Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Stiinte politice


Index » legal » » administratie » Stiinte politice
» Politica comerciala comuna a U.E. si impactul acesteia inclusiv pt Romania


Politica comerciala comuna a U.E. si impactul acesteia inclusiv pt Romania
Politica comerciala comuna a U.E. si impactul acesteia inclusiv pt Romania

Aceasta politica a debutat cu stabilirea unui tarif vamal comun la importurile de marfuri din tarile terte si aplicarea acelorasi formatiuni de vamuire.

In materie de reglementare a diferentelor comerciale U.E. recurge la mecanismul multilateral statuat de GATT / OMC, care stabileste ca deciziile acestuia sa fie obligatorii, daca solutionarea nu a fost posibila pe cale amiabila directa.

In ceea ce priveste agenda actualei runde de negocieri comerciale U.E. considera ca aceasta nu ar trebui sa se limiteze doar la agricultura sau la clasicele reduceri de taxe vamale la produsele industriale ci si in domeniul serviciilor, achizitiilor si investitiilor publice, relatiei existente intre comert, concurenta si mediu, etc.

O alta preocupare pe plan extern al U.E. este impunerea de reguli pt concurenta pe plan international, respectiv transparenta, eliminarea discriminarilor, accesul mutual pe piata, stoparea abuzurilor pe care le confera pozitia de monopol, etc.

Pirateria si contrafacerea constituie o alta tinta de prim ordin a politicii comerciale mai ales ca fenomenul s-a extins de la marfuri la servicii, marci, brevete, licente, filme, carti, discuri, programe de calculator, etc. Pirateria si contrafacerea reprez deja intre 3% si 6% din comertul mondial.
Calitatea produselor care se comercializeaza pe plan mondial este deasemenea o alta preocupare a U.E. intru-cat normele, reglementarile si preocuparile de cercetare a produselor reprez o garantie pt sanatatea si securitatea consumatorilor precum si pt protejarea mediului inconjurator.

Un alt aspect il constituie relatia dintre comert si mediu care comporta trei aspecte:

incidenta politicii comerciale asupra mediului

efectele potentiale asupra comertului, masuri de protectie a mediului

recurgerea la masuri comerciale pt atingerea obiectivelor de mediu

O alta trasatura a politicii comerciale externe a U.E. este „protectia la export” instituita in 1994. Protectia intereselor economice externe ale U.E. se efectueaza printr-o serie de instrumente si masuri netarifare:

taxe de retorsiune

restrictii cantitative sau supravegherea importurilor

impiedicarea importurilor de marfuri contrafacute

taxele de prelevare.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate

Stiinte-politice


Demografie
Stiinte politice