Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Pomicultura


Index » business » » agricultura » Pomicultura
Cirese Negre timpurii de Bistrita


Cirese Negre timpurii de Bistrita
Cirese Negre timpurii de Bistrita

Sinonime: H. III/40 2 Bistrita.

Origine. A fost obtinut din semintele soiului Hedelfinger rezultate prin polenizare libera la Statiunea experimentala Bistrita, in anul 1957, de I. Ivan.

Prima fructificare a avut loc in anul 1964.

Raspandire. Este inmultit si studiat in culturi comparative la Statiunea experimentala Bistrita. A fost omologat ca soi nou in anul 1967.
Caracteristica soiului

Pomul creste moderat si reuseste bine altoit pe cires salbatic. Este putin pretentious fata de sol, cu exceptia solurilor grele, pe care le suporta mai putin, si raspunde usor la aplicarea unor agrotehnici superioare. Rezistenta la ger este buna, iar la seceta mijlocie. De asemenea, poate fi considerat rezistent la principalele boli si daunatori.

Epoca infloritului este relative tarzie, iar perioada respective dureaza 6 7 zile. Ca polenizatori se recomanda soiurile Hedelfinger, Germersdorfer, Bamon Oliva, Pietros timpuriu de Bistrita s.a.

Varsta intrarii pe rod este relative tarzie, insa produce multumitor chiar de la inceput.

Fructele sunt de marime mijlocie, de calitate foarte buna, appreciate pentru consum in stare proaspata. Suporta bine tratamentul si se pot pastra in conditii normale 4 6 zile. Contin 9,30% zahar, 0,533 g% acid malic, 0,319% substante pectice, 0,116% substante tanoide, 15,98 mg % vitamina C, 15,2% substanta uscata in suc. Dintr-un kilogram de fructe rezulta 940 g pulpa si 60 g samburi.

Calitati: coacerea timpurie, epoca maturarii fructelor intr-o perioada cand nu sunt alte soiuri de cirese, fructele de calitate foarte buna.

Defecte: nu suporta solurile grele.

Pomul

Marimea mijlocie.

Trunchiul de grosime mijlocie, drept, cu scoarta de culoare cenusie, rezistenta.

Coroana larg-piramidala, neregulata, de marime mijlocie.

Ramurile de schelet de lungime mijlocie, groase, in numar de 3-4 intr-un etaj, dispuse neregulat, cu directia de crestere oblige si unghiul de ramificare 35-70; scoarta este groasa, de culoare brun castanie, cu epiderma cenusie, exfoliindu-se in fasii inguste; lenticelele sunt mici, potrivit de numeroase, alungite, dispuse transversal.

Ramurile de rod predomina buchetele de mai scurte, cu 4 6 muguri.

Lastarii de lungime si grosime mijlocii, usor ingrosati la baza, cu scoarta de culoare cafenie, glabri, cu 3 muguri terminali.

Mugurii vegetativi de marime mijlocie sau mare, de forma ovoconica, usor ingrosati la baza, de coloare cefenie inchis sau rosiatica, asezati pe pernite relativ proeminente.

Mugurii florieri mijlocii sau mari, ovoizi, cu varful ascutit si departat de ramura, cu solzii de culoare maronie, asezati pe pernite slab dezvoltate.

Frunzele mari, avand in medie 135 mm lungime si 79 mm latime, de forma eliptica sau ovata, cu varful ascutit, baza atenuata si asimetrica, marginile dublu-serate, cu dintii mari; limbul are o grosime mijlocie, coloarea verde mat, cu nervure bine vizibile; petiolul lung, in medie de 38 mm, relative gros, de culoare verde-violacee, cu 1 2 glande mijlocii, de culoare carmine, inserate la baza limbului.Florile cate 2-3 intr-o inflorescenta, iar intr-un buchet de mai 1-3 inflorescente; sunt mari sau de marime mijlocie, de forma rotunda, cu petale mijlocii, eliptice, cu varful usor ridicat, putin grofate, de culoare alba si sepalele de marime mijlocie si de forma parabolica; staminele, in numar de 25-35, au antrenele de culoare galbena, stilul mijlociu, de aceeasi lungime cu staminele.

Fructul

Marimea mijlocie, avand in medie: H = 18 mm, D = 19 mm, d = 15 mm; greutatea = 4,3 g.

Forma sferica, usor turtita dorso-ventral, cu varful plat; brazda ventrala este slab conturata, marcata printr-o linie de culoare mai inchisa.

Culoarea rosie, inchis, negricioasa, la maturitate deplina neagra, cu aspect placut.

Pedunculul de lungime mijlocie, subtire.

Cavitatea pedunculara relative adanca si de lungime mijlocie.

Punctual silar mic, de culoare cenusie, asezat pe axul fructului.

Pielita subtire, rezistenta, bine intinsa, lucioasa.

Pulpa semicrocanta, suculenta, fin acidulate, de calitate foarte buna, semiadwerenta la sambure.

Samburele mic, sferic, turtit lateral, de culoare inchisa.

Maturitatea prima decada a lunii iunie.

Recomandari. Soiul Negre timpurii de Bistrita se recomanda pentru plantatiile industriale si gradinile de langa casa.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate