Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Masajul segmentar - reflex


Masajul segmentar - reflex


MASAJUL SEGMENTAR - REFLEXIn decursul timpului mai multe personalitati au studiat, manevrele de aplicare a masajului reflex, actiunile si efectele acestuia, astfel in 1948 V.Puttkamer introduce masajul unor zone reflexe in diferite suferinte organice, iar in 1953 Vogler prezinta tehnica de efectuare a masajului periostal, efectele acestuia local dar, si la distanta pe cale reflexa.

In cadrul masajului segmentar sunt declansate mai multe raspunsuri reflexe, cel mai important este cuti-visceral, astfel stimulii care pleaca din zonele dureroase superficiale Head sau profunde McKenzie ajung pe cai ascendente , central, cortical.

Masajul reflex se practica cu presiune progresiva , sub pragul dureros,care creste de la suprafata spre profunzime,in sedinte zilnice sau 2-3 / saptamana pana la disparitia simptomelor, dupa care se continua cu maximum 5 sedinte, durata unei sedinte este de 15-20 minute.Efectele masajului se gmentar

Aparatul respirator creste amplitudinea miscarilor respiratorii,creste capacitatea vitala

Aparatul cardiovascular se stimuleaza circulatia miocardului,creste tonusul vaselor si viteza de circulatie a sangelui,creste eliminarea substantelor catabolizate.

Consumul energetic este mai mic decat in masajul clasic, consumul de oxigen este redus si revine repede la valorile normale, motiv pentru care masajul reflex este indicat inainte de concurs sportivilor si se contraindica manevrele masajului clasic.

Masajul reflex actioneaza local dar, si la distanta pe cale umorala prin eliberarea de substante chimice active precum acetilcolina,histamina.

Pentru aplicarea masajului segmentar, maseurul trebuie sa inspecteze si sa palpeze( fara substante precum unguente sau talc) zonele afectate, comparativ cu zonele sanatoase.

Se pot depista prin inspectie,palpare, percutie

- Modificari la nivelul tesutului conjunctiv cum ar fi retractii,tumefactii, contracturi.

Pentru a evidentia modificarile la nivel superficial se aplica degetele 3 si4 pe tegument in unghi de 30-40 si se deplaseza un pliu de tegument in sens craniocaudal,iar pentru modificarile profunde tegumentul, tesutul subcutanat sunt apasate si deplasate prin miscari in directii diferite.


Modificarile la nivelul tesutului muscular ce pot fi evidentiate urmare examinarii sunt:

-miogelozele apar de obicei in zonele musculare cu vascularizatie redusa, sunt de consistenta ferma, mobile si dureroase, se pot evidentia prin netezire usoara, superficiala.

-modificari de vascularizatie la nivelul muschiului

-hiperalgezia musculara

-hipertonus muscular zonal sau circumscris sub forma unor contracturi subtiri, dureroase, se evidentiaza prin aplicarea degetelor extinse si efectuarea unor miscari in sens circular.

Modificari la nivel periostal se pot depista prin deplasarea tegumentului si a tesuturilor subiacente pe suprafata periostului, degetele fiind aplicate perpendicular .

Modificari cutanate

sunt modificari de rezistenta electrica,modificari de vascularizatie(vasodilatatie sau vasoconstrictie) sau modificari de sensibilitate sub forma de hiperalgezie, receptionata ca senzatie de tumefiere,tensiune, arsura.

Pentru evidentierea punctelor reflexe foarte dureroase din tegument si tesuturi subiacente( muschi, periost)se foloseste o bila mica (1-2 cm) care se ruleaza in sens circular.

In masajul segmentar sunt aplicate manevrele masajului clasic(netezire,framantare, batere, frictiuni, vibratii) dar si manevre speciale,care sunt:

1.manevra "in fierastrau"manevra se face ascendent, caudal- cranian, prin prinderea intre police si index a unui pliu tegumentar ce se deplaseaza in sens opus.

2.manevra de insurubare care se poate efectua cu pacietul in pozitie sezanda sau in decubit ventral,sensul este ascendent, pe musculatura paravertebrala.

Cand manevra se face cu pacientul in decubit ventral,

maseurul aplica mana cu policele pe o parte a coloanei iar, degetele 2-5 de cealalta parte si executa o miscare semicirculara, de insurubare, care deplaseaza tegumentul cu tesuturile subcutanate spre coloana vertebrala, miscare care se face pe ambele zone paravertebrale,se incepe pe partea dreapta si apoi stanga,alternand rolul de fixator intre police si degetele 2-5.

In situatia cand pacientul este in pozitie sezanda, maseurul este in spatele acestuia si aplica ambele police paravertebral sacrat si urca cranial, trecand prin fiecare zona a coloanei.

3.manevra interspinoasa consta in miscari efectuate cu degetele 2 si 3 a ambelor maini, degetele se aplica unul peste celalalt in spatiile dintre apofizele spinoase, sensul miscarii este circular in sensul "acelor de ceasornic" si invers.

4. manevra "in furculita"se efectueaza tot cu degetele 2 si3,indreptate spre coloana vertebrala, sens ascendent , prin miscari in spatiile dintre apofizele transverse.

5 .miscarea de translatie consta in aplicarea de vibratii pe musculatura paravertebrala, incepand de la sacru ascendent.

6.masajul periostal este o forma importanta de masaj reflex, consta in aplicarea pulpei degetelor 2 si3, suprapuse, pe zonele osoase subcutanate.Aplicarea va fi pe loc, punctiforma, cu presiune medie/ mare,frictiune simpla sau cu vibratii, poate determina durere puternica, care se va reduce pana la disparitie dupa mai multe sedinte.

Este interzis masajul periostal la nivelul claviculei, rotulei, craniu(fara zona frontala si occipitala),apofize spinoase, radacina nasului,maxilarul superior.

Cel mai frecvent masajul periostal se aplica la nivelul osului frontal,creasta iliaca, sacru, stern si occiput.

Durata unui masaj periostal este de maximum 5 min. in aplicarea partiala si 15-20 min . in aplicatia generala,intr-un numar total de 5-7 sedinte, precizand ca sunt efecte atat locale cat si generale.

7.Manevra de impingere care consta , dupa cum se numeste, in miscarea de impingere pe muschi.

Manevrele masajului clasic si reflex se aplica impreuna sau separat, in functie de simptomatologie si efectele dorite, astfel:

-in situatia modificarilor la nivelul tesutului conjunctiv(contracturi, retractii, tumefactii) se vor aplica din masajul clasic, manevrele de netezire, frictiuni si framantare cu presiune mare, iar din masajul reflex manevra"fierastrau"

-in cazul modificarilor de la nivelul tesutului muscular cum este:

a. hipertonusul limitat, zonal,circumscris din masajul clasic se aplica vibratii si frictiuni cu presiune usoara iar, din masajul reflex manevra de impingere si de insurubare

b.miogeloze, hipotrofie sau atrofie musculara se vor aplica cu forta medie/mare, manevrele clasice netezire, framantare, batere(daca zona permite), vibratii,


Trebuie sa se retina ca manevrele corect aplicate, cu presiune mica /moderata au efect favorabil in starile de spasticitate, tonus muscular crescut, pe cand manevrele puternice,in aceste situatii,pot accentua sau determina crampe musculare dureroase, persistente .

Masajul reflex va incepe cu zona paravertebrala, din medial spre lateral, ascendent de la sacru la occiput, cu presiune progresiva de la tegument spre tesuturile profunde.

Pacientul va fi in decubit ventral, cu membrele superioare in abductie, se vor efectua manevrele speciale ale masajului reflex in ordinea insurubare-interspinoasa-"in fierastrau"-translatie(vibratie ascendenta)-"in furculita"(intre apofizele transverse), dupa care se aplica manevre din masajul clasic cum este netezirea,frictiunea, vibratia,sau se intercaleaza intre manevrele masajului reflex.Pe fata anterioara a toracelui masajul incepe de la stern , pe spatiile intercostale pana la coloana vertebrala,

Masajul incepe cu fata posterioara a toracelui, va fi scapular- supra -subspinos (frictiuni), periscapular (frictiuni cu sens zig-zag, serpuit), muschi trapez, dorsal ( frictiuni-netezire- vibratie de la spina omoplatului la limita cervico-dorsala).Daca se continua cu zona cervico cefalica,masajul va fi cu manevre clasice,pozitionarea capului lateral, se mentioneaza contraindicatia aplicarii masajului la nivelul zonei de trecere dintre muschiul sternocleido-mastoidian si trapez, aici fiind originea plexului brahial acesta fiind alcatuit din ultimele 4 radacini cervicale C5-C8 si radacina toracica D1.

Urmeaza masajul bazinului,care incepe cu netezire, frictiuni in sens ascendent,se continua cu manevrele masajului reflex -insurubare, "interspinoasa" si "in fierastrau" cu pacientul in decubit dorsal sau in sezand, sensul serpuit, de la articulatia coxofemurala, fesa(fictiune profunda, framantare puternica),spina iliaca antero-superioara, creasta iliaca, spre sacru si ischioane(frictiuni cu presiune medie) si anterior spre marginea superioara a pubisului(frictiuni liniare, circulare),apoi inghinal,sacru.

Se incheie cu netezire .

Trebuie subliniat ca masajul reflex aplicat poate fi cauza unor tulburari suplimentare celor existente de exemplu: la masajul scapulei, subspinos exista o zona sensibila care poatedetermina dureri in zona gastro-duodenala, in aceasta situatie se va aplica masaj in zona hemitoracelui stg. antero-inferior

-aplicarea frictiunilor in zona superioara sterno-costala poate determina senzatia de sufocare si sete , in aceasta situatie se face masaj la nivelul vertebrei C7

-masaj incorect dorsal poate determina o contractura dureroasa in aria sterno-costala , situatie in care se va masa toracele anterior

-aparitia sciatalgiei la masarea paravertebrala L3siL4 ,impune masaj intre trohanter si punctul sciatic

-aparitia migrenelor,vertij, somnolenta la masarea reg. cervicale, dispar prin masaj la nivel frontal si pleoape

-aparitia de dureri precordiale de tip anginos, cand se maseaza zona dintre omoplat si coloana, se impune masarea hemitoracelui stg. anterior si inferior

-la masarea regiunii lombare inferioare pot apare dureri vezicale, senzatia de urinare , se va face masaj in hipogastru, deasupra pubisului.

-masajul in axila stang., poate determina aparitia de tulburari de ritm cardiac, dureri anginoase , se va masa hemitoracele stang antero- inferior, marginea stang. a toracelui.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate