Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale. producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor


Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
CEREREA DE MUNCA. TEORIA PRODUCTIVITATII MARGINALE A MUNCII


CEREREA DE MUNCA. TEORIA PRODUCTIVITATII MARGINALE A MUNCII
CEREREA DE MUNCA.TEORIA PRODUCTIVITATII MARGINALE A MUNCII

Pe piata bunurilor economice, o firma isi maximizeaza profitul atunci cand Cmg=Vmg.pe piata muncii, firma va obtine profitul maxim atunci cand cantitatea de munca angajata este aceea care presupune egalizarea Cmg al angajarii unui salariat in plus cu venitul suplimentar incasat de firma, ca urmare a productiei marginale realizate de pe urma angajarii lui (CmgL=VmgL).

Daca , prin angajarea unui lucrator in plus, firma realizeaza o productie a carei valoare pe piata este mai mare decat costul ocazionat de angajarea noului salariat, inseamna ca profitul firmei va creste, dar pe masura ce sunt angajati noi salariati (celelalte conditii ramanand constante, mai ales nivelul tehnologiei), functioneaza legea randamentelor marginale descrescande. Conform acestei legi, Vmg al firmei obtinut in urma angajarii de noi lucratori se va reduce din ce in ce mai mult pana la nivelul Cmg al angajarii. In acestmoment firma va inceta sa mai angajeze noi lucratorideoarece cheltuielile ocazionate de angajarea unui lucrator in plus este mai mare decat venitul adus de acest lucrator, diminuand astfel profitul firmei.
Analiza C de munca presupune utilizarea unor indicatori:

-produsul fizic marginal al L = modificarea survenita in volumul fizic al productiei firmei ca urmare a modificarii cu o unitate a cantitatii de L utilizate;

-VmgL = produsul fizic marginal al L evaluat in preturile pietei; el semnifica C pt produsele firmei, iar C de munca este o cerere derivata din cererea pt produsele firmei;

In conditii de concurenta perfecta, graficul se prezinta astfel:


S

x

ACmgL = oferta de L

So

B

VmgL = cererea de munca ce deriva din

Cererea de bunuri economice

OLoLaLbL

Pe masura ce creste numarul de angajati, VmgL creste si el, pana la punctul x , corespunzator unui numar de angajati egal cu Lo ; dupa acest punct, ca urmare a actiunii legii randamentelor descrescatoare, VmgL incepe sa scada, iar incasarile totale descriu o panta descrescatoare.

Profitul total va fi maxim la acel nivel al folosirii mainii de lucru la care CmgL=VmgL, si anume la acel nivel de ocupare egal cu La. La niveluri de ocupare mai reduse, cum ar fi de exemplu Lo, Vmg provenit din munca este mai mare decat Cmg, iar la niveluri de ocupare mai mari decat La, de exemplu Lb, CmgL>VmgL, iar in acest caz firma, daca isi pastreaza numarul de lucratori, nu mai obtine profit (ea va obtine profit numai daca reduce numarul de angajati).

S


S0CmgL

VmgL

L0

OQL
SVmgL

CmgL1

S1

S0CmgL0

S2CmgL2

OL1 L0 L2QL

Modificarea nivelului salariului determina o deplasare de-a lungul curbei cererii de L (VmgL): cand salariul creste, cererea de L scade, iar caind salariul scade, cererea de L creste.

Modificarea WL ori modificarea cererii de bunuri, implicit nivelul preturilor acestora, va determina o modif a C de L (VmgL) ,care se va deplasa spre dreapta cand creste si spre stanga cand scade:


S

VmgL2VmgL1

aCmgL1

S1

cbCmgL2

S2

OLcLaLbQL

Daca salariul scade de la nivelul S1 la nivelul S2 , firma va folosi mai multi lucratori pentru a-si spori ofertade bunuri, deplasandu-se de la punctul a la punctul b de-a lungul curbei VmgL.

Deoarece reducerea salariului va afecta toti lucratorii, atunci toate firmele din ramura vor proceda in aceeasi maniera: vor creste oferta de bunuri pe seama cresterii numarului de salriati.

Drept urmare, va creste oferta de bunuri a ramurii respective iar pretul si Vmg se vor reduce. In aceste conditii se produce o modificare a pozitiei curbei Vmg al firmei, care se va deplasa spre stanga, de la VmgL1 la VmgL2, iar nivelul ocuparii va ajunge in punctul c care este inferior punctului b.

Ca urmare a reducerii salariului si pretului bunurilor, curba cererii firmei pentru munca se va modifica dinspre punctul a spre punctul c . Astfel, curba cererii de munca a ramurii va fi reprezentata de suma curbelorcererii de L ale fiecarei firme si va fi mai putin elastica decat curba Vmg al firmei.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Economie


Comert
Finante banci
Merceologie


Piata
POLITICA ECONOMICA-BUGETARA
PROIECT METODOLOGIA DE REALIZARE A TOPURILOR DE FIRME, ORGANIZATE DE CAMERELE DE COMERT SI INDUSTRIE DIN ROMANIA PENTRU ANUL 2008
Modelarea economica
Lichiditatea pietei de capital
Politici macroeconomice de stabilizare
PIATA VALUTARA
Politica de rescont
PRINCIPALE FORME DE LEASING
Bugetul de venituri si cheltuieli