Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» CRETA


CRETA


CRETA

Cu muntii si plajele sale, ruinele antice si cultura moderna vie, insula cea mai mare a tarii este pentru multi intruchiparea Greciei.

Megalonisos (Marea Insula) este ceea ce cretanii numesc "acasa', "mare'referindu-se nu numai la marime, ci, cu siguranta, la civilizatia cretana, prima in Europa si miezul istoriei cretane. Miile de vizitatori vin la ruinele Knossos-ului, Fcstos-ului, Maliei si Zakros-ului, inainte de a se indrepta inspre una din excelentele plaje. Cu doua aeroporturi de baza, Creta nu poate fi categorisita ca fiind nedescoperita, dar prin marimea si proportiile sale reuseste sa cuprinda multimile si sa placa vizitatorilor cu gusturi diferite. O masina este esentiala pentru descoperirea insulei, dar, din nefericire, inchirierea ei e costisitoare.



Mai mult de 6 luni, zapada se vede pe piscurile cele mai inalte, un fundal dramatic pentru pajistile primavaratice cu flori. Acesta este, potrivit botanistilor si ornitologilor, cel mai potrivit timp pentru vizite. Botanistii ajung sa vada cam 130 de specii unicate pe insula, in vreme ce ornitologii sunt incantati cam de 250 de specii de pasari ce se indreapta spre nord. Primavara, insula este inmiresmata cu plante salbatice, cu mirosuri de lamaita, de sovarv si de frasinel, de endemicele ierburi cretane. Baia intr-o infuzie de frasinel se spune ca mareste apetitul sexual.

Creta, mai mult decat orice insula greceasca, este un loc potrivit atat pentru privelisti, cat si pentru a face plaja. Ruinele cretane din epoca bronzului sunt magnetii principali, dar mai sunt si ramasite grecesti, romane si venetie-ne, precum si muzee. Sunt sute de biserici bizantine, multe cu fresce rare si pretioase. Daca bisericile sunt incuiate, apelati la cea mai apropiata cafenea! Chiar daca nu veti da de cheie, va veti bucura de intalnirea cu localnicii.

Iraklion (Heraklion)

Capitala a Cretei din 1971, Iraklion (1) are aproape Va din populatia insulei, fiind si al cincilea oras al Greciei. Desi are cel mai mare venit pe cap de locuitor, bogatia sa nu se arata in infrastructura civica. Mare parte din Iraklion este un asezamant in constructie, din cauza tendintei de a cheltui bani pe inceperea unor constructii, fara a avea suficient capital pentru finisarea lor.

Cei mai multi turisti merg la asezamantul crctan Knossos (Cnossos) (2) (zilnic, de la 8.00-19.00, exceptand duminica dupa-amiaza, cu taxa de intrare; vezi si paginile 318-319). Pentru a cuprinde pe deplin asezamantul si continutul sau, aceasta vizita trebuie continuata cu una la Muzeul de Arheologie (A) (zilnic de la 8.00-19.00, exceptand luni dimineata, cu taxa). Oficiul turistic este in vecinatate, ambele fiind la cateva momente de cafenelele si restaurantele din Piata Elefterias (Libertatea) (B).

Celelalte atractii majore ale Iraklion-ului sunt din era venetiana, marturie ca aceasta a fost cca mai prospera perioada din istorie, indreptati-va spre mare, catre batranul port si vizitati arsenali-ul venetian (santierul naval acoperit) (C) si fortareata restaurata Koules (D) (deschisa de luni-sambata, de la 8.00-18.00, duminica de la 10.00-15.00, cu taxa), a caror 3 reliefuri ale Leului Sf. Marc confirma provenienta sa.

La cateva minute spre vestul batranului port de pe Venizelou se afla Muzeul de istorie (E), cu colectii din vremea primilor crestini (deschis: L-S 9.00-14.00, cu taxa). Indreptati-va spre centrul orasului si la cafenelele din piata Venizelou (A leului sau a Fantanii), care isi are numele de la stilata fantana Morosini (F), din sec. al XVII-lea si de la leii din marmura ce o pazesc. De deasupra pietei se vede reconstruita loggia venetiana (primaria) (G), flancata de bisericile Aghios Markos (H) si Aghios Titos (I). Din 1966, cand a revenit din Venetia, de la Sf. Marc, craniul Sf. Titus, apostol al Sf. Pavel in Creta si primul episcop, a fost adapostit in Aghios Titos.

Mergeti spre sud pe strada pietei, inmiresmata cu mirosuri variate, impanzita de oameni si rasunand cu mii de decibeli, dar acum plina de turisti (adevarata piata a orasului se afla in suburbiile Iraklion-ului), apoi spre vest la Muzeul Icoanei (deschis de luni-sambata, de la 9.00-13.00, cu taxa), adapostit in bisericuta Aghia Ekaterini (J), cateva icoane pretioase, 6 dintre ele ale maestrului din sec. al XVI-lea, Mihail Damaskinos.

Provocatoare, dar si plina de satisfactii, este o digresiune la zidurile cetatii din secolul al XV-lea, la vremea lor cele mai formidabile din Mediterana, intinzandu-se pe 4 km, in parte cu o grosime de 29 m. In drum opriti-va pentru un moment la mormantul marelui autor si iconoclast irakliot Nikos Kazantzakis pentru a va bucura de privelistile spectaculoase!

In interiorul si in jurul satului Arhanes (3), 12 km S de Knossos, sunt 3 biserici cu fresce, icoane interesante si 3 asezari din epoca bronzului. Urmele arata ca, in momentul distrugerii templului Anemospilia de un cutremur, un preot jertfea un tanar. Astfel de practici i-au maniat pe invatatii vremii, iar cartile lui Nikos Kazantzakis au provocat mania Bisericii Ortodoxe.

Un urcus abrupt din Arhanes (cam de o ora) duce pe varful Mt. Yioiihtas (811 m), de unde puteti admira panorama, in vreme ce vulturii plesuvi va plutesc deasupra. Semanand cu un chip culcat, al lui Zeus probabil, varful muntelui are in pisc un sanctuar din epoca bronzului, o capela din sec. al XIV-lea si pesteri unde este ingropat Zeus. Pentru cei mai multi greci, Zeus este nemuritor, o dovada a aforismului ca "toti cretanii sunt mincinosi'.

Tylissos (4), 13 km S-V de Iraklion, are 3 palate sau vile binc conservate (deschise zilnic de la 8.30-14.00, cu taxa) si este unul din satele contemporane care si-a pastrat numele originar preelenic. 20 km mai la vest, pe acelasi drum, satul Anoghia (5) este un centru al tesutului si al broderiei. Multi localnici sunt in port national, dar aceasta este marca sa: Anoghia are o traditie indelungata de rezistenta si revolta, satul a fost distrus in 1944, barbatii si femeile sale fiind socotiti cei mai indarjiti si mai curajosi din Creta.

Din Anoghia, drumul urca spre magnificul platou Nida, de unde in 20 de minute ajungeti la Pestera Ideana, leaganul, daca nu locul de nastere, al lui Zeus. Aici copilul zeu a fost ascuns de Kouretcs, care si-au inclestat armele pentru a innabusi sunetele plansului copilului, in vreme ce nimfa Amalteea il hranea cu lapte de capra. Cei rezistenti vor dori poate sa urce mai departe pana pe Mt. Psiloritis, la 2.456 m, cca mai mare altitudine din Creta.

La est de Iraklion

Intorceti-va de la Iraklion si continuati spre est, de-a lungul autostrazii cam 24 km, dar uitati atunci de drum. Ati ajuns pe riviera cretana, o ramasita lunga a Blackpool-ului sau a Insulei Coney cu statiunile Hersonissos (6), Stalidha (7) si Malia (8). Nu este nici eleganta, nici etnica: barurile, hcavy-rock-ul, pizzeriilc si fast-food-urile abunda. Totusi, plajele sunt printre cele mai bune si mai aglomerate.

Palatul Malia (deschis: marti-duminica, de la 8.30-15-00, cu taxa), asociat prin traditie cu regele Sarpcdon, fratele lui Minos, este contemporan cu Knossos. Ruinele sale nu sunt asa de extinse ca cele din Knossos sau Festos, dar chiar daca nu au fost reconstruite, sunt mai usor de inteles. Remarcabilul numar de camari si ateliere sugereaza o vila de tara bogata mai degraba decat un palat. Sapaturile recente au dat la iveala Hrysolakkos (Groapa de Aur) din perioada protopalatala (2000-1700 i.Hr.), o necropola uriasa, cu numeroase vestigii din aur.

Fie din Malia, fie din Hersonissos, drumuri serpuitoare de munte duc la Campia Lasfthi, 840 m deasupra nivelului marii si la 57 km de Iraklion. Acest teren fertil, impecabil cultivat, sustine o abundenta de culturi de cartofi si grau, de mere si pere. Totusi, rar este vizitatorul norocos care sa vada cele 10.000 de sisteme de irigatie, care iriga bogatul sol aluvionar. Psyhro (9) este startul catre gigantica Pestera Diktiana, un alt loc de nastere al lui Zeus. Mai incolo se afla Aghios Nikolaos (10), 69 km de Iraklion, abreviata de turisti: "Ag. Nik'. Magnifica sa pozitie deasupra prapastiei lui Mirabcllo, avand la orizont muntii din est, aceasta a fost candva Sf. Tropez al Cretei. Aici si la Elounda (11), 10 km departare, sunt unele dintre cele mai bune si mai scumpe hoteluri ale insulei, desi lui Ag. Nik ii lipseste o plaja, intrucat peste ea s-a construit un teren de fotbal. Hotelurile, discotecile si cafenelele se imbulzesc in jurul portului Mandhraki al lui Ag. Nik si al lacului fara fund. La ostrovul din apropiere, Spinalonga, o colonie de leprosi izolata pana in 1957 (ultima din Europa), cu o fortareata vcnctiana ruinata si cu amintiri izbitoare, se ajunge imediat cu barca.

Agatata de versantul ce se afla la 11 km departare sta Kritsa (12), caminul celor mai buni tesatori din insula. Munca lor puternic colorata e agatata pretutindeni, pentru vanzare, completand florile si contrastand cu casele varuite in alb, care se insiruie pe stradutele inguste ale satului. Chiar mai jos este biserica Panaghia Kera, comoara bizantina cea mai mare a Cretei. Interiorul acesteia este o biblie ilustrata cu fresce din secolele al XII-lea-al XV-lea. Pana acum cativa ani a fost un lacas de cult; trecerea vremii a transformat-o intr-un muzeu, cu taxe de intrare.

Parasiti Ag. Nik si mergeti catre est. Dupa 19 km se intinde, deasupra unui promontoriu spre mare, Gournia (13) (deschis: marti-duminica, 8.30- 15.00, cu taxa), ramasitele strazilor si caselor unui oras din epoca bronzului. Primavara, cand peisajul este acoperit de un strat de flori parfumate chiar si celor pe care pietrele vechi ii plictisesc le va placea sa vina aici.

Sitia (14), la 70 km de Ag. Nik, este un oras nepasator care, spre bucuria turistilor si spre necazul localnicilor, nu a atins punctul culminant. Aici se afla fortul venetian, Muzeele de Arheologie (deschis: marti-duminica, 8.30-15.00, cu taxa) si de Folclor, precum si o neimpresionanta plaja. Dupa 24 km se afla Vai (15), renumit pentru miriada sa de palmieri, pentru plaja sa de nisip si pentru ambianta tropicala. Palmierii sunt nativi, nu dintr-o insula

Kato Zakros (16), la 43 km de Sitia, este a patra mare asezare din epoca bronzului (deschisa: marti-duminica, 8.00-14.00, cu taxa), asezata mai jos de spectaculoasa Ravena a Mortilor, unde pesterile serveau de morminte in epoca bronzului. Digul principal are in afara obisnuita curte centrala, cu cladiri regale, religioase si ateliere casnice; cele mai multe dateaza din era neo-palatala (1700-1380 i.Hr., apogeul civilizatiei cretane). Capatul estic al Cretei se afunda sub suprafata apei, asa ca adeseori este inecat in apa.

Inapoi la Gournia, un drum plat traverseaza insula catre Ierapetra (17); 35 km de Ag. Nik, singurul oras mare de pe coasta de sud si punctul cel mai sudic al Europei. De curand, Ierapetra s-a bucurat de un avant in gradinarit si turism, desi abia daca este atmosferic; in spatele unei plaje medii si a unui mic fort venetian se afla o promenada. La 15 km la vest se afla frumoasa statiune rurala Myrtos (18), care profita de o vreme blanda iarna. Spre est, la 24 km de Ierapetra, se afla statiunea de vara si plaja Makryialos (19), de unde un drum laturalnic duce la Manastirea Kapsas, din secolul al XIV-lea, comfortabil asezata intre stanci la intrarea in defileu.

La sud de Iraklion

Indreptati-va la sud de Iraklion pe coasta insulei si veti ajunge la privelistea care va ia rasuflarea a campiei Mesara, al carei sol bogat si climat benign o transforma intr-o bogatie agricola. La marginea campiei, la 40 km de Iraklion, se afla satul Aghii Dheka (Zece Sfinti), cu puternic restauratele biserici medievale; fragmente din apropiatul Gortyn au fost incorporate in zidurile sale.

Gortyn (Gortys) (20) este la l km mai departe. Aceasta a fost capitala romanilor, care au venit in Creta in secolul I i.Hr. pentru a se razbuna, dar au ramas si au cucerit insula. Remarcabile sunt odeon-ul roman si o bazilica cu 3 naosuri, ultima de departe cea mai binc conservata biserica timpurie din Creta, zidita pentru a adaposti mormantul Sf. Titus (deschisa: zilnic 8.30-15.00, cu taxa). Dar cele mai renumite vestigii sunt cateva blocuri de piatra incorporate in odeon. Cam acum 2500 de ani, un text de 17000 de cuvinte, Codul lui Gortyn, a fost sculptat in acestea - legi cu privire la comportamentul poporului. Scrierea pare un camp arat de boi - un rand se citeste de la stanga la dreapta, urmatorul in ordine inversa.

Cei care se afla in cautare de ruine mai clasice, de inot bun si de sanatate doresc, poate, sa se intoarca spre sud, catre Lendas (21), 72 km de Iraklion, inainte de a continua drumul srpe Festos. In apropiere antica Lebena a fost portul Gortyn-ului, iar izvoarele sale terapeutice au transformat-o intr-un sanctuar renumit cu un templu al lui Asklepios, zeul vindecarii. Urme ale acestuia cu podea de mozaicuri si cu bai mari mai pot fi si azi vazute. Festos (Faistos), a doua asezare cretana (deschis zilnic intre 8.00-19.00, cu taxa) are o pozitie magnifica la 16 km vest de Gortyn. Saloanele, incaperile religioase, atelierele, camarile si canalizarea pot fi toate identificate; puristii care se zbarlesc la reconstructia Knossos-ului isi pot da frau imaginatiei aici.

Mergeti apoi la Matala (22), 70 km de Iraklion, statiunea care a devenit vestita pentru prima data odata ce pesterile de nisip din stancile din jurul micutului golf au devenit casa tuturor persoanelor hippie din lume; Joni Mitchell a scris un cantec despre el. Plimbarea placuta de 30 de minute catre Plaja Rosie este recomandabila, desi plaja Kommos dinspre nord este mult mai mare si are o asezare cretana, recent sapata. Statiunea mai mare de pe coasta sudica Aghia Calini (23) se afla si ea pe golful Mesara, desi putin mai la vest. Portul, cu un scurt chei larg si o straduta principala, impanzita cu taverne si baruri, este inchis intr-un semicerc de dealuri abrupte, presarate cu hoteluri moderne. Mai departe, in Creta de vest se afla Plakias (24), cu cele 5 plaje mari si cu fundalul muntos spectaculos, la 112 km de Iraklion.

La vest de Iraklion

Inapoi in Iraklion, o autostrada lineara de oleandri merge in vest prin Retymnon. Parasiti noul drum la 25 km de capitala pentru a sosi la Fodhele (Phodele), un satuc bogat in portocali si broderii locale. Despre o casa restaurata se spune ca este locul de nastere in 1545 a pictorului Dhominikos Theoto-kopoulos, mai bine cunoscut ca El Greco. Faima Fodhele-ului poate fi trecatoare, caci acum se zvoneste ca El Greco s-a nascut probabil in Iraklion.

La Stavromenos sau Platanias, chiar inainte de Rethymnon, intorceti-va spre sud-est la frumos asezata Manastire Arkadhi (80 km de Iraklion), templul cel mai sacru al Cretei. Daca fatada de vest a bisericii din sec. al XVI-lea pare familiara este pentru ca se afla pe bacnota de 100 de drahme.

Rethymnon (Rethimno) (25), care se mandreste cu a fi capitala intelectuala a Cretei, are un oras intact vechi cu un port venetian pitoresc; marginea cheiului, intesata de colorate restaurante cu peste ca meniu de baza, este pazita de un elegant far. Spre vest se afla imensa, ruinata Fortetsa, probabil un remarcabil castel venetian, cu privelisti minunate (deschis zilnic, 9.00-16.00, cu taxa). Celelalte atractii ale orasului, Fantana Rimondi, Muzeul de Arheologie (deschis: marti-duminica, 8.30-15.00, cu taxa) si moscheea Neradles, toate se afla intre port si fortareata. Case venetiene cu linii arhitecturale neasteptate, dar placute marginesc stradutele care leaga aceste panorame, in vreme ce minaretii si foisoarele de lemn dau locului o nerusinare in stil turcesc.

Icoanele si El Greco

Artistul El Greco (1545-1614), un nativ cretan care a studiat cu Tizian, este cel mai bine cunoscut pentru portretele si tablourile religioase pictate in Roma si Toledo. Stilul sau foarte distins a anticipat impresionismul modern prin folosirea unei palete de culori reci, alb, albastru si gri si prin sacrificarea realismului in fata efectului emotional. Opera sa este o fuziune izbitoare intre influentele bizantine si renascentiste, o mostenire a educatiei sale timpurii ca pictor de icoane in Iraklion.

Aceste picturi frumoase, stilate, nu sunt numai obiecte de inchinare idolatra, ci chiar acuzarea asa-zisilor iconoclasti din sec. al VII-lea si al VIII-lea. In efortul de a purifica religia, acestia au inceput sa distruga mii de icoane din Bizant. Prin urmare icoane intacte din sec. al IX-lea se intalnesc rar. Biserica Aghia Ecaterini are o colectie frumoasa de icoane, inclusiv un set de Mihail Damaskinos, un contemporan al lui El Greco. Ambii artisti se crede ca au studiat in biserica, la ceea ce a mai ramas din Scoala Manastirii de pe Mt. Sinai, intemeiata de exilatii din Constantinopol, dupa caderea "Cetatii'.

Numai o singura lucrare ce apartine lui El Greco poate fi vazuta in Creta - Vedere a Muntelui Sinai si a Manastirii Sfintei Ecaterina, in Muzeul de Istorie (pentru detalii, vezi pagina 308).

Rethymnon-ul si Hania, la vest, sunt unite de o autostrada si de un drum vechi. Parasiti autostrada dupa 23 km pentru a poposi la Yeorghioupoli (Georgioupoli) (26) la gura raului Armyros. Aceasta placuta si distinsa autostrada are o plaja lunga si o piata umbrita de eucalipti.

Hania (Chania) (27), 59 km de Rethymnon, este al doilea oras al Cretei si capitala ei pana in 1971. Este o versiune mai dezvoltata a Rcthymnon-ului si pretinde a fi unul din orasele vechi mereu locuite ale lumii; bijuteria sa este Portul venetian. Aici, cheiul este larg si are un fundal de cladiri vechi colorate, care se reflecta in apa. Ambianta este a Levant-ului si acesta este locul ideal pentru volta, plimbarea de seara. Muzeul de Arheologie (deschis de marti-duminica, de la 8.30-15.00, cu taxa) ocupa biserica Calugariei Franciscane, una dintre cele mai bine conservate si mai mari dintre bisericile venetiene inca in viata.

Cei cu sentimentul istoriei vor vizita Moumies si Theriso, sate la sud de Hania. Casa in care Eleftherios Venizelos, tatal Greciei moderne s-a nascut, acum un muzeu, este in Mournies (28).

La vest de Hania

Drumul la vest de Hania imbratiseaza coasta, trecand prin cateva statiuni aglomerate care se ridica, imperceptibil, inainte de a ajunge la Kolymbari (29). Continuati spre vest, trecand prin memorabile privelisti ale campiei Kasteli si a Golfului Kisamos, inchis in peninsulele Rodhopou si Grarn-vousa. Drumul coboara abrupt catre placutul, dar fara personalitate Kasteli-Kissamou (30) (42 km de Hania).

Luati-o la stanga si o cornisa serpuitoare va va duce dupa 44 km de Kastcli la Vathi (31) si la cateva splendide biserici bizantine cu fresce. Din Vathi un drum prost, prafuit printr-o rapa duce dupa 10 km la Manastirea Hry-soskalitissa. Numele inseamna "Scara de Aur' si se refera la cele 90 de scari care coboara de la terasa, facute din aur solid, ignorand ca scarile sunt considerate ca o dovada a faptului ca ai pacatuit. De aici, un fel de drum se termina la nisipurile largi din Elafonisi, la marginea unei lagune. In larg, catre ostrovul cu acelasi nume, cu plaje excelente, poate cele mai bune de pe insula, va veti gasi in punctul cel mai vestic al Cretei.

In jurul coltului, catre sud-vest se afla Paleohora (32) (76 km de Hania), o statiune retinuta, cu un castel ruinat, cu plaje de nisip arse de soare, ultimele potrivite in zilele cu vant. Hora Sfakion (Sfakia) (33), 75 km de Hania, este capitala sfakianilor, prototipul crctanilor independenti si de necucerit. Un port mic, pe stanci, cu un trecut glorios, singurul sau "motiv de a trai' (raison d'etre) azi, ceea ce nu trebuie spus in fata skafianilor, se afla acolo pentru a transfera turistii care se intorc cu feribotul dintr-o excursie facuta in Defileul Samaria.

Defileul Samaria

Creta ofera o plimbare incitanta si spectaculoasa prin Defileul Samariei, cel mai lung (18 km) din Europa. Plimbarea incepe prin coborarea unei scari abrupte la Xyloskalo, 1200 m deasupra marii, la capatul sudic al vastei Campii Omalos, la 45 km de sofat, pe drumuri intortocheate, de Hania.

Cam dupa 10 km, dupa ce coborasul abrupt s-a terminat, se ivesc parasitul sat Samaria si biserica sa. Opriti-va si admirati frescele placute din secolul al XIV-lea - un prilej de a va redobandi respiratia. Plimbarea devine dura si implica mersul in zig-zag pe malul raului (avertisment: inundatii instantanee pot interveni si avertismentele ghidului trebuie luate in seama). Pe masura ce defileul se ingusteaza, peretii se inalta cam la 300-600 m. Curand dupa biserica Afendis Hristos veti ajunge la Sidheroportes (Portile de Fier); aici defileul, unde soarele abia patrunde, este putin mai larg de 3,5 m. Totusi, numai un urias poate, asa cum se spune, sa se intinda si sa atinga fiecare parte a sa.

Daca esti coplesit de exuberanta si te simti ispitit sa canti, atunci nu o face. Parcul este sub egida stricta a Serviciului Forestier din Hania, care a interzis in mod expres cantatul. Tot drumul, aleasa capra salbatica cretana, agrimi, va va veghea eforturile, desi e putin probabil ca o veti vedea. Pe de alta parte, chiar si cei mai nestiutori botanisti vor fi impresionati de defileu, in vreme ce ornitologii localizeaza vulturii barbosi de deasupra.

Si asa ajungeti la batrana Aghia Roumeli si la biserica Panaghia. Si totusi, mai trebuie sa mergeti inca 3 km pe o caldura inabusitoare inainte de a sarbatori printr-o baie binevenita sau printr-o bautura rece la noua Aghia Roumeli (34). Improspatati, singura iesire practica din defileu, alta decat aceea de a te intoarce pe unde ai venit, este cu barca, de la Hora Sfakion sau spre vest la Paleohora. Nu exista drumuri.

Defileul este deschis cam de la inceputul lui mai pana la sfarsitul lui octombrie (cu taxa de intrare). Rezervati-va cam 4-6 ore pentru excursie.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate