Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Explorari paraclinice si de laborator in ginecologie


Explorari paraclinice si de laborator in ginecologie


Explorari paraclinice si de laborator in ginecologie

Histerometria - masoara cavitatea uterina si precizeaza directia acesteia. Nu se face in sarcina.

Colpopunctia - sau punctia fundului de sac - este indicata pentru precizarea diagnosticului in sarcina extrauterina, piosalpinx, hidrosalpinx.

Examenul secretiei vaginale - conditii de recoltare: nu se fac irigatii vaginale, nu se introduc medicamente local, este interzis contactul sexual cu 48 de ore inainte. Se fac examene: bacteriologice (pentru diagnostic si antibiograma), citologice (pentru studierea tipurilor de celule descuamate sau desprinse din col , parazitologice (din secretia­ proaspata pentru trichomonas), pentru depistarea Candidei. Testul Babes-Papanicolau este un examen citologic utilizat pentru depistarea precoce a cancerului de col si corp uterin. Se recolteaza din fundul de sac posterior, din endocol (daca orificiul extern este intredeschis) si de la nivelul jonctiunii epiteliului pluristratificat pavimentos al exocolului cu epiteliul unistratificat cilindric endocervical. Celulele impartite in cinci clase, pot avea urmatoarele semnificatii: C I sunt celule absolut normale; C II sunt celule cu modificari minime, benigne, de tip inflamator; C III sunt celule anormale, suspecte, neconcludente pentru malignitate; C IV sunt celule cu caracter puternic sugestiv neoplazic si C V sunt numeroase celule neoplazice concludente.Testul Lahm-Schiller (testul cu Lugol) testeaza starile precanceroase ale colului uterin, bazandu-se pe proprietatea epiteliului de a se colora in brun-acaju cu o solutie iodo-iodurata. Poate fi folosit pentru depistarea in masa a cancerului de col uterin. Leziunile nu se coloreaza, ceea ce permite efectuarea biopsiei dirijate.

Colposcopia examenul endoscopic al colului uterin, se realizeaza dupa badijonarea cu acid acetic 2-3% urmata de efectuarea testului Lahm-Schiller. Este metoda suplimentara de cercetare a leziunilor exocervicale descoperite la examenul cu valve.

Celioscopia este o endoscopie a cavitatii pelviene dupa instituirea pneumoperitoneului. Permite punctia unor formatiuni chistice ovariene, localizarea sediului obstructiei tubare, precizarea cauzelor.unor dureri pelviene.

Biopsia de col - biopsia de endometru - consta in prelevarea unui fragment de tesut pentru examenul histopatologic. Endometrul se recolteaza prin metoda chiuretaiului uterin. Insuflatia utero-tubara evidentiaza permeabilitatea trompelor prin introducerea unui gaz,, de preferinta C02, in interiorul cavitatii uterine si trompe cu­ ajutorul unui aparat special. Se face intre zilele a 8-a si a 12-a a ciclului, dupa administrarea unui sedativ. Gazul introdus produce un zgomot cand trompa este permeabila, care poate fi perceput cu ajutorul stetoscopului. Femeia poate sa prezinte senzatie de rau, grealta sau tuse, ceea ce impune oprirea tehnicii.

Histerosalpingografia - este examenul radiologic al corpului si istmului uterin, al trompelor, verificand permeabilitatea. Poate sa evidentieze malformatii uterine, deviatii ale uterului, sterilitatea de cauza uterina sau tubara, tumori endocavitare, noduli, uter infantil, sinechia uterina.Ecografia examen cu ultrasunete ce evidentiaza tumori, sarcina asociata cu fibrom uterin.

Investigatii genetice

a) determinarea cromatinei sexuale in disgenezii gonadice si intersexualitate

b) determinarea cariotipului in aceleasi afectiuni, in plus in sterilitatea primara si amenoreea primara.

Curba termica

Explorarea functionala a ovarulul

Explorari indirecte

. Frotiul cito-vaginal - se efectueaza prin recoltarea secretiei vaginale in ziua a 7-a, a 14-a, a 21-a si a 27-a a ciclului ovarian. Mucoasa vaginala, ca si celelalte mucoase ale aparatului genital, este receptiva la influenta hormonilor ovarului.

Dozarea pregnandiolului (forma de eliminare a progesteronului degradat in organism) in urina ne da un indiciu asupra secretiei progesteronice.

. Temperatura bazala, masurata dimineata rectal sau bucal, poate decela mo­mentul ovulatiei si aprecia functia progesteronica a ovarului. Cresterea curbei termice peste 37°C apare in mod normal la femeia adulta cu 14 zile inaintea men­struatiei, indicand ovulatia. Prelungirea peste 16 zile a acestei temperaturi poate fi un indiciu de graviditate. Absenta acestui platou termic indica cicluri anovulatorii.

Explorari directe

Dozarea estrogenilor in sange si urina.Dozarea progesteronului in sange.

dozarea androgenilor; se determina testosteronul in sange.

Examinarea paraclinica a sanului

a) termografia se realizeaza cu raze infrarosii si se bazeaza pe proprietatea tesutului malign de a avea o temperatura crescuta fata de tesuturile vecine sanatoase sau fata de zona simetrica. Diferenta de temperatura variaza intre 1- 8°C;

b) mamografia este principala metoda de desistare a cancerului de san, fiind propusa ca metoda de screening;

c) galactografia consta in injectarea unei substante de contrast in unul din canalele galactofore cu ajutorul unui ac bont introdus prin orificiul mamelonar care prezinta scurgerea patologica. In cancer, in dreptul tumorii, canalul galactofor nu se evidentiaza;

d) examenul citologic al scurgerilor mamelonare poate fi util mai ales atunci cand exista secretie care poate fi obtinuta din scurgere spontana sau la exprimarea mamelonului;

e) citologia prin punctie are valoare deosebita, rezultatele fiind corecte (edificatoare) in proportie de peste 90%;

f) rezonanta magnetica nucleara este un examen netraumati­zant, simplu si rapid; identifica recidivele locale ale unui cancer dupa tratamentul conservator si formatiuni tumorale palpabile care nu pot fi bine definite de mamografie sau ecografie. Eva­lueaza chimioterapia in pregatirea preoperatorie pentru tumorile mamare voluminoase, dar prezinta dezavantajul costurilor crescute;

g) examen fara risc, ecografia usureaza orientarea punctiei citologice, evidentiaza semne suspecte si specifice de malignitate.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate