Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Stiinte politice


Index » legal » » administratie » Stiinte politice
PROCEDURA STABILIRII STATULUI MEMBRU RESPONSABIL PENTRU ANALIZAREA CERERII DE AZIL


PROCEDURA STABILIRII STATULUI MEMBRU RESPONSABIL PENTRU ANALIZAREA CERERII DE AZIL
PROCEDURA STABILIRII STATULUI MEMBRU RESPONSABIL PENTRU ANALIZAREA CERERII DE AZIL DEPUSE DE UN CETATEAN AL UNUI STAT TERT INTR-UNUL DIN STATELE MEMBRE

(Procedura Dublin)

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, legislatia comunitara a devenit aplicabila si pe teritoriul statului nostru. Suntem obligati sa respectam legislatia comunitara si sa aplicam prevederile ei, iar in acest caz este vorba de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 343 privind stabilirea criteriilor si a mecanismelor pentru determinarea statului membru responsabil pentru examinarea unei cereri de azil depuse intr-unul din statele membre de un cetatean al unei tari terte si de Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1560/2003 care enunta regulile detaliate pentru aplicarea Regulamentului anterior.
Obiectivul Regulamentului a fost adoptarea unei legislatii europene care sa permita determinarea cat mai rapida a statului membru responsabil pentru examinarea unei solicitari de azil, care sa stabileasca termene rezonabile pentru fiecare din fazele determinarii statului membru responsabil si care sa previna abuzurile impotriva procedurilor de azil sub forma solicitarilor multiple.

Principiul de baza al sistemului Dublin identifica statul membru responsabil pentru examinarea unei solicitari de azil ca fiind statul membru cel mai mult responsabil pentru intrarea solicitantului de azil in spatiul Dublin.

Regulamentul Dublin si normele sale de implementare stabilesc atat metodologia pentru determinarea statului membru responsabil pentru examinarea unei solicitari de azil, cat si obligatiile acestuia.

Grupul tinta al acestor prevederi comunitare este format din cetatenii ai tarilor terte care depun o cerere de azil in spatiul Dublin:

solicitanti de azil;

straini cu sedere ilegala retinuti despre care se banuieste sau sunt informatii ca ar fi depus o cerere de azil intr-un alt stat membru.

straini care au intrat ilegal pe teritoriul Dublin si au depus cerere in alt stat membru decat cel prin care s-a efectuat intrarea ilegala.

Criterii

Conform art. 5 alin. 1, ierarhia criteriilor este stabilita si trebuie aplicata in ordinea in care ele sunt enumerate in Regulament in Capitolul III. Ele sunt enumerate mai jos, in ordinea in care sunt statuate de legea comunitara.

Cererile de preluare

Minor neinsotit

Art. 6 - Atunci cand solicitantul de azil este un minor neinsotit, statul membru responsabil pentru examinarea cererii va fi acela unde un membru al familiei sale are sedere legala, cu conditia ca aceasta sa fie in interesul superior al copilului.

In absenta unui membru de familie, statul membru responsabil pentru examinarea cererii va fi acela unde minorul si-a depus cererea de azil.

Conditii pentru aplicarea acestui criteriu:

minorul sa aiba un membru de familie intr-un alt Stat Membru;

membrul de familie sa aiba un drept de sedere legala in respectivul Stat Membru;

responsabilitatea analizarii cererii va fi transferata cu conditia ca aceasta sa fie in interesul superior al minorului;

membru de familie in sensul art. 2 lit. h. (familia sa fi existat in tara de origine, iar membrii de familie prezenti in celalalt stat membru pot fi sotul/sotia sau partenerul necasatorit intr-o relatie stabila acolo unde legislatia sau practica statului membru o permite, copilul minor al cuplurilor mentionate, cu conditia sa fie necasatorit si dependent, tatal, mama sau reprezentatul legal acolo unde solicitantul este minor si necasatorit).

Ex. cetateanul somalez M.S., nascut la 05.06.1995, depune cerere de azil la Somcuta Mare. La interviul preliminar declara ca fratele lui mai mare, care este major, are drept de sedere in Suedia. In acest caz, lucratorul care efectueaza interviul, va insista asupra detaliilor de contact ale fratelui solicitantului, precum si asupra statutului pe care il are in tara de rezidenta. Dupa obtinerea acestor informatii, este sesizat deindata Biroul Dublin cu privire la acest caz.

Reunificarea familiei

Art. 7 - Acolo unde solicitantul de azil are un membru de familie, indiferent daca familia s-a format anterior in tara de origine, caruia i-a fost permis sa locuiasca ca refugiat intr-un stat membru, acel stat membru va fi responsabil pentru examinarea cererii de azil, cu conditia ca persoana in cauza sa doreasca acest lucru.

Conditii pentru aplicarea acestui criteriu:

solicitantul sa aiba un membru de familie intr-un alt Stat Membru, recunoscut drept refugiat,

nu este obligatoriu ca familia sa se fi format anterior in tara de origine,

refugiatul respectiv sa accepte sa il primeasca pe solicitantul de azil aflat in alt Stat.

Art. 8 - Daca solicitantul de azil are un membru de familie intr-un stat membru asupra carui solicitare nu s-a luat o prima decizie privind fondul, acel stat membru va fi responsabil pentru examinarea cererii de azil, cu conditia ca persoana in cauza sa doreasca acest lucru.

Conditii pentru aplicarea acestui criteriu:

solicitantul sa aiba un membru de familie intr-un alt Stat Membru cu statut de solicitant de azil,

asupra cererii de azil a respectivului membru de familie sa nu se fi luat o decizie in prima instanta, - o prima decizie privind fondul cererii de azil;

membrul de familie respectiv sa accepte sa il primeasca pe solicitantul de azil.

Ex. cetateanul irakian M.A. depune cerere de azil la centrul Timisoara. La interviul preliminar sustinut cu lucratorul ONR, declara ca sotia lui este refugiat/solicitant de azil si nu a primit nicio hotarare pana la acea data, in Germania. Ofiterul ONR va insista asupra detaliilor pe care solicitantul le poate furniza referitor la sotia sa. Dupa aceea sesizeaza Biroul Dublin.

Intrare & sedere legala

Art. 9.1 - Atunci cand solicitantul de azil se afla in posesia unui document de rezidenta valabil, statul membru care a emis documentul este responsabil pentru examinarea cererii de azil.

Art. 9.2 - Atunci cand solicitantul de azil este in posesia unei vize valabile, statul membru care a emis viza este responsabil pentru examinarea cererii de azil, mai putin atunci cand viza a fost emisa actionand pentru sau conform autorizarii scrise din partea altui stat membru. In acest caz, cel din urma stat membru este responsabil pentru examinarea cererii de azil.

Regula :

statul care a emis un permis de rezidenta valabil este responsabil,

statul care a emis o viza valabila este responsabil.

Exceptia :

viza emisa pentru sau conform autorizarii scrise din partea altui stat nu atrage responsabilitatea

consultarea altui stat membru, pe motive de securitate, nu atrage responsabilitatea acelui stat.

Art. 9.3 - Atunci cand solicitantul de azil este in posesia mai multor documente de sedere valabile sau vize emise de diverse state membre, responsabilitatea examinarii cererii de azil va fi asumata de statele membre in urmatoarea ordine:

statul membru care a emis documentul de sedere care confera dreptul la cea mai lunga perioada de sedere, sau acolo unde perioadele de sedere sunt egale, statul membru care a emis documentul de sedere cu data cea mai tarzie de expirare,

statul membru care a emis viza cu cea mai tarzie data de expirare atunci cand diversele vize sunt de acelasi tip,

atunci cand vizele sunt diferite, statul membru care a emis viza avand cea mai lunga perioada de valabilitate sau, atunci cand perioadele de valabilitate sunt identice, statul membru care a emis viza cu cea mai tarzie data de expirare.

Art. 9.4 - Atunci cand solicitantul de azil este in posesia numai a unuia sau mai multor documente de sedere care au expirat cu mai putin de 2 ani inainte ori una sau mai multe vize care au expirat cu mai putin de 6 luni in urma care i-au permis acestuia sa intre pe teritoriul statului membru, criteriile de mai sus se aplica pentru atata timp cat solicitantul nu a parasit teritoriile statelor membre.

Depasirea termenelor de 2 ani sau 6 luni atrage responsabilitatea statului in care s-a depus cererea.

O situatie aparte: faptul ca documentul de sedere sau viza a fost emis pe baza unei identitati false sau presupuse sau pe baza depunerii unor document false, falsificate sau care nu sunt valabile nu va impiedica ca responsabilitatea sa revina statului membru care    le-a emis. Totusi, statul membru care a emis documentul de sedere sau viza nu este responsabil daca poate stabili ca s-a comis o frauda dupa ce documentul sau viza au fost emise.Ex. cetateanul marocan M.S. este depistat de Autoritatea pentru Straini cu sedere ilegala si este luat in custodie publica in Centrul de la Arad. Acolo solicita azil si este condus la Centrul ONR de la Timisoara. Odata cu predarea solicitantului, functionarilor ONR le sunt predate si documentele pe care cel in cauza le avea asupra lui pasaportul marocan cu o viza romaneasca expirata, documentul de identitate marocan, un permis de rezidenta emis de autoritatile italiene, certificat de nastere marocan. Documentul de rezidenta marocan este valabil pentru inca 5 luni. In acest caz este sesizat deindata Biroul Dublin.

Intrare & sedere ilegala

Art. 10.1 - Atunci cand se stabileste ca un solicitant de azil a trecut ilegal granita intr-un stat membru pe uscat, pe mare sau pe calea aerului venind dintr-o tara terta, statul membru in care s-a intrat este responsabil pentru examinarea cererii de azil.

Conditii de aplicare a acestui criteriu:

stabilirea trecerii ilegale se face in baza probelor si a dovezilor circumstantiale,

coincidenta EURODAC (HIT EURODAC categorie 2).

Ex. cetateanul turc A.K. depune cerere la Centrul Bucuresti, iar la perchezitia corporala se gasesc asupra lui un bilet de tren Istanbul-Sofia, bilete de autobuz bulgaresti, precum si bani bulgaresti. La interviu, referitor la ruta folosita pentru a ajunge in Romania, cel in cauza declara ca nu stie exact drumul pana in Romania, intrucat a calatorit intr-un tir, a stat undeva, intr-un oras mare cateva zile si apoi a ajuns intr-un container aici, unde calauza i-a spus ca este in Germania. Ofiterul intervievator va notifica Biroul Dublin.

Art.10.2 - Atunci cand un stat membru nu poate sau nu mai poate fi tinut raspunzator in conformitate cu alin.1 si cand se stabileste ca, la momentul depunerii solicitarii, a locuit anterior pentru o perioada continua de cel putin 5 luni intr-un stat membru, acel stat membru este responsabil pentru examinarea cererii de azil.

Daca solicitantul a locuit pentru perioade de timp de cel putin 5 luni in cateva state membre, statul membru unde s-a inregistrat acest lucru cel mai recent este responsabil pentru examinarea cererii.

Art. 11.1 - Daca un cetatean al unei tari terte intra pe teritoriul unui stat membru in care nu este nevoie de viza de intrare, acel stat membru este responsabil pentru cererea sa de azil.

Exceptie: Daca solicitantul de azil depune cererea sa in alt stat membru, in care de asemenea nu este nevoie de viza de intrare, cel din urma stat membru este responsabil pentru examinarea cererii de azil.

Art. 12 - Atunci cand cererea de azil este facuta intr-o zona internationala de tranzit intr-un aeroport al unui stat membru de catre un cetatean al unei tari terte, acel stat membru este responsabil pentru examinarea cererii.

Reunificarea familiei

Art. 14 - Atunci cand mai multi membri de familie depun cereri de azil in acelasi stat membru simultan, sau la date destul de apropiate pentru ca procedurile de determinare a statului membru responsabil sa se desfasoare impreuna, si acolo unde criteriile statuate de Regulament ar duce la separarea acestora, statul membru responsabil este stabilit pe baza urmatoarelor prevederi:

responsabilitatea pentru examinarea cererilor de azil ale tuturor membrilor familiei revine statului membru pe care criteriile il indica ca fiind responsabil de a se ocupa de cel mai mare numar de membri ai familiei,

daca acest lucru nu este posibil, responsabilitatea revine statului membru pe care criteriile il indica ca fiind responsabil de examinarea cererii celui mai in varsta membru al familiei.

Ex. La Centrul din Galati depun cerere in aceeasi zi 3 cetateni moldoveni, sot, sotie si fiul minor al acestora. In urma perchezitiei, asupra celor in cauza sunt gasite pasapoartele nationale. In pasaportul mamei, unde este trecut si fiul, este o viza maghiara, valabila. Acest lucru indica responsabilitatea Ungariei pentru analizarea cererii de azil a mamei si a copilului, iar pentru tata Romania este statul membru responsabil. Conform art. 14, va fi facuta cerere de preluare pentru toata familia catre Ungaria.

Clauze umanitare

Art. 15 - Orice stat membru, chiar si atunci cand nu este responsabil conform criteriilor stabilite in prezentul regulament, poate aduce impreuna membrii familiei, precum si alte rude dependente, pe motive umanitare bazate in special pe considerente familiale sau culturale. In acest caz, acel stat membru, la cererea altui stat membru, va examina cererea de azil a persoanei in cauza.

Conditie obligatorie : Persoanele in cauza trebuie sa isi dea consimtamantul.

In cazul persoanei care depinde de asistenta altora din motive de graviditate sau copil nou nascut, boala cronica, handicap sever sau batranete, statele membre vor pastra sau vor aduce impreuna, in mod normal, solicitantul de azil cu alta ruda prezenta pe teritoriul unuia dintre statele membre.

Conditie obligatorie : Legaturile de familie sa fi existat in tara de origine.Daca solicitantul de azil este minor neinsotit care are o ruda sau rude in alt stat membru care ii pot purta de grija, statele membre vor reuni minorul cu ruda sau rudele sale, daca este posibil, mai putin atunci cand acest lucru nu este in interesul superior al copilului.

Cererile de reprimire

Art. 16.1 Statul membru are obligatia sa reprimeasca un solicitant de azil daca:

(c) acesta are o cerere care se afla sub examinare si se afla pe teritoriul altui stat fara permisiune,

(d) daca si-a retras cererea aflata sub examinare si se afla pe teritoriul altui stat fara permisiune (si a depus o cerere de azil in alt stat membru),

(e) daca cererea sa este respinsa si se afla pe teritoriul unui stat membru fara permisiune.

Exceptie : alin. 2 prevede faptul ca atunci cand un stat membru emite un document de sedere unui solicitant, obligatiile specificate in alin. 1 vor fi transferate acelui stat membru.

Exceptie : obligatiile specificate in alin. 1 vor inceta atunci cand cetateanul unui stat tert a parasit teritoriile statelor membre de cel putin 3 luni, mai putin atunci cand acesta este in posesia unui document de rezidenta valabil emis de statul membru responsabil.

Exceptie : alin. 4 prevede faptul ca obligatiile de la alin. 1 literele (d) si (e) vor inceta in cazul in care, ca urmare a retragerii sau respingerii cererii, statul membru responsabil pentru examinarea cererii a adoptat si implementat masurile necesare in vederea returnarii / repatrierii inainte ca cetateanul tarii terte sa poata pleca in tara de origine sau o alta tara in care poate calatori legal.

Ex. 1 un cetatean afgan depune cerere la Centrul Radauti. Este amprentat si verificat in baza de date Eurodac si AFIS. Responsabilul Eurodac primeste, dupa verificare, ca raspuns coincidenta EURODAC cu Cehia, categorie 1. Este notificat Biroul Dublin.

Ex. 2 un cetatean georgian depune cerere la Centrul Galati. Este amprentat si verificat in baza de date Eurodac si AFIS. Nu este coincidenta. La interviu, solicitantul declara ca a avut o procedura in Ungaria, dar ca a plecat si nu stie ce s-a mai intamplat de cand a plecat el. Este notificat Biroul Dublin.

Cererile de informatii

Art. 21.1 Fiecare stat membru va comunica oricarui stat membru care solicita acest lucru, date personale referitor la solicitantul de azil asa cum este adecvat, relevant si ne-excesiv pentru:

a)      determinarea statului membru responsabil pentru examinarea cererii de azil;

b)      examinarea cererii de azil;

c)      implementarea oricaror obligatii care decurg din Regulamentul 343/2003.

Acest tip de cerere trebuie luat in considerare atunci cand informatiile si elementele de proba nu sunt suficiente pentru a formula o cerere de preluare sau reprimire, sau in cazul in care declaratiile solicitantului nu lamuresc aspectele neclare referitor la celalalt stat membru implicat in oricare dintre cazurile susmentionate.

Acestea sunt tipurile de cereri ce pot fi formulate catre celelalte state membre, precum si cazurile in care aceste cereri pot fi transmise. Trebuie avut in vedere ca cererile de preluare se aplica doar in cazurile in care este vorba de o prima procedura de azil (in ambele state membre), adica cetateanul tarii terte este solicitant de azil intr-un singur stat membru. Daca acesta are o cerere de azil depusa in cel putin doua state membre, atunci se aplica art. 16, adica vorbim de cerere de reprimire.

O alta precizare importanta este aceea ca, in conformitate cu prevederile Regulamentului 343/2003, pentru ca obligatiile unui stat membru in legatura cu procesarea sau definitivarea analizarii unei cereri de azil sa inceteze, este obligatoriu sa fie returnat in tara de origine sau intr-un stat in care poate calatori legal, sau solicitantul sa paraseasca teritoriul Dublin pentru mai mult de 3 luni consecutive.

In sensul Regulamentului stat membru si teritoriul Dublin se refera la toate statele membre ale Uniunii Europene plus Norvegia si Islanda.

Intocmit

Sinsp. Stanescu Gabriel

Biroul Dublin
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Stiinte-politice


Demografie
Stiinte politice