Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Stiinte politice


Index » legal » » administratie » Stiinte politice
» Republicanismul


Republicanismul
Republicanismul

Libertatea negativa este non-coercitia sau non-interferenta. Libertatea republicana este non-dominatia, statutul independent, absenta unei puterii externe arbitrare. Sa dam un exemplu, pentru a evidentia aceasta deosebire. Intr-o societate in care sclavia este permisa, un stapan se comporta foarte tolerant cu sclavii lui. Nu ii chinuie, nu ii pedepseste, nu ii umileste, ii supravegheaza si verifica rar. Prin urmare, sclavii lui au o libertate negativa multumitoare, mult mai larga decat alti sclavi, supusi unui stapan aspru. Insa nu au deloc libertate republicana, deoarece nu au drepturi si sunt complet supusi stapanului. Problema nu este cand si cum stapanul isi exercita autoritatea. Problema este ca stapanul are aceasta autoritate, pe care si-o poate exercita oricand si oricum doreste. Chiar daca stapanul nu si-ar exercita-o deloc, niciodata, astfel incat sclavii sai ar avea cam aceeasi libertate negativa precum un cetatean obisnuit, totusi ei nu ar avea deloc libertate republicana, tocmai pentru ca sunt sclavi si au un stapan.

Libertatea republicana este „un soi de relatie structurala, care exista intre persoane sau grupuri, mai degraba decat urmarea contingenta a acelei structuri” (F. Lovett). In exemplul anterior, relatia structurala este relatia stapan – sclav, in care stapanul are o autoritate deplina asupra sclavului, precum asupra oricarui alt obiect al sau, iar sclavul nu are niciun drept. Daca stapanul il biciuieste sau nu pe sclav este pur si simplu un fapt contingent, care poate sa rezulte din acea relatie structurala.
Libertatea republicana se intemeiaza pe legi si consta in sfera de actiune permisa de legi. Republicanii sunt preocupati sa stabileasca un sistem adecvat de legi si institutii, astfel incat fiecare om sa aiba un statut independent, sa nu fie dominat de altul in mod arbitrar (adica dupa plac).

Unii sustin ca libertatea republicana este chiar libertatea negativa recunoscuta prin lege. Astfel, liberalii si republicanii stau pe aceeasi pozitie. Legile care permit fiecarui om cea mai mare sfera de libertate negativa, egala si compatibila cu a oricui altuia, pe care le sustin liberalii, sunt legile care ii permit fiecarui om statutul independent si il protejeaza de dominarea arbitrara de catre altul, pe care le sustin republicanii. Asadar, deosebirea este doar in plan filozofic, intre conceptul de libertate negativa si conceptul de libertate republicana. Dar in plan politic, liberalii si republicanii vizeaza acelasi sistem de legi si institutii.Unii sustin ca trebuie sa intemeiem libertatea republicana pe libertatea negativa, ca libertatea republicana este legitima numai ca libertate negativa recunoscuta prin lege. Sa ne imaginam un stat in care niciun om nu este dominat in mod arbitrar de catre un alt om, dar in care sunt foarte multe legi, care il limiteaza pe om in toate sectoarele vietii sale. De exemplu, toti oamenii au dreptul la maxim doi copii, toti oamenii au dreptul la maxim un litru de bere pe saptamana, toti barbatii trebuie sa se imbrace in albastru si toate femeile trebuie sa se imbrace in rosu si multe alte legi ridicole. Intr-un asemenea stat, oamenii au o deplina libertate republicana, dar prea putina libertate negativa.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate

Stiinte-politice


Demografie
Stiinte politice