Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Stiinte politice


Index » legal » » administratie » Stiinte politice
METODELE IN STIINTA ADMINISTRATIEI - Metoda analitica, critica


METODELE IN STIINTA ADMINISTRATIEI - Metoda analitica, critica
METODELE IN STIINTA ADMINISTRATIEI

Metoda analitica

Este metoda care se foloseste in prima faza a unei analize ce se efectueaza la nivelul unei autoritati sau institutii administrative.
Ea se caracterizeaza prin observarea faptelor si folosirea datelor pe care le detin cercetatorii intr-o anumita ordine:

a)      structura (autoritatii sau institutiei).

Pentru a avea date certe si confirmate se poate folosi actul normativ prin care a fost organizata si functioneaza autoritatea respectiva, organigrama acesteia, regulamentul de organizare si functionare, etc.

b) posturile, numarul total la nivelul institutiei din care numarul functionarilor publici si separat al personalului incadrat cu contract de munca, cate sunt ocupate, cate sunt libere atributiile care revin fiecarei caregorii in parte, conform fisei postului, scopul principal al postului, competentele manageriale, relatiile postului (interne si externe), dificultatile postului, precum si volumul real de munca, in raport cu numarul existent de functionari publici etc.

c) documentele si pozitiile se au in vedere pentru analiza documentele de lucru ale functionarilor publici, circuitul documentelor, denumirea documentelor, numarul si frecventa intocmirii lor, care sunt pozitiile (nivelurile) ocupate de documentele respective in ierarhia administrativa a autoritatii sau institutiei publice respective.

d) repartizarea serviciilor in sediile autoritatilor administratiei publice. De modul in care sunt repartizate serviciile in imobilele care constituie sediul autoritatii sau institutiei publice depinde, intr-o proportie insemnata si asigurarea eficientei acestora. Sunt de mare importanta, numarul de camere ocupate, suprafata acestora, aparatele cu care sunt doatate, mobilierul, starea localurilor, corespunzatoare sau necorespunzatoare, amplasarea acestora, central sau la periferia localitatii, afecteaza intr-o buna masura randamentul personalului.

e) circuitul administrativ ultima etapa a metodei analitice, consta in analiza drumului care se parcurge pentru a se realiza sarcini de catre o autoritate sau o institutie administrativa.

Metoda critica

Analiza critica se impune sa fie realizata, de regula, de una si aceeasi persoana care a efectuat si cercetarea analitica. Persoana respectiva are astfel, posibilitatea cunoasterii in ansamblu a activitatii analizate si poate propune masuri reale de perfectionarea ale acesteia.Aceasta metoda examineaza, pe baza mai multor criterii, anumite elemente ce se impune a fi imbunatatite in activitatea unei autoritati sau institutii administrative. La aceste elemente, se mai pot adauga si cele, eventual, retinute si selectionate in urma aplicarii metodei analitice.

Metoda interviului

Efectuarea studiului la nivelul unei autoritati sau institutii administrative va trebui continuata, dupa realizarea primelor doua etape ale cercetarii, cea analitica si cea critica, cu o etapa caracterizata prin luarea de interviuri, mai intai, a conducerii si apoi, a altor functionari publici de executie, dar cu posturi de importanta majora in structura autoritatii. in final, daca este posibil, interviurile trebuie sa se realizeze cu intregul corp de functionari si cu celalalt personal angajat in aparatul autoritatii.

Metoda sintezei

Analiza sintetica are la baza elementele cercetarii analitice si a celei critice impreuna cu datele rezultate din interviurile tuturor functionarilor publici. Ea se face, de regula, la nivelul unei autoritati superioare ierarhice celei analizate, de catre functionari specializati. Acum pot fi analizate si problemele care privesc coordonarea, legaturile pe orizontala si pe verticala necesitatea imbunatatirilor, pana la ce nivel se impun a fi facute. Astfel, se va analiza daca este necesar sa se propuna schimbarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice ori daca din informatiile detinute, acesta si-a realizat atributiile care ii reveneau, situatie in care el va fi mentinut in functie

Metoda experimentala

O alta metoda, specifica stiintei administratiei este metoda cazurilor, sau metoda experimentala Ea consta din analiza cazurilor concrete, ce pot avea ca obiect o problema de natura generala, ca de pilda elaborarea unui raport sau a unui proiect de decizie, determinarea unui plan de urbanism, etc; fie o problema de natura subiectiva, sanctionarea unui functionar public, desfacerea contractului de munca al unui salariat, etc.

In sfarsit, este de mentionat, sub aspectul cunoasterii teoretice si cercetarea prospectiva sau operationala.

Cercetarea operationala sau prospectiva poate fi definita ca o metoda de observatie a faptelor si de analiza matematica a raporturilor lor, care permite sa determine utilizarea eficienta a unui numar de mijloace pentru atingerea unui obiectiv, intr-un context dat.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Stiinte-politice


Demografie
Stiinte politice