Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Silvicultura


Index » business » » agricultura » Silvicultura
Padurile si mediul


Padurile si mediul
Context general

Padurile acopera aproximativ 3 870 milioane de hectare, reprezentand circa 30% din suprafata terestra a globului. Padurile tropicale si subtropicale reprezinta 56% din paduri, iar cele temperate si boreale 44%.

In ultimii 8000 de ani, aproximativ 45% din suprafata impadurita a globului a disparut, mai ales prin defrisarile din ultimul secol. Procesul de despadurire globala continua intr-un ritm fara precedent, asa incat numeroase specii de animale si plante au disparut pentru totdeauna, impreuna cu habitatele lor forestiere.

Teritoriul Romaniei, in vremuri preistorice, era acoperit cu vegetatie forestiera in proportie de 70 80%. Odata cu dezvoltarea societatii umane, suprafata acoperita de paduri s-a redus treptat, ajungandu-se astazi la un proces de impadurire de cca 26 - 27%.

Despaduririle si degradarea padurilor sunt recunoscute ca una din problemele ecologice severe cu care se confrunta umanitatea, cu consecinte ecologice devastatoare si cu efecte economice de lunga durata.
Exploatarea masei lemnoase este considerata cauza principala a pierderii padurilor, atat din zona temperata, cat si cea tropiacala. Chiar daca comertul international cu materiale lemnoase constituie doar 2% din lemnul extras din paduri, comertul global cu substante lemnoase de calitate si cererea cescanda de celuloza pentru hartie reprezinta interese majore ce accentueaza fenomenul de despadurire.

Padurile si mediul

Fiind cel mai complex sistem ecologic terestru, padurea reprezinta insa si un factor principal de protectie a mediului si de mentinere a echilibrului ecologic. Padurile din toata lumea aduc numeroase beneficii importante. Adapostind peste jumatate din speciile care traiesc pe pamant, padurile contribuie la conservarea diversitatii biologice. Ele contribuie semnificativ la reglarea caderilor de precipitatii locale si regionale.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate