Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata. Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit


Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
TURBINA EOLIANA CU LEVITATIE MAGNETICA


TURBINA EOLIANA CU LEVITATIE MAGNETICA
TURBINA EOLIANA CU LEVITATIE MAGNETICA

Levitatia magnetica poate fi considerata arma impotriva poluarii! De ce magnetii pot fi considerati o cale catre o atmosfera curata?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare ar trebui sa ne amintim ca prin proprietatile

magnetilor sau electromagnetilor se poate obtine fenomenul de levitatie magnetica, pe scurt MagLev (magnetic levitation) - fig. 1. Acest fenomen se refera la interactiunea dintre un vehicul si calea de rulare si sta la baza functionarii TGV MagLev (trenuri de mare viteza cu levitatie magnetica), dar si a turbinelor eoliene MagLev.
Figura 1 - Interactiuni magnetice

Aplicand fenomenul de levitatie magnetica la o turbina eoliana se obtine turbina eoliana cu levitatie magnetica. Acest generator de mare putere, numit pe scurt turbina eoliana MagLev, constituie o alternativa la turbinele eoliene conventionale. Turbina este orientata pe verticala, iar paletele sunt suspendate magnetic deasupra bazei. Nemaifiind nevoie de rulmenti care sa permita rotirea paletelor, nu vor mai fi nici forte de frecare.

Figura 2 - Turbina eoliana MagLev

Turbina foloseste magneti permanenti bazati pe neodymium ("pamant rar"- Nd 2Fe 14B) si nu electromagneti - deci nu are nevoie de sursa electrica pentru a functiona. 

Scad, astfel, cheltuielile de intretinere si reparatii, crescand durata de viata a generatorului.

Turbina eoliana MagLev prezentata pentru prima data la expozitia Wind Power Asia in Beijing foloseste levitatia magnetica pentru a sustine lamele verticale fara a mai fi nevoie de un suport asa cum se inaampla la turbinele eoliene traditionale. Prin acest sistem, practic, se elimina frecarea, iar turbina va avea o durata de viata mai mare si un cost mic de exploatare.

China ar fi cam singura tara ce ar putea fabrica astfel de turbine deoarece magnetii permanenti pe care ii foloseste sunt fabricati din neodymium, element foarte rar pe glob.

In China acest element am putea spune ca este din belsug, comparativ cu alte zone ale lumii.

Avantajele turbinelor eoliene MagLev fata de cele clasice

pot functiona la viteze ale vantului care variaza intre 1,5 si peste 40 m/s;daca o turbina clasica produce numai 5 Megawattora (Mwh), o turbina MagLev produce 1Gigawattora (GWh), suficient pentru a furniza energia electrica pentru 750.000 de case;

Figura 3 - Centrala eoliana MagLev vs turbina eoliana clasica

ocupa mai putin spatiu (mai putin de 40 ha, fata de un camp de 26.000 hapentru cele clasice); o turbina MagLev creste randamentul cu 20% si scade cheltuielile de functionare la 50%.

Si, pentru a fi convinsi mai mult de avantajele lor, putem adauga faptul ca o turbina MagLev poate functiona pana la 500 de ani.

Bibliografie

Microsoft Encarta 2006

www.wikipedia.com
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Electronica
APLICATII ALE AMPLIFICATOARELOR CU AO SI REACTIE NEGATIVA
REGIMURILE DE FUNCTIONARE ALE TRANZISTOARELOR
Diagrame Bode
Masina asincrona
MUL.C de copiere
CIRCUITE ELECTRICE SIMPLE DE CURENT CONTINUU
PROIECT LA SENZORI-TRADUCTOARE-MASURARI
Circuite secundare cu elemente inductive
MASURAREA INDUCTANTELOR
MASURAREA CURENTULUI SI TENSIUNII ELECTRICE


loading...