Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Medicatia sistemului nervos


Medicatia sistemului nervos
Medicatiasistemului nervos

TEORIA FARMACOLOGICAA NARCOZEI:

Narcozaconsta in intreruperea temporaraa constiintei,a sensibilitatii dureroase ,a miscarilor voluntare si a reflexelor.Se mentin insa functiile vitale mari: respiratia ,circulatia si tonusulneurovegetativ.Activitatea metabolica scade pana la nivel minim.
Exista mai multe teorii.Se sustine faptul casubstantele narcotice dizolva membrana lipidica a neuronilor modificand astfelpermeabilitatea si scazand excitabilitatea.

Substantelenarcotice actioneaza succesivmai intai la nivelul scoartei ,iar apoi la nivelul formatiunilor subcorticale cuprinzand si maduva spinarii si bulbul.

Spasmul glotic;Sincopa respiratorie;

-aritmii cardiace;

-hipotonie arteriala;

-hipotensiune ;

-bradipnee;

-oligurie;

-hipotermie.

Narcoza mixta -se asociaza mai multe narcotice;ex:Mgso4 cu cloralhidrat ;

Narcoza cu prenarcoza-se foloseste cloraloza si apoi uretan;

Narcoza cu premedicatie;ex: premedicatie -morfina si atropina dupa care se utilizeaza narcoticul respectiv.

Neuroleptanalgezia=asocierea dintre un neuroleptic (tranchilizant major) si un analgezic;

Narconeuroleptanalgezia- neuroleptic+analgezic+narcotic.

Narcoza prin inhalatie:Substantele utilizate pot fi:lichide volatile (eter etilic, cloroform, halotan,kelen penthran) sau gaze narcotice (protoxid de azot si ciclopropan).Narcoza prin inhalatie este contraindicata la bovine ,cabaline si ovine pt.ca sub actiunea vaporilor iritanti apare o hipersecretie salivara si bronsica intensa.Faza de excitatie aparenta este foarte intensa incat animalele trebuie bine contentionate.Porcii suporta bine cloroformul,iar cainele eterul.La pisica si animalele de laborator se recomanda eterul.Porcul nu prezinta faza de excitatie aparenta la cloroform.Pasarile si cobaiul nu fac faza de excitatie aparenta.

2-5 min.la porc;

5-60 min. la caine;

0,5-1 min. la pisici.

ETERUL ETILIC-se utilizeaza ,in special, la carnivore si animale de laborator.Avantaje:este ieftin;nu scade tensiunea arteriala ;nu diminua frecventa cardiaca;produce o buna relaxare a musculaturii scheletice;nu are efecte asupra ficatului si rinichilor.Trezirea din narcoza se face in momentul in care animalul inspira aer curat.Revenirea este ,insa ,mai lenta decat in cazul cloroformului intrucat eterul da concentratii sangvine mai mari.Dezavantaje: perioada de excitatie aparenta este mai lunga si mai intensa decat la cloroform intrucat eterul se dizolva intr-o proportie mai mare in sange;hipersecretia salivara si bronsica este evidenta ,de aceea este indicata administrarea de atropina.

Eterul poate stimula si centrul vomei.Datorita actiunii iritante poate provocaspasm laringian, glotic si bronhic, tuse puternica si apnee pe cale reflexa.

-se poate utiliza eterul camforat 10% s.c., uleiul eterat 10% si 20% i.m. in bronsite ,stari febrile si boli infectioase in doza de: animale mari10-30 ml;

animale mici0,5-2 ml.

CLOROFORMUL -are faza de excitatie mai scurta,iar narcoza este mai lunga si mai profunda ;creaza o analgezie mai buna, dar poate produce si accidente:fibrilatie ventriculara;

bradicardie puternica;

hepatoza grasa;

icter;

miocardoza.

Pt. prevenirea accidentelorse recomanda premedicatia cu atropina, cloralhidrat, barbiturice.

Alteutilizari:-pt. euthanasie la caini;

Se poate utilizala toate speciile de animale pt . ca nu produce stare de excitatie aparenta.Narcoza se instaleazarapid.Nu irita mucoasele si nu produce hipersecretiebronsica.La animalele mari se prefera utilizarea dupa prenarcoza cu cloralhidrat sau barbiturice.Se mai utilizeaza si pt. testarea suinelor fata de sindromul de stres.

KELENUL-este lichid volatil ce fierbe la 12-13C.Creaza o narcoza superficialasi o usoara anestezie de suprafata.

In MV se utilizeazanarcoticele nevolative (injectabile).Acestea nu produc faza de excitatie ,iar pt. utilizarea lor nu este necesara aparatura.Efectul lor este adesea scurt.

-carbamati;

-alcooli;

-derivati tiazinici.

a)Narcotice barbiturice-reprezinta o grupa moderna de medicamentece au proprietati sedative ,hipnotice, narcotice, anticonvulsivantesi antileptice.

ÞBarbituricehipnotice : --barbitalul;

--barbitalul sodic;

--fenobarbitalul;

--pentobarbitalul;

--hexobarbitalul;

--ciclobarbitalul;

--dormital.

ÞBarbiturice narcotice :--clasice ---pentobarbital;

---pernocton;

--derivati N-metilati---hexobarbitalulsodic;

---eunarcon.

--tiobarbiturice--- inactin (brevinarcon);

---tiopental;

---thiolbarbital (kemital);

---methitiural (tiogenal);

---thyamilal ;

---buthalital (baytinal).

barbiturice de lunga durata - cand somnul ajunge la 8-10 ore;

barbiturice cu durata medie -cand somnul ajunge la 4-8 ore ;

barbiturice cu durata scurta -cand somnul ajunge la 1-2 ore ;

barbiturice cu durata foarte scurta - somn de 20 min.

FENOBARBITALUL- este un sedativ,anticonvulsiv utilizat in boli nervoase (in jigodie -forma nervoasa);

-doze: 5-50 cg/animal(la caine);

2-5 cg/animal (la pisica).

-in general se reduce somnul paradoxal (somnul care odihneste creierul);dupa somn urmeaza o starestare de oboseala;

-se mai numeste luminal (gardenal).

BARBITALULse utilizeaza mai putin ca atare si mai ales intrand in compozitia

Barbiturice narcotice:- se folosesc solutiile apoase ale sarurilor de Na.Adesea avand un pH foarte alcalin se administreaza i.v. Poate fi si pulbere ce se solubilizeaza in momentul utilizarii.

-preparate:EUTHA 77ce se administreaza i.v. la toate speciile determinand euthanasie.Dupa narcoza urmeaza un somn lung postnarcotic.

DERIVATIIN-METILATI -au efectul cel mai scurt d.p. d.v.chimic.

TIOBARBITURICELE-au avantajul ca se distribuie repedela nivelul creierului provocand o narcoza rapida ,apoi se distribuie uniform in tot organismul astfel incatconcentratia la nivelul creierului scade si narcoza dispare.Somnul postnarcotic este scurt.

Un preparat romanesc esterompental- pulbere in flacoanede 20 ml ce se dilueaza la 2,5%.Se administreaza la bovine ,cabaline ,ovine si caine in doza de 10-12 mg/kg ,iar la pisica 15-20 mg /kg i.v.

Se importa produsulpenthotal ce produce o narcoza de 10-20 min. Se poate folosi la cal , dar cu premedicatie.Exista pericolul aritmiilor cardiacesi laringospasmului.

In hipnoza , somnul provocat este asemanator celui fiziologic. Narcoza produce un somn insotit de o combatere a analgezieisi o depresare a marilor functii.

-45 min. la ovine;

-20-30 min. la cal.

-la bovine0.05 mg/kg pt. a produce sedare;

0.3mg/kg pt. narcoza;

-la cal2-3mg/kg pt. narcoza;

ALCOOLUL ETILIC -se poate utiliza la rumegatoarele mari si mici concomitent cu anestezia locala .Se administreaza i.v. sau per os.Provoaca o senzatie de caldura datorita vasodilatatiei periferice.Se metabolizeaza la nivelul ficatului.

Narcoza dureaza 1-2 ore ,iar ca antidot se utilizeazaexcitante ale sistemului nervos central de tipul cafeinei.

Starea de ebrietate apare laalcoolemie de 1%o, iar la 2-3 %o apar fenomene de ataxie , tulburari de vorbire si stari confuzionale.La 3-4%0apare somnul narcoticiar la peste 4%o poate provoca coma sau chiar moarte.

CLORALHIDRATUL - este cel mai vechi narcotic folosit in M.V.Se prezinta sub forma de cristale incolore, higroscopice cu miros dulceag (miros de pepene galben).Solutia se prepara in momentul utilizarii si nu se sterilizeaza prin fierbere.Se utilizeaza inspecial la ecvine si suine si mai rar la rumegatoare si caine.Se poate utiliza concomitent cu MgSO4sau cu un barbituric Se administreaza i.v. 8-10 cg /kg pt sedare profunda si 12-14cg/kg pt.narcoza.Se utilizeaza solutia 10% ,iar durata narcozei este 60-90 min.La porc sr poate administra i.p.0.25 g/kg solutie 5% sau i.v. 0.10-0.12 g/kg ;

-la bovine0.10-0.12g/kg;

-la ovine0.10g/kg;

-la caine0.2-0.3g/kg cu o durata a narcozei de 45-70 min. (la bovine, ovine si caine).

Injectat perivenos poate determina periflebite.Produce o analgezie ,dar nu suficientade aceea se asociaza de obiceicu anestezice locale.Are si o actiune hemolitica si produce si vasodilatatie.Diminueaza excitabilitatea si conductibilitateala nivel cardiac.

-ca sedativ ,hipnotic in stari de surexcitare ,meningite, encefalite, indigestii;in euthanasie la caine injectat i.v.;

-la om are rol hipnotic.

In combinatie cu Mg SO4 scade doza, iar efectul este mai puternic.

CLORALOZA- se obtine prin condensarea cloralhidraluluicu glucoza. Este folosit ca narcotic mai ales la rumegatoarele mici ,caine si pisica .Se utilizeaza solutia 1-2 % i.v. cca 5 cg/kgla rumegatoarele mici;

10-12 cg/kg caine;

8 cg/kg pisica.

Nu deprima cordul si nu produce stari de excitatie.Narcoza dureaza 4-6 ore.Solutia se poate prepara in momentul utilizarii ;nu se solubilizeazadecatin apa calda.Nu recristalizeaza prin racire .

URETANUL-narcotic de lunga durata si se utilizeaza in special la animalele de laborator.Se administreaza pe toate caile ,iar narcoza dureaza8-10 ore.

-doze: 1.6 g/kg la caine i.v. (pt. o narcozarapida);

1.6g/kg la iepurei.p. (narcoza = 90 min.).

Este si anticonvulsivant.Nu influenteaza functiile vitalesi este relativ netoxic.

KETAMINA-nu produce narcoza , ci un somn superficial cu o analgezie puternica .Asa-numita narcoza seamana cu o neuroleptanalgezie.La om producehalucinatii.nu deprima respiratiasi circulatia .Administrata i.m. efectul se instaleaza in 3-10 min. si dureaza 15-40 min. La cal se practica asocierea cu rompun ( 2ml /kg ketamina +2 ml/kg rompun).

-doze:2-5 mg/kg la bovine;

10-20 mg/kg la porc;

20 mg/kglarumegatoarele mici;

10 mg/kgla caine;

20-30 mg/kg la pisica.

-preparate comerciale : Ketalrom -flacoane de 10;20mg

Calipsovet -la toate speciile mai putin la cal;

Ketalarproduse de uz uman.

Narcoman

SUBSTANTEMIORELAXANTE:

Sunt substante ce relaxeaza musculaturascheletica si ca urmare se utilizeaza in urmatoarele scopuri :

-in MUin interventii chirurgicale pe torace si abdomen .In cazul in care este paralizata musculatura respiratorie ,functia respiratorie poate fi preluatade un aparat.

-in MVin acelasi scop ,pt. culcarea animalelor,pt. efectuarea de interventii pe animale necontentionate,pt. capturarea animalelor salbatice.

b) miorelaxante cu actiune centrala .

A)MIORELAXANTE PERIFERICE : -medicamentele actioneazala nivelul placii motorii a muschiului striat.

TUBOCURARINA -derivat sintetic=flaxedil;blocheaza receptorii pt. acetilcolina,creste gradul de excitabilitate.Placa motorieramane polarizata (in repaus ).Actiunea poate fi antagonizatade medicamentele ce inhiba colinesteraza si astfel ridica acetilcolina din organism.

SUCCINILCOLINA - are actiune asemanatoare acetilcolinei ,dar se descompune mai incet astfel cxa placa motorie ramane un timp indelungat depolarizata si nu se poate repolariza .Actiunea nu poate fi antagonizatade nici un medicament.Aceste substante =curarizante paralizeaza musculatura in urmatoarea ordine: muschii pleoapei, ai fetei, ai gatului si cefei,laringelui si faringelui, muschii extremitatilor,muschii abdominali,muschii intercostali si diafragma.

-la porc 0.2-0.3 mg/kg;

-la carnivore 0.3-0.4 mg/kg.

Galamin se foloseste la cal0.5-1 mg/kg;

la rumegatoare si suine 0.3 mg/kg;

la caine 1mg/kg.

Miorelaxin se foloseste la cal 0.1 mg/kg;

la rumegatoare 0.01-0.02 mg/kg;

la caine 0.1-0.3mg/kg;

la pisica 1mg/kg.Nu se foloseste la porc.

B)MIORELAXANTECU ACTIUNE CENTRALA:-sunt medicamente ce actioneaza preponderent asupra maduvei spinarii.

TRECID -este d.p.d.v. chimic eterul gliceric al gaiacolului .Substanta deprima sinapsele interneuronale de la nivelul maduvei spinarii si a trunchiului cerebral.Poate provoca o rezolutie musculara fara a afecta activitatea centrilor vitali respiratori si a musculaturii respiratorii.Nu actioneaza asupranervilor periferici ,asupra placii motoriisi a muschilor.

Pt. aevita efectul hemolitic al substantei ,dizolvarea se face in glucoza izotonica.Dupa injectare ,animalelefara nici un fel de spaimasau agitatie motorieflezeaza picioarele si se culca linistit.Pulsul, respiratia ,temperatura corporala nu sunt modificate.Dupa trecerea efectuluianimalul se ridica .Trebuie sa se evite administrarea perivenoasa.

-My 301.

In M.Uacest preparat se utilizeaza cu efect bronhiolitic si expectorant fiind indicat in bronsite ,astm, afectiuni reumatismale, ca miorelaxant in stari de tensiune psihicaSe gaseste in comertsub forma de comprimate ,sirop 2% si solutie de uz intern 10%.

Sunt substante ce deprima durerea la nivel central , inhibandcentrul durerii din talamus incat animalulsimte teama ,dar nu o percepe ca o durere.Sub actiunea acestor substantealte senzatii (frig, foame) nu sunt resimtite ca neplacute de unde efectul euforizant.

Morfina;

Opiul;

Succedaneele morfinei.

Cu ajutorul lor se realizeaza neuroleptanalgezia ce este suficienta pt. efectuarea unor interventiichirurgicale fara ca pacientul sa fie adormit.

OPIUL -se obtine din latexul capsulelor imature de mac de gradina .Are miros caracteristicsi gust amar.Contine 23 alcaloizi ce pot fi derivati ai fenantrenului (morfina, codeina, apomorfina) ce actioneaza asupra etajelor nervoase superioare si derivatiizochinoleinici (papaverina ,narcotina) ce au actiune spasmolitica.

In comert exista -opiu brut;au efect calmant asupra durerilor digestive sau viscerale ,efect antisecretor digestiv

-extract uscat de opiu;si deprimant al tusei.

-tinctura de opiu simpla.

Existafiole de 1 sau 5 ml 2% si fiole de asociere morfina-atropina pt uz uman.

Unii autori sustin ca nu are actiune asupra centrilor durerii din talamus , ci inlatura perceperea corticala a durerii inhiband ariade asocierea durerii de la nivelul lobului frontal.

Animalele reactioneaza diferit la morfina : -la cal si caine produce o sedatiesi hipnoza;

-doze: 0.1-0.2 mg/kg la cal;

2mg/kg s.c. la caine ;durata efectului este de 1-2 ore.

SUCCEDANEELE MORFINEI-pot fi derivati -semisintetici -dilauden;

--heroina.

-sintetici -fentanil;

--afentanil;

--mialgin;

--fortral (pentazocina);

--tramal;

--sintalgon etc.

FENTANIL -fiole de 10 ml ;are efect sedativ si analgezic.Este folosit in neuroleptanalgeziein asociere cu droperidolul.Analgezia se instaleaza in 3-5 min..Efectul dureaza 30-60 min.La nevoie se poate repeta administrareapt. a prelungi analgezia ,dardroperidolulnu trebuie reinjectat pt. ca are efect de lunga durata (24-36 ore).

-doze :0.1mg/kg i.v. la caine ;

0.002mg/kg i.m. in asociere cu droperidol la cal.

AFENTANIL-preparat :Rapifin ;

-fiole de 1 si 2ml 0.5%o

-i.v.;efectul dureaza 5-10min.

MIALGIN -fiolede 2ml 5%;

-efectul analgezic mai slab decat la morfina;

-are efect spasmolitic;

-folosit la cal si caine.

-efectul dureaza 6-8 ore;

-este mai bine tolerat la cal si caine.

-toleranta foarte buna;

-efect asemanator morfinei;

-la om efectul dureaza 3-5ore ;

-se poate utiliza in premedicatia narcozei;

-la caine 3 mg/kg i.m.;

-la cal1mg/kg i.v..

TRAMAL -fiole de 1 ml 5% si supozitoare ;

-efect asemanator morfinei;

-nu se utilizeaza inca la animale.

DILAUDEN (HIDROMORFONA)-semisintetizat;

-fiole 1 ml 0.2%;

-efectul analgezic mai puternic decat morfina;

-efecte secundare mai putine decat la morfina.

-minore sau propriu-zise sau anxiolitice ,adica substante care diminua starea de frica si care producindiferenta fata de factorii de mediuextern.In MU ele nu influenteaza psihozele umane ,ci le amelioreaza vizibil tulburarile din schizofrenie.Ele sunt mai putin active decat neurolepticele ,inhibandmai bine starile agresive .Nu au efecte neurovegetative directe cum au tranchilizantele majore ;la om pot crea toleranta si sindrom de abstinenta .Au efect miorelaxant central si pot fi indicate in convulsii epileptice.

TRANCHILIZANTE MAJORE -actioneaza asupra sistemului reticular ascendent activator ,la nivelul caruia inhiba transmiterea sinaptica adrenergica.Inhiba centrii simpatici vegetativi din hipotalamus ,in special termogeneza (adaptarea animalului la temperatura mediului ambiant devine deficitara). Aceasta se explica prin scaderea respiratiei mitocondriale celulare din formatiunile nervoase amintite.Nu actioneaza la nivelul scoartei cerebrale.

-actiune antihistaminica ,antivomitiva;

-vasodilatatie periferica.

-pt. efectuarea interventiilor chirurgicale pe animalul in picioare.

-pt. linistirea animalelor in vederea examenului clinic;

-in vederea recoltarii de sange si unor mici interventii;

-in vederea tratamentului unor comportamente anormale;

-pt. obisnuirea animalelor la muls ,potcovit;

-in dresajul animalelor ;

-pt. sedarea animalelor din gradina zoologica;

-in dopaj la cai.

-congestie pulmonara;

-atonie gastrointestinala insotita de meteorism;

-scad tensiunea arteriala ;exista pericolulde colapspt. circulatia periferica;

-diminua secretia lactata;

-la unele specii determina stari de intoxicatie (la porc);

-cresc tonusul muscular.

DERIVATI FENOTIAZINICI:-Romtiazin;

-Combelen;

-Clordelazin (Plegomazin);

-Nozinan (Levomepromazina);

-Vetranchil (Acepromazina).

-are efect de 2.5 ori mai slab decat combelenul;

-se administreaza i.v. sau i.m.;

-doze: 1.5-2mg/kg la bovine;

1-1.5mg/kg la porc;

4mg/kg la ovine;

1.5-2mg/kg la caine.

-efectul se instaleaza rapid in 10 min. si dureaza 1 ora .Se produce linistirea animalului ,relaxarea musculaturiischeletice ,ptoza pleoapei superioare,evidentierea pleoapei aШ-a, reactivitatea scazuta ,dar animalul ramane in picioare.

COMBELEN-fiolede 25 ml 1%;

-efectul dureaza intre 1-8ore;

-se administreaza i.v.,i.m., s.c.;

-doze: 0.5-1ml/100kg la cal;

1-2ml/100kg la bovine;

0.3-0.5 ml/10kg la suine;

0.05ml/kg la caine ;are efect sedativ puternic.

CLORDENAZIN -de obicei ,pt. uz uman;

-doza: cca 1mg/kg;

-are actiune sedativa, antivomitiva,antitensiva ,antipruriginoasa.

-dozele in urma administrarii injectabile sunt de 10 ori mai mici decat cele de romtiazin.

DERIVATIBUTIROFENONICI: -d.p.d.v. chimic sunt total diferiti de cei fenotiazinici ,dar au efect tranchilizant la fel de bun;se utilizeaza in special in neuroleptanalgezie.

-se utilizeaza in asociere cu analgezic in vederea unor interventii chirurgicale,iar la om in schizofrenie, psihopatii.

DROPERIDOL-flacoane de 10 ml;

-produce o indiferenta totala si se utilizeaza in neuroleptanalgezie.

AZOPERONA (STRESNIL)-in special la porc;

-durata efectului rste de 1-3 ore;

-pt. linistirea scroafelor agresive la fatare;

-in vedrea transportului de animale;

-in vedrea anesteziei in asociere cu anestezic local.

DOMITOR -solutie injectabila;

-substanta activa =medetomidina;

-are efect inhibator asupra transmiterii influxului nervos mediat de noradrenalina;

-este un sedativ cu proprietati analgezice;

-folosit la caine si la pisica;

-ca premedicatie in narcoza;

-administrat i.m. saus.c.;

-exista flacoane de 10ml 1%.

-efect asemanator domitorului;

-are proprietati analgezice la cabaline si bovine;

-utilizat i.m. sau i.v.;

-dozele sunt diferite in functie de nivelul de sedare urmarit;

-perioada de asteptareeste la bovine de 7 zile pt. carne si 3 zile pt. lapte;

-exista flacone de 5 si 20 ml 10%.

TRANCHILIZANTE MINORE - aproximativ aceleasi recomandari ca la majore;

-au si efect anticonvulsivant si miorelaxant.

-Napoton;

-Oxazepam;

-Medazepam;

-Nitrazepam.

DIAZEPANUL-stimuleaza efectulacidului γ -aminobutiric (GABA=neurotransmitator inhibitor la mamifere);

-permite un flux crescut de ioni de clor prin membrana postsinaptica;

-la nivelul maduvei inhiba reflexele postsinaptice avand efect miorelaxant central;

-se utilizeaza in tratamentul convulsiilor epileptice la caini si pisici;

-exista comprimate si fiole de 2 ml;

-se administreaza i.m. ,i.v. sau per os;

-doze : -0.5mg/kg la animalele mari;

-1-2mg/kg la animalele mijlocii;

-4-6mg/kg la animalele mici.

-durata efectului este la porc 60-70min.;

la bovine 3-4 ore;

la caine 1-2ore.

-scade temperatura corporala cu 0.5-1C;

-creste pofta de mancare ,desi animalul este slabit;

-la porc produce si ataxie, mers impleticit;animalul cade ,se culca si intra intr-un somn superficial;

-bovinele se culca si nu pot fi ridicate;

-la cal efectul este mai slab si este insotit de ataxie ,astazie,contuzii ,pierderea orientarii in spatiu;

-la caine -ataxia trenului posterior;

-la om ,derivatele benzodiazepinice , in general, sunt eficace in starile de insomnie actionand la nivelul sistemului limbic si uneori in doze mari chiar asupra sistemului activator ascendent (SRAA).

-prin infiltratie;

-de conducere-tronchulara;

-plexurala;
-epidurala;

-rahidiana;

-paravertebrala.

-endoanestezia -se face i.v., lent fiind pt.receptorii vasculari.

Mecanismul de actiune:Anestezicele locale impiedica patrunderea ionilorde Na si expulzarea celorde K abolind potentialul de actiune al membranei nervului .Dispare sensibilitatea dureroasa, apoi cea termica, in final cea tactila.Mai sensibile sunt fibrele senzitive;fibrele motorii sunt anesteziate numai dupa intervale lungisi concentratii mari de anestezic.Fibrele amielinice sunt mai sensibile decat cele mielinice.Combinarea anestezicelor intre ele este contreaindicata .Produc vasodilatatie si de aceea se asociaza cu adrenalina.

Intoxicatia se produce numai la doze marisi poate determina :neliniste, frica, tremuraturi, convulsii, paralizia centrului respirator.

Clasificarea anestezicelorlocale:

Pot fi-derivati ai acidului benzoic:Cocaina;

-derivati ai acidului para-aminobenzoic:Anestezina, Procaina;

-derivati aiacetanilidei:Xilina (lidocaiana).

Cocaina si anestezina se utilizeaza numai pt. anestezia de suprafata, in timpce procaina pt. toate tipurile de anestezie ,mai putin in cea de suprafata, iar xilina pt. toate tipurile mai putin in endoanestezie.

COCAINA-se prezinta sub forma de pulbere alba;se obtine din frunzele arborelui Eritroxylon coca;se pastreaza la venena.

-este supusa legii stupefiantelor;

-pt. anestezia mucoaselor in concentratie 2-4%;

-efectul dureaza 30min.;

-pt. anestezia timpanului in concentratie 1-10%;

-solutiile se prepara in momentul utilizarii si se sterilizeaza prin tindalizare;se utilizeaza pt. anestezia de suprafata a ochiului.

-utilizata sub forma de ungvente si pulberi in concentratie de 5-10% in eczemele pruriginoase;

-se utilizeaza in rectite ,tumori rectale sau vaginale, intrarectal sau intravaginal sub forma de supozitoare.

-nu e solubila in apa;

-se absoarbe incet;

-efectul este mai lung.

-fiole cu solutie 1%,2%,4%,8%;

-pt. prelungirea efectului se asociaza cu adrenalina;

-anestezic local si pt. diagnosticulsediului schiopaturilor;

-ca anestezic in colici gastrointestinale si renale, crize vasculare, in nefrita acuta, in socul traumatic;

-ca antialergic in socul anafilactic, urticarie, stari pruriginoase;efectul se datoreaza blocarii receptorilor histaminergici;

-ca antiaritmicin aritmii cardiace, intrucat scade excitabilitatea,conductabilitatea si puterea de contractie a miocardului;

-ca geriatric pt. tratamentul imbatranirii la om si caine-produsul :Gerovital;

-ca anestezic local se utilizeaza -in anestezia prin infiltratie in conc.0.5-1%;

-in anestezia de conducere 1,2,4%;

-in rahianestezie 5-8%;

-in anestezia epidurala joasa la vaca 5-10ml 1-2%;

-in anestezia epidurala inalta la vaca 20-40ml 2%;

-se absoarbe si se metabolizeaza rapid;

-slab eficace in anestezia de suprafata;

-in anestezia de conducere ,efectul se instaleaza in 10min. si dureaza 30-60min.;

-este descompusa prin hidroliza de enzima procain-esteraza;

-se utilizeaza ca analgezic general, antialergic si antiaritmic i.v. lent 0.5-1%1-1.5mg/kg.

-preparate:Denervin-produs de uz veterinar;pt. schiopaturi cronice la bovine si cabaline provocate de entorse cronice, boli ale ongloanelor,exostoze.

XILINA(LIDOCAINA) -pulbere alba, solubila in apa; se pastreazala separanda;

-sunt fiole cu solutie 1,2,4%;

-fiole de 2ml 2% asociata cu 0.003% adrenalina;

-flacoane cu solutie 1%;

-efectul anestezic local este rapid si de durata(60-90min.);

-se utilizeaza si pt. anesteziade suprafata;

-este mai toxica decat procaina;

-in anestezia de suprafata se utilizeaza in conc. 4%;

-in anestezia prin infiltratie;

-in anestezia de conducere 0.5-2%;

-in MU se utilizeaza in aritmii cardiace si convulsii epileptice.

SUBSTANTE CU ACTIUNE LA NIVELULSNV:

-simpatic.

Dupa mediatorul specificexista sistemul:-colinergic;

-adrenergic;

-tripaminergic;

-histaminergic;

-purinergic.

Substantele simpaticomimetice vor fi antagoniste cu parasimpaticomimeticele si simpaticoliticele.

Substantele parasimpaticomimeticevor fi antagoniste cu parasimpaticoliticele si cu simpaticomimeticele.

PARASIMPATICOMIMETICELE:actioneaza asupra sistemelor biochimice colinreactive ce se impartin enzime colinreactive sensibile la muscarina si pot fi blocate de atropina si enzime colinreactive sensibile la doze mici de colinreactiva si pot fi blocate de dozele de nicotina sau curara.

-de sinteza.

-hipotensiune;

-hiperperistaltism;

-stimuleazamusculaturii netede ;

-produce mioza;

-hipotensiune oculara;

-hipersecretie bronsica si sudorala.

ACETILCOLINA-este un ester al colinei ;

-se hidrolizeaza sub actiunea colinesterazei;

-este pulbere alba ,cristalina;

-are efect 15min. si se utilizeaza in demonstratii de farmacodinamie.

VASOPERIF-ester carbonic al colinei;

-nu are actiune la nivelul cordului;

-se recomanda in atonii gastrointestinale ,distocii, retentii placentare si ca vasodilatator;

-nu se utilizeazain supraincarcari gastrice acute la femelele gestante, la animalele batrane si epuizate ;

2-4ml la animalele mijlocii;

0.5-2ml la animalele mici.

PILOCARPINA - se obtine dinPilocarpus jarberandi;

-se obtine si pe cale sintetica;

-se utilizeaza pilocarpina clorhidrica si nitrica ce se pastreaza la venena.

-in urma utilizarii predomina actiunea hipersecretorie→sangele se concentreaza→combate edemele, hidropizia ,furbura acuta;

-efectul dureaza 1-3ore;

-poate determina bronhopneumonie ab ingestis;

-produce mioza;

-dozele mari pot provaca excitatia SNC ,avort,agravarea unorafectiuni cardio-pulmonare;

-exista fiole 1ml 1%o si 5ml 1%;

-dozele sunt intre 3-5ml/animal;

-administrata subcutanat;

-se poate utiliza la nivelul ochiului,alternativ cu atropina pt. prevenirea sinechiilor(aderente).

-se utilizeaza salicilatul care se pastreaza la venena;

-are actiune colinesterazica;

-raspunsul organismului la ezerina este asemanatorcu cele la acetilcolina, in plus sunt influentate placutele motorii (muschii striati se contracta mai bine);

-are efect predominant asupra musculaturiinetede digestive, muschii ochiului si muschii uterului;

-poate provoca spasme intestinale, coronare;

-induce avort, mioza;

-este utilizata in tratamentul sinechiilor;

-dozele sunt ca la pilocarpina( 3-5ml/animal) .

-are actiune anticolinesterazica cu durata mai mare ,toxicitate scazuta;

-este stimulant al musculaturii netede;

-utilizat in atonii gastrointestinale si ca decurarizant in pareze si paralizii;

-utilizat ca miotic;

-doze: 1-2cg/animal mare;

5mg/animal la porc.

-se utilizeaza sarea bromhidrica ;

-se pastreaza la venena;

-puterea de actiune se situeaza intre pilocarpinasi ezerina;

-actiuneadureaza 30min.;

-determina bradicardie , mioza, transpiratii ;

-se utilizeaza solutia 1%;

-doze: 2-4cg/animal la animalele mari;

0.1-0.25mlla caine.

-nu se utilizeaza in colici spastice si eventualele intoxicatii se combat cu atropina.

-produc: -tahicardie;

-hipertensiune sangvina;

-hiposecretii;

-hipoperistaltim;

-midriaza pasiva;

-hipotensiune celulara;

-reprezentantul de baza=Atropina.

ATROPINA-are dreptstructura de bazanucleul tropanic;

-se obtine pe cale naturala din plantele: matraguna, maselarita, laur sau ciumafaie.

-se extrage sub formade hiosciamina levogira;

-se utilizeaza atropina sulfurica existenta sub forma de pulbere cristalina de culoare alba, fara miros, gust amar, forma toxica;

-se pastreaza la venena;

-foarte solubila in apa;

-este incompatibila cu adrenalina, iodul, taninul, substantele colorante;

-este excitant al SNC;

-impiedica actiunea acetilcolinei;

-sub actiunea ei musculatura neteda se relaxeaza , fenomen intalnit mai ales la nivelul tractusului digestiv, aerofor, la nivelul splinei si irisului.

-stimuleaza plexul Auerbach ducand la disparitia senzatiilor dureroase ce insotesc spasmele;

-produce tahicardie , stimuland in mod direct cordul;

-vasele de sange nu sunt influentate de actiunea atropinei;presiunea sangvina creste datorita stimularii centrului vasomotor;

-induce midriaza pasiva, hipertensiunea oculara;efectul la nivelul ochiuluidureaza 2-3zile, aparand in tulburarile de acomodare;

-ezerina scade,uneori efectele midratice ale atropinei, celelalte parasimpaticomimetice nefiind eficace.

-intoxicatiile cu atropina duc la fenomene de surexcitare, la uscaciunea guriisi nasului, tahicardie, scaderea motilitatii gastrointestinale ,de aceea se fac spalaturi gastrice cu suspensie de carbune si tanin; de asemenea se utilizeaza sedative.

Indicatii terapeutice: -se utilizeaza solutiile 1%o sau 1%, precum si unele preparate galenice (tincturi ,extracte);

-poseda actiune antispastica; pt. diagnostic diferential in cardiopatii, in sensul ca bradicardiadatorita atropineinumai in cazul unor tulburari functionale;se utilizeaza in intoxicatii cu parasimpaticomimeticesi cu organofosforice.

-doze:1-5cg/animal -animale mari;

1-5mg/animal -animale mici ; injectata s.c.si se utilizeaza in colica la cal.

-in oftalmologie se utilizeaza solutia 1% pt. examenul fundului ochiului, alternativ cu un midriatic pt. combaterea sinechiilor;

-exista filoe de 1ml 1%o,5ml 1% si picaturi pt. ochi; se utilizeaza deasemenea extractul uscat de beladona, tinctura de beladona si extractul uscat hiosciamina.

TROPICAMIDA-efect midriatic rapid pt. circa 20-25 min. si dureaza 5-6 ore.

SCOPOLAMINA -oficinala este sarea bromhidrica ;

-pulbere alba ,fara miros, cu gust amar, solubila in apa;

-este incompatibila cu iodul , sarurile de Ag, taninul, substantele alcaline;

-se pastreaza la venena;

-este linistitoare si analgezica;

-produce midriaza de scurta durata ;

-se utilizeaza pt. combaterea raului de miscare si a vertijului;

-se utilizeaza in stari de excitatie pt. ca spre deosebire de atropina deprima SNC;

-se utilizeaza in sindromul de abstinenta la morfina;

-preparate: Scobutil -existacomprimate, solutie injectabila, supozitoare;

-actioneaza mai putin intensasupra secretiei salivare , sudorale, asupra inimii , ochiului;

-este antisecretor antispasmodic;

-se utilizeaza in colici intestinale, biliare, uretrale, ulcer gastric si duodenal.

SIMPATICOMIMETICE: - sunt amine aromatice care actioneaza asupra sistemelor biochimice adrenoreactive existente la nivelul aparatului cardiovascular, musculaturii netede intestinale, musculaturii netede bronsice, musculaturii netede a irisului, splinei, uterului, la nivelul gl. digestive si al gl. sudoripare.

-efecte: -tahicardie;

-hipertensiune sangvina;

-batmotropie (+);

-vasoconstrictie splahnica cu exceptia vaselor cerebrale, coronare, pulmonare;

-produce relaxarea musculaturii netede contractate;-produce midriaza activa;

-inconstant produce excitatia sau depresia SNC.

NORADRENALINA -este un vasoconstrictor si hipertensor de scurta durata ;

-vasoconstrictianu esteurmata de vaodilatatie;

-este putin toxica si se utilizeaza pt. combaterea hipotensiunii arteriale si a hemoragiilor capilare ; Preparate comerciale : Noratrinal -fiole de 1ml 2%o si 4%o;

-se administreaza i.m. sau i.v. sau se utilizeazalocal in aceleasi doze ca si adrenalina.

Nafazolina(rinofugul) -se utilizeaza sarea clorhidrica;

-flacoane 10ml;

-picaturi pt. nas 0.1%;

-produce vasoconstrictie rapida si prelungita , folosindu-se in rinite, sinuzite;

-folositatimp indelungat poate produce necroza mucoasei nazale.

Fenilefrina -produs de sinteza;

-produce vasoconstrictiepe toate teritoriile vasculare;efectul este de 5ori mai mic decat al adrenalinei;

-este hipertensiv si se utilizeaza in conc. de 0.25% mai ales pt. mucoasa nazala.

Orciprenalina - beta-stimulator;

-are actiune bronhodilatatoare de durata ;

-sub forma de flacoane presurizate;

-se administreaza peros ,sub forma de aerosoli.

Izoprenalina -izomer al orciprenalinei; tot beta-stimulator si bronhodilatator;

-se utilizeaza sub forma de comprimate sublinguale si aerosoli in conc. 0.5%.

Bametan-vasodilatator si hipotensiv ;

-se recomanda in sindromul de ischemie periferica ,degeraturi ,spasme arteriale periferice, tulburari vasculare postoperatorii, tulburari renale ;

-exista sub forma de comprimate, fiole de 1ml 5%.

Adrenalina -este produsade medulosuprarenala sub forma levogira;forma sintetica este racemica;

-pulbere alba cu gust amar; la lumina se coloreaza in rosu;

-se pastreaza la venena;

-fiole de 1ml 1%o si 5 ml1%o;

-in organism se descompune repede, o parte se oxideaza rezultand adrenocrom ce poseda actiune hemodinamica si antiinflamatoare; o alta parte se elimina sub forma de compusi sulfo- si glucurono-conjugati prin urina;

-efectul adrenalinei este de scurta durata ;la locul injectiei produce vasoconstrictie(parul se poate albi peste noapte).

-admisistrata i.m. determina aparitia de necroze, iar i.v.are efecte imediate ,dar de scurta durata .Actioneaza la nivelul aparatului cardiovascular si asupra musculaturii netede a glandelor, precum si asupra SNC.

-produce vasoconstrictie determinand paliditatea mucoaselor; hemoragiile localese stopeaza rapid, dar durata efectului este de 30-60min., dupa care apare fenomenul de vasodilatatie.La nivelul capilarelor musculaturii striate se produce vasodilatatie;de asemenea se produce vasodilatatie la nivelul vaselor coronare, pulmonare, cerebrale;vasodilatatia pulmonara favorizeaza aparitia edemului;

-imbunatateste debitul cardiac si astfel acesta creste ,dar dupa cateva min. se produce bradicardie reflexa, dar de scurta durata;

-relaxeaza musculatura netedaa bronhiilor si pe cea intestinala;

-stimuleaza musculatura neteda de la nivelul splinei;

-asupra uterului are urmatoarele efecte: la vaca stimuleaza uterul negestant si il deprima pe cel gestant; la pisica si catea stimuleaza uterul ge stant si nu are efect asupra celui negestant; la scroafa initial determina relaxare apoi stimuleaza uterul gestant; la iepuroaica stimuleaza atat uterul gestant cat si pe celnegestant;

-reduce secretiile bronhice si digestive;

-in eventualele intoxicatii apar urmatoarele efecte: tahicardie exagerata, paliditatea mucoaselor , edem pulmonar, colaps consecutiv paraliziei centrului vasomotor si moartea prin asfixie; ca antidotuir se pot utiliza vasodilatatoare si cafeina sau stricnina in colaps.

-in practica se utilizeaza ca vhemostatic local ,analeptic cardiovascular, in stari anafilactice, in soc;

-se administreazas.c. in conc. 1%o ;doze: 3-10ml/animal la animalele mari;

0.2-1ml/animal la animalele mici.

-se poate administra si i.v. in conc. de 1/10.000-1/100.000;

-se asociaza cu anestezicele locale in vederea prelungirii efectului acestora.

Simpatolul -succedaneu al adrenalinei ,mai putin toxic ;

-sub actiunea lui cordul nu este supus unor eforturi exagerate ;

-este unul din cele mai inofensive simpaticomimetice;

-se administreaza i.m. si s.c. in doza de 0.5-1g/animal mare;

0.05-0.1g/animal mic.

Amfetamina(Benzedrina) -se utilizeaza sarea sulfurica existenta sub forma de pulbere alba cu gust amar;

-solubila in apa; mse pastreaza la venena;

-comprimate;

-excitant al SNC;

-se poate utiliza in encefalomalacia calului.

Efedrina -alcaloid levogir extras din planta Ephidra distachyda (carcel);

-forma simntetica este efetonina racemica;

-exista cristale aciculare, fara miros si cu gust amar;

-se pastreaza la separanda;

-existacomprimate , fiole de 1ml 1% si 5% si fiole de 5ml 2%;

-este un simpaticomimetic indirect ; vasoconstrictia produsa este urmata de vasodilatatie;

-produce si bronhodilatatie, hipertensiune arteriala, excitarea SNC, stimularea cordului, stimularea musculaturii striate;

-este considerat un succedaneu al adrenalinei cu efecte moderate;

-se utilizeaza in stari alergice, tulburari respiratorii;

-doze:5-30cg/animal mare;

1-5cg/animal mic.

SIMPATICOLITICE: -impiedica efectele excitarii nervilor simpatici si actiunea substantelor simpaticomimetice;

Grupe: -neurosimpaticolitice;

-adrenolitice.

Neurosimpaticoliticele au actiune inhibitoare la nivelul terminatiilor simpatice prin eliberarea de noradrenalina de la nivelulacestor terminatii.

Adrenoliticele reactioneaza blocand receptorii adrenergici si impiedicand formarea complexeloractive ale mediatorului simpatic.

ALCALOIZIIDIN CORNUL SECARII:

2 grupe: -alcaloizi polipeptidici cu efecte simpaticolitice →Ergotamina;

→Ergotoxina.

-alcaloizi amidici ce poseda efecte uterotonice →Ergometrina;

→Metilergometrina.

Efectul ocitociceste mai slab si mai nesigur comparativ cu ocitocina, dar de durata mai lunga.Sunt mai indicati in hemoragii uterine si in hipotonie uterina;sub actiunea lor , uterul ramane sensibil; la diverse uterotonice.Durataefectului este de 2-4 ore.

Preparate: Metilergometrina(Romergometrin) -fiole de 5ml;

-se utilizeaza la bovine si suine in hipotonie uterina, hemoragii postpartum si dupa cezariana;

-doze: 5-10ml i.m. sau 2.5-5ml i.v.;la porc se utilizeaza si pt. grabirea fatarii , in hemoragii uterine, endometrite purulente 2.5-5ml i.m.

Ergomet -la catea si pisica;

-fiole de 1ml 0.2%o;

-doze: 0.4ml/kg in hemoragii uterine, dupa fatare si pt. a produce involutie uterina.

Derivati ai ergocriptinei(bromocriptina):-inhiba secretia hipofizara de prolactina ;este folosita in lactatia falsa la catea;

-se utilizeaza produsul BRK-Werfft comprimate ce contin 0.1 mg bromocriptina.

Unele substante simpaticolitice , in urma actiunii vasodilatatoare produc hipotensiune ,ele fiind utilizate in hipertensiune.

GUANETIDINA -hipotensiv cu efect rapid ce dureaza 6-7 ore.

CLOMIDINA -efect ce seinstaleaza lent si dureaza cca 1saptamana.

METILDOPA -efectul dureaza 1ora.

 

EXCITANTECORTICALE:-se mai numesc si analeptice cardiovasculare si respiratorii (analepsis=restaurare).

CAFEINA -derivat purinic;

-in comertexista sub forma de cafeina natriobenzoica ,fiole de 5,10,20ml 25% de uz veterinar si fiole de 1ml 25% de uz uman;

-se regaseste in mod natural in semintele de cafea in proportie de 1-2%, in frunzele de ceai (peste 2%) ,iar prin demetilare rezultateofilina si teohimina;

-se absoarbe rapid , o parte de demetileaza si o alta se oxideaza;

-are urmatoarele actiuni: stimuleaza neuronii din scoarta cerebrala cand acestia sunt deprimati ;inlatura senzatia de oboseala si imbunatateste capacitatea de memorare si gandire; la nivelul bulbului stimuleaza centrul respirator si mai putinpe cel vasomotor si vag; stimuleaza ,in principal, ritmul respiratiilor si mai putin amplitudinea lor; stimuleaza activitatea reflexa coordonata de maduva spinarii(dispare senzatia de oboseala musculara);

-in doze mari produce convulsii tonicoclonice;

-actiuni la nivelul inimii: in doze mici produce bradicardie, in doze mari, tahicardie ;toate functiile inimii devin pozitive;efectul este puternic numai asupra unui cord obosit; scuteaza diastola si creste consumul de O2 astfel incat cafeina poate fi utilizata numai in cazul unui cord fara leziuni;

-la nivelul vaselor cutanate , renale si coronare produce vasodilatatie ca o compensare a vasoconstrictieidin interiorul splahnicului;

-la nivelul vaselor cerebrale, prin actiunea directa asupra musculaturii netede produce constrictie (efect favorabil in migrena la om); scade fluxul sangvin cerebral si presiunea lichidului cefalorahidian;

-la nivelul musculaturii netede a bronhiilor produce bronhodilatatie prin relaxare;acest efect este mai puternic la teofilina decat la cafeina;

-la nivelul rinichiului produce efect diuretic, hidruric, prin vasodilatatia pe care o provoaca in zona medulara a rinichiului si prin reabsorbtia tubulara pe care o provoaca;

-tensiunea arteriala nu e modificata prea mult , deoarece paralel cu ameliorarea activitatiicardiace se produce vasodilatatie periferica; totusi cafeina remediaza tensiunea arteriala scazand-o sub limitele normale (este indicata in colaps);

-crestelipoliza si glicogenoliza;

-stimuleaza eliberarea de adrenalina si noradrenalina;

-creste metabolismul bazal cu 10-20%;

-creste temperatura corporala cu 0.2-0.5 C .

Indicatii terapeutice: -in stari de urgenta (iminenat de colaps vascular periferic sau soc);

-in intoxicatii cu depresoare ,in stri de oboseala ,in edeme si hidropizii.

Doze si mod de administrare: -i.m. sau s.c. 5-10ml/animal mare ;

1-5ml/animal mijlociu;

1-2ml/animal micde 2-3ori pe zi deoarece efectul dureaza cca 6-8ore.

-in colaps vascular se utilizaeza doze maxime inglobate in ser gluconat izotonic , i.v.

-nu se utilizeaza in boli cardiace , stari de excitatie , pt. trezirea din narcoza;

-in intoxicatia cu cafeina apar fenomene de tahicardie, aritmie, convulsii tonicoclonice, colaps , oprirea cordului in sistola; antidotul :barbiturice de scurta durata.

-la om consumul excesiv poate produce palpitatii ,neliniste, insomnie, tremuraturi ale extremitatilor.

EXCITANTEBULBARE:

PENTETRAZOL -fiole de 10ml 10%;

-se absoarbe si se inactiveaza rapid; efectul dureaza 30min.;

-s.c. ,i.m., per os;

-excita centrii respiratorisi vasomotori;

-creste frecventa si amplitudinea miscarilor respiratorii;

-creste tensiunea arteriala;

-este cel mai puternic antagonist al narcoticelor ;

-in doze mari poate produce accese epileptiforme ce duc la "soc pentetrazolic"=convulsii tonice scurte urmate de o faza clonica prelungita;convulsiile sunt localizate la nivelul trunchiului cerebral;

-este indicat in stare de urgentapt. trezirea din narcoza, in febra septica , in pneumopatii, la animalele obosite si dupa interventii chirurgicale si obstetricale;

-doze: s.c. 4-6ml/animal mare;

0.5-1.5ml/animal mijlociu;

<0.4ml/animal mic de 2-3ori/zi.

-nu se utilizeaza in intoxicatiile cu tranchilizante fenotiazinice;

-nu se utilizeaza la animalele slabite.

CAMFORUL -administrat parenteral are efecte analeptice ,bronholitice expectorante; initial, efectul analeptic cardiorespirator seproduce pe cale reflexa prin excitarea terminatiilor senzitive de la locul injectiei; ulterior are actiune directa asupra centrilor bulbari si asupra cordului; creste amplitudinea miscarilor respiratorii si mai putin frecventa;

-efectul antifebril se datoraeza vasodilatatiei periferice;

-transmite miros carnii si laptelui;

-indicat in : oboseal , intoxicatii ,bfebra, bronsite, pneumonii, sub forma de ulei camforat (fiole de 10ml 10% si 20%);

-se face s.c. sau i.m. in doze de : 20-40ml la animalele mari;

3-6ml la animalele mijlocii;

0.5-2mlla animalele mici de 2-3 ori/zi.

PNEUMOGUARD -are in componenta sa camfor;

-exista sub forma de emulsie injectabila;

-este analeptic cardiorespirator, antiseptic pulmonar, fluidifiant al secretiilor bronsice.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Medicina
INTOXICATIA CU DIACETOXISCIRPENOL
COROANA PARTIALA
Seminomul
CHISTURI MAXILARE - CONSIDERATII CLINICE SI RADIOGRAFICE
STERIGMATOCISTINOTOXICOZA
HEPATITA CRONICA VIRALA
Boala Tay-Sachs (Idiotia amaurotica)
PATOLOGIE LIMFATICA SI EDEM
Poliomielita
ALERGIA