Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Turism


Index » business » » afaceri » Turism
» Tipuri si forme de turism
Trimite pe WhatsApp


Tipuri si forme de turism
Tipuri si forme de turismTurismul este un “fenomen social-economic in continua expansiune, generat de nevoia umana de cunoastere, recreere si recuperare fizico-psihica in conditiile unei civilizatii solicitante, dar cu posibilitati materiale superioare pentru majoritatea populatiei” (Pompei Cocean, 1999, p.14).

Resursele turistice reprezinta totalitatea elementelor atractive ale unui teritoriu, indiferent de originea lor si de relatiile dintre ele. Acestea stau la baza aparitiei si dezvoltarii fenomenului turistic a carui  materie prima” o constitue. Ele determina marimea, intensitatea si diversitatea fluxurilor turistice, respective valoarea consumului turistic si, prin acestea, a eficientei economice.
Se deosebesc doua grupe majore de obictive ce compun fondul turistic, si anume cele apartinand cadrului natural (relief, structuri litologice, climat, hidrografie, vegetatie, fauna) si cele de provenienta antropica (vestigii istorice, edificii religioase, muzee, monumente, etnografie etc).

Tipuri de turism


Tipul apare ca un cumul de insusiri si interrelatii desfasurate spatial intr-o perioada de timp determinate. Relatia dintre tipurile de turism si spatiul geograficeste cat se poate de flexibila: pe acelasi teritoriu se pot practica mai multe tipuri de turism, selectivitatea apartinand resurselor atractive existente in perimetrul dat.

Apreciind ca orice structurare in domeniul turistic trebuie sa se sprijine pe elementele declansatoare ale fenomenului respectiv,  pe nevoia umana de recreere, refacere si culturizare, actul turistic poate lua una dintre urmatoarele forme:

  1. Turism de recreere;
  2. Turism de ingrijire a sanatatii( curative);
  3. Turism cultural;
  4. Turism complex ( de recreere si refacere a sanatatii ; de recreere si informare).

Turismul de recreere are ca scop satisfacerea nevoilor recreative ale populatiei antrenata in munci solicitante, cu mare consum de energie fizica si psihica sau locuind in habitate recunoscute prin stresul lor cotidian. Acest tip de turism valorifica in primul rand insusirile estetice ale fondului turistic apartinand cadrului natural.

Turismul de ingrijire a sanatatii (curativ) poate fi considerat ca cel mai vechi tip de practicare a activitatilor turistice. Necesitatile legatede refacere si tratament au condus oamenii antichitatii sa caute efectele tamaduitoare ale apelor termale si minerale, ale namolurilor si curei heliomarine. Turismul curative se adreseaza unei categorii aparte de personae, majoritatea apartinand grupei de varsta batrana, cand degradarea biologica se accentueaza.Turismul cultural este numit adesea si turism de vizitare deoarece practicarea sa presupune “vizita” unui obiectiv sau a unei grupari de obiective sau resurse atractive. Scopul acestui tip de turism este complex, vizand instruirea prin imbogatirea cunoasterii si in al doilea rand recreerea resimtita pe plan spiritual prin aflarea unor adevaruri si cunoasterea unor fenomene noi.

Turismul polyvalent intruneste atributele rezultate din asocierea recreerii cu refacerea fizica si psihica de ordin curativ, sau ale recreerii cu culturalizarea.

In practica fenomenului turistic nici unul dintre tipurile prezentate nu este pur, in fiecare regasindu-se valente (in ponderi neglijabile) ale celorlalte tipuri.Forme de turismFormele de turism decurg din modalitatile de practicare a tipurilor de turism. Ele sunt definite in functie de diferite criterii sau factor ice isi pun pecetea asupra individualizarii si desfasurarii fenomenului turistic la scara detaliilor sale.

Formele de practicare a turismului se metamorfozeaza, schimbandu-se si adaptandu-se unor cerinte si posibilitati noi (de exemplu, turismul balnear, ca tip, a ramas acelasi din antichitate, in timp ce formele lui de practicare s-au multiplicat si perfectionat).

Formele de turism prezentate in schita de mai jos, sunt proprii tuturor tipurilor de turism analizate, insa ponderea lor difera de la un tip la altul. De exemplu, turismul de lunga durata este present atat in cazul recreerii, cat si in cazul recuperarii, dar va predomina in cazul turismului curativ.Criteriul distantei  Turism de distanta micaTurism de distanta mare

Turism de distanta foarte mareCriteriul duratei  Turism de durata scurta

Turism de durata medie

Turism  de durata lunga


Criteriul provenienteiTurism intern

Turism international


Criteriul numarului Turism individual

de participanti Turism in grup


Criteriul gradului de organizareTurism organizat

Turism semiorganizat

Turism neorganizat


FORME Criteriul modului de desfasurare  Turismul continuu


DE  Turism sezonier


TURISMTurism de circumstanta


Criteriul mijloacelor de transport  Turism pedestru

Turism rutier


Turism feroviar


Turism aerian


Turism naval


Criteriul varstei turistilorTurismul grupei tinere


Turismul grupei mature


Turismul grupei varstniceCriteriul socialTurismul particular


Turismul social


Criteriul regiunii de destinatieTurism in puncte turistice


Turism in localitati turistice


Turism in statiuni turistice


Fig.1 Principalele forme de turism (dupa Cocean, 1999)


Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate