, intelenite. Galeriile cu diametrul de 1,5 – 1,8 cm si lungimea de 50 –70 cm, sunt mai intai oblice (10 – 15 cm), apoi verticale (30 – 40 cm) si apoi iarasi oblice ( 10 – 20 cm).

La inceputul lunii mai are loc imperecherea si ambele sexe locuiesc in galeria femelei, unde, in portiunea inferioara, sapa lateral pana la 12 alveole ovoidale, de 3-4 cm lungime, in care sunt aduse apoi frunze si lastari si transformate in cocoloase.

In fiecare loja femela depune cate un ou, din care dupa 6 –12 zile apare larva.

Figura 4. Lethrus apretus (Forfecarul ) Adult si mod de daunareLarvele neonate se hranesc cu cocoloasele pregatite de parinti. Dezvoltarea larvara dureaza 20 – 30 zile, in aceasta perioada au loc doua naparliri, apoi sapa in imediata apropiere alte loji, in care se impupeaza si acest stadiu dureaza 10 – 14 zile. Noii adulti apar in luna iulie si raman in aceleasi locuri pana in primavara urmatoare.

Plante atacate si mod de daunare Lethrus apterus este un daunator polifag. In afara de vita de vie mai ataca si pomii fructiferi, sfecla pentru zahar, foarea soarelui, lucerna, rapita, porumb, canepa, ceapa.

Daunele sunt provocate de adulti, care reteaza mugurii, frunzele si lastarii tineri de vita de vie pentru hranirea proprie in perioada maturatiei sexuale si mai ales pentru pregatirea hranei larvelor.

Retezarea lastarilor este dreapta, ca de foarfece, de unde si denumirea de „forfecar”. Pagubele cele mai mari se observa in parcelele marginite de pajisti, canale, taluze inierbate, care constituie locuri prielnice dezvoltarii daunatorului.

Masuri de prevenire si combatere. Se recomanda lucrari repetate a solului, intretinerea plantatiilor viticole prin lucrari de arat, sapat si prasit, pentru distrugerea galeriilor. Intrucat adultii se deplaseaza prin mers se recomanda ca la marginea parcelelor sa se sape santuri capcana de 30 – 40 cm adancime, prafuite cu insecticide de contact organoclorurate (Lindatox 3 PP, PEB 5 + 3).

La semnalarea atacurilor in S.C.D.V.V. Tg.Bujor s-au efectuat tratamente cu produsul organofosforic Carbetox 37 CE .
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate