Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Sterilizarea


Sterilizarea


Sterilizarea

Def. Procedeul prin care sunt distruse toate fenomenele de existenta a microorganismelor de la suprafata sau din profunzimea unui obiect, rezultatul acestei operatiuni fiind starea de sterilitate.

Scop: realizarea procedeului de asepsie prin care se previne patrunderea germenilor patogeni in organism printr-o solutie de continuitate.

Pregatirea instrumentelor pentru sterilizare



1.     decontaminarea se realizeaza in 2 etape:

-faza de pretratament = imersie in detergent dezinfectant cu actiune de detasare a murdariei grosiere si actiune bactericida

-curatarea propriu-zisa = indepartarea murdariei si a materiilor organice (cu peria)

2.     clatirea riguroasa sub jet de apa curenta

3.     dezinfectie prin submerjare

4.     clatire

5.     uscare prin tamponare sau aer comprimat

6.     lubrefiere

7.     verificarea integritatii instrumentarului si impachetarea in vederea sterilizarii in cutii metalice etanse pt.sterilizare cu aer cald si in cutiimetalice perforate, casolete perforate cu colier pt.sterilizarea cu abur sub presiune (hartie speciala pt.impachetare, pungi din material plastic special).

Metode fizice

1. Sterilizarea prin caldura uscata

a)     incalzirea la rosu- se incalzeste pana la inrosire



b)     flambarea

c)     Poupinel - etuva cu aer cald - serveste la sterilizarea obiectelor de metal si sticla, insa nu este corespunzator pt.instrumentele combinate, cum sunt endoscopele, intrucat se topeste aliajul de asamblare a metalului cu sticla.

Obiectele de sterilizat vor fi spalate, bine uscate(mai ales cele de sticla care crapa daca sunt ude) si apoi impachetate in cutii metalice sau pungi speciale.

Pe cutii se aplica banderole ce indica data si ora sterilizarii, continutul trusei, numele persoanei care a efectuat sterilizarea .

Sterilizarea se face la 180sC timp de 60-80 min.

Instrumentele sunt sterile 24 ore  daca cutiile n-au fost deschise.

2. Sterilizarea prin caldura umeda

a)     Prin fierbere - se face numai atunci cand nu exista nici un alt mijloc mai bun de sterilizare; nu e o metoda sigura,instrumentele de metal se degradeaza , iar capacul fierbatorului este considerat nesteril. Instrumentele sterilizate prin aceasta metoda sunt sterile numai 2 ore.

b)     In autoclav - Pregatirea materialelor:

seringile , acele se introduc in cutii metalice individuale cu capacul deschis

manusile se introduc in casolete speciale pt.manusi

sondele , tuburile de dren din cauciuc sau material plastic se introduc in cutii metalice pe strat de tifon



materialul moale va fi pus in casolete diferite (halate, bonete, masti) destinate echipajului care participa la interventia chirurgicala; campuri operatorii, materiale pt.sutura si pansamente

se aplica banderolele de control pe casolete si cutiile metalice ce se scot imediat pe o masa in apropierea autoclavului inchizandu-le orificiile si capacele

Parametrii procesului de sterilizare in functie de tipul materialului:

-instrumentar metalic si textile , la 2 atm, 134sC,  30min

-material plastic la 1,2 atm , 123sC, 30min

-sticlaria si cauciucul, 1,3 atm, 125sC, 30min

Sterilizarea este valabila 24 ore daca cutiile nu au fost deschise.

Controlul sterilizarii

1.     metode chimice : in poupinel sau autoclav se introduc fiole care contin substante chimice ale caror se modifica la o temperatura de peste 110sC:

fluorura de S devine verde la 121sC

glucoza de citrat de Na devine galben-bruna la 123sC

2.     metode fizice : manometre si termometre arata presiunea si temperatura din interiorul aparatului

3.     metode biologice - se introduc eprubete cu germeni rezistenti la temperaturi inalte :

bacilul tetanic pana la 110sC

bacilul subtilis pana la 120sC

bacilul stearotest pana la 120sC  ramane incolor




4.  controlul umiditatii se face cu teste din tifon amplasate in casolete care nu trebuie sa aiba umiditatea peste 5%

Metode chimice

Substantele chimice utilizate pana in prezent pt.distrugerea microbilor nu dau o sterilitate perfecta. Majoritatea lor au mai degraba o actiune dezinfectanta.

Instrumentele complexe cu sisteme optice fragile nu suporta sterilizarea prin caldura si tb.sterilizate , sau macar decontaminate prin mijloace chimice, eventual combinate cu mijloace mecanice.

Formolul (sterilizarea cu trioxi-metilen) se foloseste pt.sterilizarea unor aparate , instrumente sau materiale care nu suporta caldura , ca : endoscoapele, cateterele semidure etc. Sterilizarea se efectueaza in etuve metalice Janett sau -la nevoie- in cristalizoare de sticla care se inchid ermetic.

Instrumentele curatite si spalate se introduc in cutiile metalice Janett care, dupa asezarea tabletelor de formol, se inchid etans si se introduc intr-o etuva pe o perioada de 3,5 ore, pt.mentinerea temp.constante de 65-80sC.

Oxidul de etilen este un lichid care fierbe la 10,8 sC ; actioneaza prin distrugerea nucleului celular; in contact cu aerul explodeaza deaceea se foloseste in amestec cu gaze inerte .

Sterilizarea se face  in aparate asemanatoare cu autoclavele obisnuite in care se introduc obiectele de sterilizat, se realizeaza, prin eliminarea fortata a aerului, un vid avansat, dupa care se introduce amestecul de gaze in aparat. Sterilizarea se face la 55sC timp de 6ore.

Pentru sterilizare chimica se utilizeaza si Glutaraldehida 2%, Peroxidul de oxigen stabilizat 6% si acidul peracetic in diferite concentratii.








Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate