Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Pomicultura


Index » business » » agricultura » Pomicultura
Cirese Pietroase de Bistrita


Cirese Pietroase de Bistrita
Cirese Pietroase de Bistrita

Sinonime: H. X/28 2 Bistrita.

Origine. A fost obtinut din semintele soiului Hedelfinger rezultate din polenizarea libera, la Statiunea experimentala Bistrita, in anul 1967, de catre I. Ivan.

Prima fructificare a avut loc in anul 1963.

Raspandire. Este inmultit si studiat in culturi comparative la Statiunea experimentala Bistrita.
Caracteristica soiului

Pomul creste moderat si reuseste altoit pe cires salbatic sip e mahaleb. Este putin pretentious fata de sol, dar reactioneaza potrivit la masurile agrotehnice. Rezistenta la ger si la seceta este buna. De asemenea se poate aprecia ca rezistent la bolile specifice ciresului.

Infloreste tarziu, relativ abundant, iar fenofaza respectiva dureaza 10 12 zile. Ca polenizatori se recomanda soiurile Hedelfinger, Germersdorfer, Bigarreau jaune Donissen, Uriase de Bistrita, Negre tarzii etc.

Intra tarziu pe rod si produce abundent.

Fructele sunt mai mari, de calitate foarte buna, appreciate atat pentru consum in stare proaspata, cat si pentru prelucrare; suporta bine transportul si se pot pastra pana la 5 7 zile. Contin 11,09 % zahar, 0,79 g% acid malic, 0,44 % substante pectice, 0,101 % substante tanoide, 4,05 mg% vitamina C si 18,7 % substanta uscata in suc. Dintr-un kilogram de fructe rezulta 950 g pulpa si 50 g samburi.

Caliatati : productia abundenta a pomului, fructele mari, pietroase, cu gust foarte bun.

Defecte : intrarea tarzie pe rod si faptul ca este pretentious fata de apa.

Pomul

Marimea mijlocie.

Trunchiul drept, de grosime mijlocie, cu scoarta de culoare brun-cenusie, cu lenticelele de marime mijlocie, dispuse transversal.

Coroana larg piramidala sau globuloasa, neregulata.

Ramurile de schelet de lungime si grosime mijlocii, in numar de 3 5 intr-un etaj, cu directia de crestere oblica si unghiul de ramificare de 35 - 65; scoarta, de culoare cenusie, se exfoliaza in fasii inguste; lenticelele sunt mici si rare, dispuse transversal.

Ramurile de rod predomina buchetele de mai tipice sau alungite;

Lastarii de lungime mijlocie, subtiri, cu scoarta de culoare verde-maslinie deschis, glabri.

Mugurii vegetativi mijlocii sau mici, ovoconici, cu varful ascutit si departat de ramura, asezati pe pernite slab dezvoltate.

Mugurii floriferi mijlocii sau mari, ovoconici, cu varful ascutit si departat de ramura, asezati pe pernite slab dezvoltate.Frunzele mari cu lungimea medie de 135 mm si latimea medie de 80 mm, cu varful acut, baza atenuata, rar rotunjita si marginile dublu-serate, cu dintii proeminenti;limbul, de grosime mijlocie, colorat in verde inchis, este usor vaturat, cu nervurile potrivit de dese; petiolul este lung de 42 mm, relative gros, cu 1 2 glande de marime mijlocie, de culoare carmine, dispuse spre limb.

Florile intr-un buchet de mai sunt 1 3 inflorescente, care contin 1 3 flori de marime mijlocie sau mare, cu petale albe, de forma rotunda, gofrate, cu varful ridicat, cu sepalele lungi, in forma de parabola, usor concave la exterior si staminele in numar de 25 35; stilul este relative lung, mai lung fata de nivelul cercului exterior de stamina, cu stigmatul de marime mijlocie sau mare.

Fructul

Marimea mare, avand in medie: H = 21 mm, D = 22 mm, d = 18 mm; greutatea = 6,5 g.

Forma ovoida, turtita la partea ventrala, mai bombata la partea dorsala, cu varful trunchiat; brazda ventrala este superficiala, marcata printr-o linie mai inchisa.

Culoarea rosie inchis, lucioasa, pe toata suprafata alternand puncte mici de culoare mai deschisa cu puncte de culoare mai inchisa.

Pedunculul de lungime mijlocie, gros, de culoare verde inchis, uneori cu nuante rosiatice, bine prins de fruct si de ramura.

Cavitatea pedunculara superficiala, destul de larga, cu marginile regulate.

Punctual stilar de marime mijlocie, asezat simetric intr-o usoara depresiune.

Pielita groasa, cu un luciu atragator, aderenta la pulpa.

Pulpa rosie, pietroasa, suculenta, cu sucul intens colorat in rosu, dulce, armonios acidulate, de calitate foarte buna, aderenta la sambure.

Samburele de marime mijlocie, avand in medie 1085 mm, de forma ovoida, cu suprafata neteda, de culoare deschisa cu santurile ventrale inguste.

Maturitatea la sfarsitul lunii iunie inceputul lunii iulie.

Recomandari. Soiul Pietroase de Bistrita se recomanda pentru livezi de tip industrial si pentru gradinile de langa casa.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate