Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
Comertul electronic in Romania


Comertul electronic in Romania


Comertul electronic in Romania

Deschiderea unui magazin electronic va poate ajuta in dezvoltarea afacerii sau poate deveni o adevarata 'durere de cap'.

Succesul sau insuccesul depind de stabilirea clara a obiectivelor urmarite la deschiderea magazinului si de planificarea atenta a modului in care activitatea de comert electronic va fi integrata in strategia curenta a firmei si in operatiunile zilnice.

Comertul electronic se afla inca in faza incipienta. Clientii manifesta temeri in ceea ce priveste furtul cardurilor de credit, a confidentialitatii datelor personale, etc. Multe firme nu au adoptat modelul electronic potrivit pentru derularea comertului lor electronic sau intampina dificultati in integrarea comenzilor si a informatiilor culese online, in activitatea curenta a firmei. Cu toate acestea, este o certitudine faptul ca numarul clientilor magazinelor electronice si a firmelor care adopta solutiile comertului electronic este in crestere. Multi furnizori de servicii Internet popularizeaza sistemul de cumparare online tocmai pentru a induce un plus de incredere si consideratie.In Romania situatia este departe de cea a americanilor, de exemplu, care acorda o atentie speciala acestui tip de cumparaturi. Romanii sunt inca tributari prejudecatilor conform carora bunul cumparat trebuie sa fie palpat, masurat si intors pe toate partile. In ultimii ani a aparut insa o noua categorie sociala, cea a persoanelor care lucreaza in mediul privat, au un anumit stil de viata si utilizeaza intensiv Internetul. Pentru acestia cumparaturile online, cu avantajele lor evidente, incep sa devina ceva obisnuit.

Aparut in Romania la sfarsitul lui 1999 si cunoscand un punct de crestere foarte important pana in prezent, comertul electronic este aproape de inceputul fazei de maturizare. Chiar daca acum se inregistreaza o crestere foarte mare in comertul electronic, putine e-magazine vor supravietui acestei perioade de tranzitie, iar peste 3-4 ani vom putea vorbi de o piata de e-commerce stabila.

O dovada de maturitate a comertului electronic in Romania este prezenta in top 10 a doua site-uri "price.ro" si "shopmania.ro" care ofera un sistem de cumparare a produselor oferite de diverse magazine online. Aceste sisteme sunt foarte populare si in tarile dezvoltate si reprezinta, asa cum spuneam, o dovada de maturitate, din partea celor care cumpara online.

Un alt aspect important este reprezentat de prezenta intre primele zece site-uri de comert electronic a nu mai putin de patru magazine online care comercializeaza produse IT, electronice, telefoane si/sau electrocasnice. Chiar cinci site-uri daca tinem cont si de "dol.ro" (care ofera si astfel de produse). In concluzie, se observa magazinele online care ofera produse IT au cea mai mare cautare in spatiul virtual romanesc. Aceasta ne confirma faptul ca in Romania tehnologia Informatiei ocupa un loc foarte important si cei care dispun de un PC in general sunt primii care apeleaza cu mai multa incredere la aceste servicii.

Pozitia in top 10 a site-ului "librarie.net", dar si a site-ului "dol.ro", ne confirma ca sunt la mare cautare pe internet cartile. De ce? Foarte simplu. In Romania, cel mai dezvoltat sistem de plata este cel ramburs. Produsele se trimit prin colet postal si plata se face in momentul ridicarii coletului de la posta. Evident, cartile, cd-urile, dvd-urile se incadreaza cel mai bine in acest tip de comert.

Liderul detasat este site-ul "okazii.ro". Site-ul a fost lansat de Net Bridge Investments in aprilie 2000, ideea de baza constand in oferirea unui mediu in care sa fie posibila vanzarea si respectiv cumpararea la cel mai bun pret de diverse articole. Este bine cunoscut site-ul "ebay.com", bazat pe acelasi principiu.

In topul magazinelor online din Romania, gasim si site-ul "culinar.ro" prin intermediul caruia gasim servicii de livrare mancare la domiciliu, firme de catering. Daca suntem foarte ocupati sau de ce nu, foarte comozi, putem apela la una dintre firmele prezente pe site care sa ne ajute cu achizitionarea produselor de care avem nevoie.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate