Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Ciclurile si stadiile dezvoltarii psihice umane


Ciclurile si stadiile dezvoltarii psihice umane


Ciclurile si stadiile dezvoltarii psihice umane


Exista 3 cicluri ale vietii psihice:I - Ciclul de crestere si dezvoltare, care se intinde de la nastere pana la 24-25 de ani. In cadrul acestui ciclu au loc cresteri si transformari atat fizice cat si psihice care permit ca, la finalul sau, fiinta umana sa dispuna de toate capacitatile proprii speciei umane. In cadrul acestui ciclu se disting urmatoarele stadii:

1. stadiul sugarului - cuprins intre 0-1 an: are ca achizitii fundamentale inteligenta senzorio-motorie, dezvoltare perceptiei si dezvoltarea manipularii obiectelor.2. stadiul anteprescolaritatii - cuprins intre 1-3 ani, achizitioneaza in principal autonomia de miscare si comunicarea verbala.

3. stadiul prescolaritatii (3-6 ani), aduce consolidarea proceselor si structurilor psihice si desfasurarea acestora la un nivel nou, constient si voluntar.

4. stadiul scolarului mic - 6-10 ani - este dominat de achizitia prin invatare a cunostintelor si deprinderilor de baza care asigura accesul la cultura.

5. stadiul preadolescentului - 10-14 ani - marcheaza iesirea din copilarie si atingerea unui nou nivel al constiintei de sine.

6. stadiul adolescentei - 14-19, 20 de ani - insemnand orientarea preponderenta spre cautarea si formarea identitatii de sine.

7. stadiul adolescentei prelungite - 20-24 de ani - implicand continuarea studiilor in vederea unei specializari profesionale.


II Ciclul adultului, in cursul caruia se desavarseste maturizarea biologica si psihica si care are urmatoarele stadii si substadii:

1.     stadiul tineretii - 25-35 de ani - inseamna intrarea in profesie, deci insertia in activitatea de munca

2.     stadiul adultului (35-65 ani)- are urmatoarele substadii:

a.     substadiul adultului precoce - 35-45 de ani, marcat de adaptarea la profesie si viata familialab.     substadiul adultului matur - 45-55 de ani, in acest substadiu se atinge nivelul cel mai inalt al realizarilor profesionale si al intensificarii rolurilor familiale.

c.      substadiul adultului tardiv - 55-65 ani - se incheie cu iesirea din viata profesionala si este centrat pe rezolvarea multor probleme familiale.


III Ciclul batranetii

1.     stadiul de trecere (65-70 ani), in care se conserva bine multe dintre capacitatile fizice si psihice si subiectul se integreaza activitati importante pentru familie.

2.     prima batranete (70-80 ani) - incep sa se manifeste unele scaderi ale capacitatii fizice si psihice.

3.     a doua batranete (80-90 ani), cand pentru unii deteriorarea in special a starii de sanatate fizica este mai severa, iar scaderile in plan psihic sunt mai mult sau mai putin evidente.

4.     marea batranete (90-), in care se manifesta drastic deteriorarea unor capacitati, dar si conservarea inca satisfacatoare a altor capacitati.

Dezvoltarea economica si sociala determina o anumita variatie (dilatare, micsorare) a unor

stadii, asa ca limitele cronologice sunt relative, iar noi le vom lua in consideratie ca atare.2.Semnificatia generala a stadiului sugarului;

Dezvoltarea fizica - perioada de sugarPerioada de sugar cuprinde primul an de viata, mai precis de la 28 de zile la 1 an. Caracteristicile generale ale acestei perioade:

cresterea staturala si ponderala are un ritm foarte rapid, alimentatia, ingrijirile si morbiditatea fiind factori de influenta.

are loc o adaptare mereu crescanda, perfectionata a tuturor organelor si sistemelor, in special a SNC.

alimentatia este specifica acestei perioade, la inceput numai lactata, apoi diversificata treptat; de la actul suptului, copilul trece la masticatie.

cresterea in greutate se face astfel: in primele 4 luni, copilul creste cu ≈ 750 g/luna, in urmatoarele 4 luni creste cu ≈ 500 g/luna si in ultimele 4 luni creste cu ≈ 250 g/luna. In felul acesta, la varsta de 4 luni, sugarul isi dubleaza greutatea de la nastere, iar la 1 an o tripleaza.

cresterea in lungime se va face in fiecare luna, cu cate 5-4-3-2 2-1 cm in primele 6 luni si in urmatoarele luni cu cate 1 cm pe luna. In felul acesta, in primul an de viata copilul creste in lungime cu ≈ 20-24 cm.

la nivelul craniului, fontanela anterioara care la nastere are dimensiunile de 2,5/3 cm se va micsora treptat pentru a se inchide intre 9 si 18 luni.

fontanela posterioara se inchide in primele 3-4 saptamani de la nastere. Deseori actualmente se nasc copii cu fontanela posterioara inchisa deja (datorita aportului de Ca din vitaminele luate prenatal de mama).

perimetrul toracic este la nastere de 31-33 cm. Ritmul sau de crestere in primul an este de 3 cm in prima luna, 2 cm in luna a doua si apoi cate 1 cm/luna pana la 1 an, varsta la care egalizeaza perimetrul cranian.

dentitia de lapte (temporara) apare intre 5-9 luni, ea este compusa din 20 de dinti, care apar in ordine astfel: incisivii mediani inferiori (2) intre 6-8 luni; incisivii mediani superiori (2) apar intre 8-10 luni, incisivii laterali (4) intre 10-12 luni.in cursul primului an se va imbunatati functia aparatului digestiv atat datorita aparitiei dentitiei, cat si prin secretia mai multor enzime digestive, ceea ce va permite trecerea de la alimentatia exclusiv lactata la cea diversificata.

dezvoltarea neuropsihica a copilului in aceasta perioada este rapida, pentru ca este perioada in care copilul isi diversifica mijloacele de comunicare cu cei din jur, de asemenea realizeaza importante achizitii motorii si isi dezvolta afectivitatea.

Principalele achizitii ce apar in dezvoltarea psihomotorie a sugarului sunt urmatoarele:

la o luna, copilul sta inca in pozitia de flexie, datorita usoarei hipertonii musculare si reactioneaza global la excitantii din mediu;

la 2 luni, fixeaza cu privirea cateva secunde o jucarie, zambeste si gangureste;

la 3 luni, isi mentine capul drept si isi recunoaste mama;

la 4 luni sade sprijinit pentru scurt timp;

la 5 luni, deosebeste persoanele straine de cele cunoscute;

la 6 luni, se intoarce de pe spate pe abdomen si sta mai mult timp in sezut, dar sprijinit usor;

la 7 luni, sta in sezut nesprijinit, emite sporadic silabe si manifesta teama fata de straini;

la 8 luni se rasuceste de pe spate pe abdomen si invers si sta pentru scurt timp in picioare, sprijinit de patut sau de mobila;

la 9 luni se ridica singur pe picioare si face pasi laterali in patut;

la 10 luni umbla in 4 labe sau cu premergatorul;

la 11 luni merge tinut de ambele maini si intelege ordinele verbale simple;

la 12 luni merge tinut de o singura mana si are un vocabular activ, compus din cateva cuvinte, care au o semnificatie precisa.

Toate aceste date nu sunt fixe, nici ritmurile de crestere, nici perioadele pana la care copilul trebuie sa fi facut o achizitie.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate