Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Helix aspersa Müller, 1774 (genul Cryptomphalus)


Helix aspersa Müller, 1774 (genul Cryptomphalus)
Helix aspersa Müller, 1774 (genul Cryptomphalus)

In cadrul acestei specii se cunosc doua varietati, si anume Helix aspersa aspersa (greutate 10 g) cunoscut si sub numele de Micul Gri (fig. 2), "petit gris", "small grey snail", "escargot chagrine" sau "La Zigrinata", precum si Helix aspersa maxima (greutate 20 g), numit Marele Gri (fig. 3). Helix aspersa maxima provine din Algeria si se preteaza bine la crestere, dar cu toate ca este apropiat ca dimensiuni de Helix pomatia, are handicapul ca nu se preteaza la vanzare in stare vie. Bureletul paleal, care ramane vizibil cand melcul se retrage in cochilie, este in general de culoare mai inchisa comparativ cu alti melci bastinasi, aspect care duce la scaderea pretului de vanzare (escargot.free.fr/eng).
In stare naturala Helix aspersa aspersa poate fi intalnit pe tarmurile Marii Mediterane pana pe coastele Spaniei si ale Frantei. Adaptat zonelor cu clima oceanica calda, habitatul lui este reprezentat de gradini, parcuri si alte zone cultivate (www.nal.usda.gov/afsic).

Este un melc adaptabil care se acomodeaza usor conditiilor de cultura in ciclu biologic complet si este singura specie care se poate adapta si la conditiile de crestere in spatii inchise (AVAGNINA, 2003). Aceasta specie are un instinct teritorial bine dezvoltat si o alimentatie selectiva cu toate ca, in conditii nefavorabile de mediu, nu exclude din alimentatia sa nici plantele uscate (BARKER si WATTS Corina, 2002).

In prezent in Italia, ocupa peste 70% din piata melcilor comestibili. Principalele motive care au determinat aceasta situatie sunt: ritmul sustinut de crestere, precocitatea ridicata (este matur la varsta de 1 an), prolificitatea crescuta (depune circa 80-85 oua/ponta in 3-4 reprize) si este considerata specia care se vinde cel mai bine (BURA, 2004).

Fig. 2. Micul Gri

Original: Simpson Rod, 1985

Fig. 3. Marele Gri

Original: Thomas Philippe

escargot blond des flandres
Fig. 4. Linia Blond de Flandra

Original: Thomas Philippe

Linia Blond de Flandra (fig. 4) a fost creat in dorinta de a obtine un melc care sa semene cu specia Helix pomatia, insa sa aiba carnea mai fina si sa creasca mai repede.

In acest sens intre anii 1985-1990 s-a realizat o selectie masala exigenta vizand talia si viteza de crestere in timpul verii la indivizii speciei Helix aspersa aspersa, cu cochilie bandata,    culesi din zona Pas de Calais si Puy

Fig. 5. Linia Blond de Flandra

Original: De Grisse Andre

Blondul de Flandra nu este singura linie selectionata de melci. Profesorul André de Grisse a lucrat timp de 10 ani la crearea liniei Galben de Genk (fig. 5), despre care exista alte informatii decat ca este vorba despre o varietate selectionata a Marelui Gri, marcata prin culoarea galbena a cochiliei (users.belgacom.net/escargot).Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Biologie


Biochimie
Biofizica
Botanica


Ordinul Stylommatophora
Helix aspersa Müller, 1774 (genul Cryptomphalus)
Ordinul Ricinulei
BIOLOGIE MOLECULARA -CURS
TESUTUL OSOS
Increngatura ARTHROPODA
BIOLOGIE CELULARA, FORME CELULARE
Helix aperta Born, 1778 (genul Cantareus)
NUCLEUL
TESUTURI VEGETALE