Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Stiinte politice


Index » legal » » administratie » Stiinte politice
Institutiile politice ale democratiei


Institutiile politice ale democratiei


Institutiile politice ale democratiei

In acest capitol ne vom concentra asupra institutiilor politice ale democratiei pe scara larga, adica institutiile politice necesare unei tari democratice. Asadar, nu suntem preocupati aici de ceea ce ar putea necesita democratia intr-un grup restrans cum ar fi un comitet. Pentru ca o tara sa fie guvernata in mod democratic, aceasta ar trebui sa aiba cel putin cateva aranjamente practici si institutii politice care s-ar apropia mult, daca nu chiar ar satisface criteriile democratice ideale. Institutiile sunt stabilite pentru o perioada indelungata si transmise de la o generatie la alta, iar pe masura ce un stat trece de la o guvernare nedemocratica la o guvernare democratica, aranjamentele democratice initiale devin treptat practici care, la momentul potrivit, se transforma in institutii stabile. Oricat de utile ar fi aceste distinctii va fi totusi mai convenabil pentru scopurile noastre sa utilizam doar termenul de institutii.

Intrebarea care se pune este ce institutii politice sunt necesare pentru o democratie pe scara larga. Am putea analiza istoria tarilor care si-au schimbat institutiile politice ca urmare a revedicarilor pentru cuprinderea mai larga a poporului si participarea efectiva la guvernare si la viata politica. Desi cei care incercau cu secole in urma sa obtina cuprinderea si participarea nu erau neaparat animati de idei democratice, incepand de prin secolul al XVIII-lea tindeau sa isi justifice revedicarile apeland la idei democratice si republicane. Ce institutii politice cautau si care din ele au fost cu adevarat adoptate in aceste tari?In al doilea rand, am putea analiza tari a caror guvernare este numita democratica, in general, de catre majoritatea locuitorilor tarilor respective, de multi oameni din alte state si de carturari, jurnalisti si altii asemenea. Cu alte cuvinte, in vorbirea obisnuita si in discutiile erudite, tara aceea este denumita o democratie.

In al treilea rand, am putea medita asupra unei anumite tari sau grup de tari sau poate chiar o tara ipotetica, pentru a ne imagina, intr-un mod cat se poate de realist, ce institutii politice ar fi necesare pentru a indeplini, in mare masura, scopurile democratice. Am face, ca sa spunem asa, un experiment mintal, in care am reflecta asupra experientelor, tendintelor, posibilitatilor si limitelor umane si am proiecta o serie de institutii politice care ar fi necesare pentru ca o democratie pe scara larga sa existe, dar sa fie posibila si realizabila in limitele resurselor umane.

Din fericire, toate cele trei metode converg spre aceeasi serie de institutii politice democratice. Acestea sunt, asadar, cerintele minime pentru o tara democratica. Pe scurt, institutiile politice ale guvernarii democratice reprezentative moderne sunt:

a. Oficiali alesi prin vot. Controlul asupra deciziilor guvernamentale in privinta politicilor revine in mod constitutional alesilor votati de catre cetateni. Astfel, noile guvernari democratice pe scara larga sunt reprezentative.

b. Alegeri libere, corecte si frecvente. Oficialii votati sunt desemnati prin alegeri frecvente si organizate in mod corect, in care constrangerea este relativ rara.

c. Libertatea de expresie. Cetatenii au dreptul de a-si exprima, fara amenintarea unei pedepse grave, opiniile asupra unor chestiuni politice precizate in linii mari, inclusiv critici la adresa oficialilor, guvernului, regimului, sistemului socio-economic si a ideologiei predominante.d. Accesul la surse alternative de informare. Cetatenii au dreptul de a cauta surse alternative si autonome la alti cetateni, specialisti, ziare, reviste, carti, telecomunicatii si altele asemenea. Mai mult, exista intr-adevar surse alternative de informare care nu se afla sub controlul guvernului sau al oricarei alte grupari politice separate care ar incerca sa influenteze convingerile si atitudinile politice ale poporului, iar aceste surse alternative sunt protejate efectiv prin lege.

e. Autonomie asociationala. Pentru a-si infaptui diferitele drepturi, inclusiv pe cele necesare pentru functionarea eficienta a institutiilor politice democratice, cetatenii au de asemenea dreptul de a forma asociatii si organizatii relativ independente, inclusiv partide politice si grupuri de interese independente.

f. Cetatenie cuprinzatoare. Nici unui adult cu rezidenta permanenta in tara si supus legilor acesteia nu-i pot fi negate drepturile care sunt accesibile altora si necesare celor cinci institutii politice pe care tocmai le-am enumarat. Acestea includ drepturile de a vota in desemnarea oficialilor prin alegeri libere si corecte; de a candida pentru functii publice elective; de libera expresie; de a forma si de a participa in organizatii politice independente; de a avea acces la surse de informare independente; si drepturi la alte libertati si oportunitati care pot fi necesare pentru functionarea institutiilor politice ale democratiei pe scara larga.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate

Stiinte-politice


Demografie
Stiinte politice