Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii



Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Stiinte politice


Index » legal » » administratie » Stiinte politice
» Imaginea Partidului Social-Democrat


Imaginea Partidului Social-Democrat




Campania pentru alegerile europarlamentare

noiembrie 2007-iunie 2009

Imaginea Partidului Social-Democrat




Preambul:

Anul 2007 a adus cu el integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, punctul culminat al acesteia reprezentandu-l momentul 25 noiembrie 2007 cand cetatenii romani au trebuit sa isi desemneze reprezentantii in cadrul institutiei Parlamentului European. Acest moment s-a repetat in luna iunie a anului 2009, cand intreaga Uniune Europeana si nu doar Romania si Bulgaria au trebuit sa isi desemneze reprezentantii in Parlamentul European.

La fel de interesante si de importante sunt, insa, si evenimentele ce au precedat acest moment si anume campaniile electorale ale partidelor politice romanesti, clasa politica romaneasca aflandu-se din nou in fata unui test electoral. Totusi aceasta campanie electorala este diferita de toate celelalte de pana acum pentru ca miza nu mai este una eminamente nationala, finalitatea actiunilor politice ducand la obtinerea unei victorii intr-un context european.

Specificitatea acestei campanii electorale s-a resimtit si in maniera de abordare a partidelor politice, unele preferand sa se implice total in organizare campaniei pe cand altele in cealalta extrema nu s-au implicat deloc.

Unul dintre partidele politice cu un parcurs interesant este Partidul Social Democrat , acesta ca principal partid de opozitia( in anul 2007) si participant direct la guvernare ( 2009) dar si ca reprezentant al stangii autohtone a fost cel care a construit, sau cel putin a intentionat sa o faca, o oferta electorala solida,viabila, o adevarata alternativa politica contrapusa ofertei de a dreapta a partidelor politice (in primul rand social-democratii au incercat sa aiba o oferta electorala care sa ii diferentieze fata de actualii partenerii de guvernare Partidul Democrat Liberal).

O maniera interesanta de a evidentia care au fost temele principale ale campaniei soci-

al-democrate este analizarea continutului discursurilor liderului acestui partid:Mircea Geoana si a manierei in care aceste teme au influentat imaginea de ansamblu pe care aceasta formatiune politica a dorit sa o proiecteze in timpului campaniei electorale.

Metodologie

Abordarea unei tehnici de cercetare sociologica devine necesara in contextul in care se doreste ca rezultatele obtinute in urma analizei continutului discursurilor liderului social- democrat sa fundamenteze o perceptie clara asupra ofertei electorale ale partidului dar si asupra felului in care aceasta formatiune politica a optat sa isi creeze imaginea pe parcursul acestei campanii.

Tehnica folosita este tehnica analizei de continut[1] iar procedeul de analiza a continutului este analiza frecventelor(analiza frecventelor reprezinta determinarea numarului de aparitii ale unitatii de inregistrare in sistemul categoriilor de analiza) , iar unitatea de inregistrare este:tema.

Perioada monitorizarii discursurilor este 25 octombrie-25 noiembrie 2007 si

1 mai- 5 iunie 2009, alegerile electorale pentru Parlamentul European,obiectul cercetarii constituindu-l discursurile electorale-numarul de discursuri monitorizate fiind in numar de 18- ale liderului social-democrat Mircea Geoana. Documentatia necesara monitorizarii a fost preluata de pe situl oficial al Partidului Social-Democrat (www.psd.ro). Pentru a contribui la sporirea acuratetei informatiilor preluate de pe situl oficial al partidului am folosit de asemenea un raport emis de Agentia de Monitorizare a Presei impreuna cu Hotnews.ro si Trust for civil societey in Europa Centrala si de Est(CEE-TRUST): ” Temele europene si alegerile europarlamentare in presa ”, acest raport facand parte din proiectul „ Alegerile pentru Parlamentul European-Eurobarometrul discursului electoral”.

Analiza frecventelor pentru alegerile europarlamentare din noiembrie 2007:

Folosirea acestui procedeu a constituit mijlocul cel mai potrivit pentru a putea evidentia in cadrul discursurilor politice ale liderului social-democrat din timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare temele fundamentale ce constituie in fapt oferta electorala a partidului sau,acele concepte cheie ce contribuie la individualizarea ideologica si de imagine a formatiuni politice in cauza.

Aceste teme sunt (ierarhizarea acestor teme s-a facut in functie de numarul de aparitii, in ordine descrescatoare):

 • Referendum:20 aparitii,
 • Proiectul de lege pentru votul uninominal:15 aparitii,
 • Bugetul de stat :15 aparitii,
 • Legea pensiilor:9 aparitii,
 • Candidati tineri:7 aparitii,
 • Familia socialistilor europeni:5 aparitii,
 • Absorbtia de fonduri europene:5 aparitii,
 • Romania sociala:5 aparitii,
 • Criza institutiilor romanesti:5 aparitii,
 • Dezechilibre macro-economice:4 aparitii,
 • Protejarea drepturilor mamelor:3 aparitii,
 • Cazul Mailat::3 aparitii,
 • TVA diferentiat pentru produsele alimentare de baza:2 aparitii.

Acestea sunt temele cu o aparitie constanta si frecventa in totalitatea continutului discursurilor analizate reprezentand in fapt conceptele cheie al ofertei electorale pe care liderul social-democrat o prezinta pe tot parcursul acestei campanii. Un aspect complementar al acestor teme ce este, insa, de maxima importanta pentru a reusi construirea unui tablou de ansamblu al propunerilor inaintate de Mircea Geoana este crearea unei scheme de categorii , aceasta fiind deosebit de utila pentru a evidentia trasaturile majore ale ofertei electorale sustinute de presedintele social-democrat.

Schema de categorii:

Reforma sistemului politic romanesc

Proiectul de lege pentru votul uninominal,

Referendumul,

Candidati tineri

Pensii

Legea pensiilor

Europa

Familia socialistilor europeni,

Romania sociala

Fonduri europene

Absorbtia fondurilor europene

Economie

Bugetul de stat,

TVA diferentiat,

Dezechilibre macro-economice

Familia

Protejarea drepturilor mamelor





Imaginea externa a Romaniei

Cazul Mailat,

Criza institutiilor romanesti

Îmbinarea celor doua elemente ale analizei de continut reusesc sa contureze tabloul de ansamblu al ofertei de campanie a liderului stangii romanesti, o oferta ce scoate in prim plan teme si implicit categorii precum: referendumul, proiectul de lege pentru votul uninominal, legea pensiilor, bugetul de stat dar si absorbtia fondurilor europene scotand astfel in prim plan subiecte majore precum economia, pensiile, fondurile europene dar si reforma clasei politice. Toate aceste imbinate cu teme precum protejarea drepturilor mamelor dar si a populatiei cu venituri modeste prin propunerea diferenterii in privinta TVA in cazul alimentelor de baza.

Astfel se poate spune ca folosind aceasta metoda se contureaza directiile de evolutie ale campaniei social-democrate, o campanie marcata de discursul liderului sau (Mircea Geona este liderul politic cu cea mai mare vizibilitate mediatica in perioada desemnata spre a fi monitorizata)[4] ce aduce in prim plan conceptele cheie ale ofertei electorale de stanga.

Pentru a evidentia intr-o si mai mare masura afirmatiile din cadrul paragrafelor anterioare un demers interesant il constituie compararea temelor ce reies din analiza continutului discursurilor lui Mircea Geoana cu oferta oficiala a partidului statutata pe situl oficial al acestora(www.psd.ro), astfel:

Economie

Mediu economic stabil si predictibil.

Locuri de munca sigure si bine platite,

Încurajarea investitilor straine,

Protejarea muncitorilor

Pensii

Ajutor financiar pentru incalzire,

Pensie minima garantata in UE,

Resurse financiare europene

Salarii

Salariu minim la valoarea cosului de consum,

Protejarea angajatilor,

Relatii de munca echitabile,

Salariu minim european

Agricultura

Acordarea de subventii in agricultura,

Cresterea productiei agricole

Fonduri europene

Absorbtia de fonduri europene,

Finantari europene pentru regiuni sarace,

Distributia corecta a banilor comunitari

Educatie

Pactul national pentru Educatie,

7% din PIB pentru acest domeniu,

cresterea salariilor pentru cadrele didacatice,

programe de invatare continua

Sanatate

Adoptarea standardelor europene de sanatate,

Spitale noi si curate,

Salarii mai mari pentru cadrele medicale

Familie

Statut special al familiei tinere in cadrul UE,

Ocrotirea mamei,

Medicamente gratuite pentru copii

Reforma politica

Paritate politica si egalitate de sanse,

Decizie politica respnosabila,

Candidati mai tineri si mai profesionisti,

Legartura directa intre alegatori si candidati.

Europa

Romania sociala,

Partenereiat credibil in Europa

Prin compararea celor doua oferte electorale - cea reiesita in urma analizarii continutului discursurilor politice ale lui Mircea Geoana si oferta oficiala a partidului – se poate evidentia care au fost acele concepte cheie ce au reprezentat in mod real argumentele Partidului Social Democrat in campania electorala pentru Parlamentul European:referendumul organizat pentru de catre presedintele Traian Basescu pentru a sustine proiectul de lege al votului uninominalului ,proiectul de lege propriu-zis, legea maririi pensiilor, dar si legea bugetului de stat pentru 2008.Toate aceste teme putand fi grupate in fapt intr-o singura categorie: teme interne a caror problematizare dar si solutionare tine strict de cadrul domestic; o categorie complementara acesteia a temelor interne este cea a temelor europene abordate de catre liderul social-democrat, frecventa aparitiilor acestora fiind insa mai redusa in cazul acestora - dupa cum se poate observa si din rezultatele analizei frecventelor – astfel: teme precum Romania sociala, salariul minim european,absorbtia fondurilor europene,familia socialistilor europeni pare sa vina in plan secund , fapt ce se poate constata odata cu compararea numarului de aparitii a celor patru teme interne cu numarul de aparitii a celor europene, paritatea fiind de 59 de aparitii la 15 aparitii (tinand cont de faptul ca tema salariului minim european nu apare niciodata).

Se poate astfel afirma ca desi contextul viza eminamente spatiul european si temele de interes erau in primul rand cele ce se incadrau in aceasta sfera oferta electorala adusa in prim planul campaniei electorale de catre liderul social-democrat este una mai degraba orientata catre tematica domestica, prilejul alegrilor europarlamentare fiind doar contextul ce a permis evidentierea acestora in fata electoratului romanesc(modul de evidentiere diferind in functie de viziunea ideologica asupra problematicii).

Analiza frecventelor pentru alegeriile europarlamentare din iunie 2009:

Folosirea acestui procedeu a constituit mijlocul cel mai potrivit pentru a putea evidentia in cadrul discursurilor politice ale liderului social-democrat din timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare temele fundamentale ce constituie in fapt oferta electorala a partidului sau,acele concepte cheie ce contribuie la individualizarea ideologica si de imagine a formatiuni politice in cauza.

Aceste teme sunt (ierarhizarea acestor teme s-a facut in functie de numarul de aparitii, in ordine descrescatoare):

Reconstructie nationala: 14 aparitii,



Polarizarea clasei politice: 10 aparitii,

Solidaritatea social-democratiei europene: 9 aparitii,

Divinitatea: 9 aparitii,

Reconstructie europeana: 6 aparitii,

Conflictul intre generatii: 6 aparitii,

Criza economica: 5 aparitii,

Finantare europeana: 2 aparitii.

Acestea sunt temele cu o aparitie constanta si frecventa in totalitatea continutului discursurilor analizate reprezentand in fapt conceptele cheie al ofertei electorale pe care liderul soci-

al-democrat o prezinta pe tot parcursul acestei campanii. Un aspect complementar al acestor teme ce este, insa, de maxima importanta pentru a reusi construirea unui tablou de ansamblu al propunerilor inaintate de Mircea Geoana este crearea unei scheme de categorii[5] , aceasta fiind deosebit de utila pentru a evidentia trasaturile majore ale ofertei electorale sustinute de presedintele social-democrat.

Schema de categorii:

Reconstructie europeana

Proiect national nou,

Reconfigurarea scenei politice

2.Reconstructie europeana

Transaformari geopolitice la nivel european,

Schimbarea ordinii geopolitice mondiale actuale,

3.Criza economica

Razboi economic mondial

4.Conflictul intre generatii

Majorarea punctului de pensie,

Cresterea alocarilor bugetare in domeniul investitiilor,

Programul guvernamental „ Prima casa”

5.Polarizarea clasei politice

Proiectele de guvernare propuse de dreapta si stanga romaneasca

6.Solidaritatea social-democratiei europene

Orientarea electoratului catre stanga europeana

7.Finantarea europeana

Finantare prin intermediul Politicii Agricole Comune

8.Divinitatea

Dumnezeu un factor important al schimbarii

Discursul lui Mircea Geoana din timpul alegerilor europarlamentare este unul eminamente centrat pe construirea unei imaginii proprii, puterince si solide, o imagine a unui lider politic pregatit nu doar sa castige aceasta batalie a alegerilor europene ci si aceea mult mai imporatnta a alegerilor prezidentiale din iarna, acest fiind momentul electoral cheie al anului 2009.

Se face din nou resimtita in tematica abordata de Partidul Social- Democrat influenta politicilor interne si a continuei batalii intre partidele autohtone, miza fiind asa cum spuneam mai sus castigarea alegerilor prezidentiale si implicit inlaturarea lui Traian Basescu din prim planul eschierlui politic. Acest fapt fiind evident din importanta acordata unor teme precum reconstructia nationala prin intermediul unui nou proiect pentru Romania, un proiect ce include o perspectiva de guvernare a stangii romanestii pentru o perioada de 20 de ani

( justificarea fiind aceea ca Partidul Social- Democrat este cel care a construit statul roman democratic de dupa Revolutia din 1989, fiind astfel un partid istoric).

Centrarea pe tematica politicilor interne devine din nou lait-motivul intregii campanii

social-democrate, construirea unei imagini puternice fiind elementul principal al discursurilor presedintelui Mircea Geoana, o imagine a carui finalitate pare sa aiba ca scop final subminarea perceptiei asupra presedintelui Romaniei: Traian Basescu( subminarea acestuia fiind perceputa a avea un impact direct asupra imaginii Partidului Democrat-Liberal).

Proiectului pentru o Romanie noua ii sunt alaturate in oferta PSD preocuparea pentru relansarea economiei si agriculturii, accesul la cultura, drepturi depline pentru romani in Europa si egalitatea de sansa intre barbati si femei.Fiecare dintre aceste subiect constituind tematica oficiala a stangii romanesti, tematica ce pare a fi din nou oarecum „manipulata” atunci cand se transpune in cadrul discursurilor sustinute de Mircea Geoana. Argumentul ce valideaza afirmatia de mai sus este acela ca in nici unul dintre cele 8 discursuri ale lui Mircea Geoana din timpul campaniei electorale nu sunt detaliate in mod specific temele ce constituie in fapt oferta oficiala astfel incat atunci cand vine vorba de relansarea economiei romanesti schimbare este determinata de pierderea alegerilor de catre Traiana Basescu, neaducandu-se in discutie maniera in care PSD doreste reorientarea politicilor bugetare astfel incat sa se ofere o mai mare asistenta economico-financiara pentru iesirea din criza. Acelasi lucru se intampla si cu temele centrate pe educatie si agricultura, in cazul celei dintai soci-

al-democratii dorind sa propuna la nivel european un Pact al progresului social european; pentru relansarea agriculturii romanesti una dintre solutii cele mai importante propuse de acest partid este reorientarea Politicii Agricole Comune, astfel incat sa li se acore posibilitatea de finantare europeana si fermelor mici, care insa au o productie ecologica.

Se poate observa astfel ca temele propuse de Partidul Social-Democrat nu sunt aceleasi care se regasesc in continutul discursurilor preedintelui Mircea Geoana, cu toate ca acesta reprezinta motorul acestei intregi campanii.

Reliefarea ofertei electorale a stangii autohtone prin analizarea discursurilor liderului sau duce mai departe la inteprinderea unui alt demers si anume situarea acestei oferte electorale intr-un cadru mai larg: imaginea de ansamblu a acestui partid, imagine reflectata tot prin intermediul discursurilor liderului Mircea Geoana.

Limbajul folosit de liderul social –democrat in timpul discursurilor sale constituie un aspect interesant si totodata relevant .Se poate astfel afirma despre limbajul folosit de catre Mircea Geoana ca a fost marcat de numeroase expresii cu dubla conotatie, fiind de asemenea puternic metaforizat prin diferite figuri de stil, epitete,comparatii dar si cuvinte cu puternica conotatie simbolica. Astfel atunci cand face referire la tema votului uninominal el foloseste o figura de stil edificatoare in privinta modului de a ne alege reprezentantii” cine vrea sa aiba painea si cutitul in mana . ” in ceea ce priveste campania electorala pentru europarlamentare el foloseste o expresie la fel de edificatoare si in acelasi timp ironica „ campania electorala nu este un concurs de frumusete intre partide..”.Comparatia referitoare la Romanie se inscrie in acelasi registru:”Romania este o livada de pomi fructiferi, napadita de buruieni..”, un alt aspect ce priveste limbajul regasit frecvent in discursurile presedintelui social-democrat sunt epitetele, acesta fiind cele care stabilesc linia de demarcatie intre oferta electorala a stangii si cea a dreptei aflata la guvernare,astfel: candidatii social –democrati sunt „,talentati ,energici,devotati”ei participand prin activitatea lor la consolidarea unei Romanii „puternice si echitabile” pe cand cei care vin din partea guvernarii de dreapta „sprijina” un stat „sclav” cu un guvern ce nu se ridica la nivelul asteptarilor si cu un Presedinte „avid de putere” permanetizand de-a lungul guvernarii lor o stare de „haos, scandal si criza”.

Se construieste astfel o linie de demarcatie clara,dihotomica intre cele doua forte electorale, mijloacele de a face acest fiind limbajul folosit de liderul politic in discursurile sale precum si tematica abordata , aceasta fiind puternic ancorata in necesitatile sistemului intern de guvernare. Partidul –social democrat duce astfel prin intermediul discursurilor sale o campanie de diferentiere in privinta imaginii si ideologiei sale pe esichierul politic , campania pentru europarlamentare venind ca un prilej perfect de redobandire a unei identitati politice distincte.



Cu toate acestea rezultatul alegerilor nu a fost pe masura asteptarilor, rata scazuta a participarii(28,82 %) fiind principalul motiv invocat de liderul social-democrat pentru a justifica cel mai scazut scor obtinut de partidul sau intr-o campanie electorala(22,15%)- acesta este rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European din noimbrie 2007.Totusi in discursul sau dupa inchiderea urnelor de scrutin Mircea Geoana a parut la fel de increzator in sansele partidului sau de a deveni principala alternativa la guvernarea de dreapta „Partidul social-democrat este singura forta capabila sa infranga puterea de dreapta”.

Rezultatele din acest moment, in cadrul alegerilor europarlamentare din iunie 2009, obtinute de Alianta PSD+ PC ii nominalizeaza pe acestia ca fiind castigatorii acestor alegeri cu un procent de 30,82%, in detrimentul Partidului Democrat Liberal, din cei prezenti la vot- se constanta din nou fenomenul absenteismului in privinta electoratului ce pare sa nu mai fie interesat de rezultatele pe care diferitele evenimente electorale le au, prezenta la vot fiind in 2009 mai scazuta decat in 2007, procentul ajungand la 27,65%.

Astfel continutul discursurilor liderului celui mai puternic partid de stanga din Romania poate fi considerat punctul de inceput pentru analizarea ofertei reale,concrete ale acestei formatiuni politice in confruntarea electorala din noiembrie 2007 dar si in cea din 2009, dincolo de oferta oficiala a acestui partid , fiind in acelasi timp si un prilej de familiarizare cu abordarea utilizata pentru a crea un tablou diferentiat al imaginii si ideologiei de stanga autohtone.

Concluzie

Prin intermediul procedeului de analiza a continutului folosit-analiza frecventelor-am putut remarca din studiul continutului discursurilor politice electorale ale lui Mircea Geoana care este oferta electorala a Partidului Social-Democrat dar si care sunt temele folosite cu precadere de reprezentantul cel mai important al acestuia. De asemenea semnalarea unor specificitati ale limbajului utilizate in cadrul discursului lui Mircea Geoana a permis constatarea manierei de constructie a imaginii partidului mai ales din punct de vedere ideologic, unde in toate discursurile s-a semnalat o separare clara de partea dreapta a esichierului politic.

La finalul acestei lucrari as dori sa mai semnalez unele aspecte ce pot fi considerate deficitare in cadrul campaniei duse de Partidul Social-Democrat, astfel:desi prin discursurile sale Mircea Geoana a reusit conectarea partidului sau la temele cele mai dezbatute ale momentului(proiectul de lege pentru votul uninominal,referendumul organizat pe baza acestui proiect, bugetul de stat dar si problema deficitului de imagine suferit de Romania prin intermediul cazului Mailat si actualmente criza economica la nivel mondial ) a avut insa unele deficiente legate de organizarea campaniei in sine. Astfel desi prin continutul discursurilor sale el separa oferta sa electorala de cea a altor partide de pe scena politica, la nivel actional[6] dincolo de dimensiunea comunicationala el nu reuseste sa puna in practica cu totul dezideratele ce reies din discursurile sale astfel incat se releva o slabiciune atunci cand vine vorba de organizare de manifestari sociale, mitinguri de sustinere(lipsa ce s-a resimtit mai ales la nivel local) toate aceste evenimente fiind cele care isi aduc aportul la consolidarea sprijinului public fata de temele fundamentale propuse de formatiunea politica in cauza. O schimbare in privinta acestui aspect fiind de bun augur pentru anul 2008, cand stanga romaneasca va trebui sa iasa din nou in fata electoratului pentru a-i convinge ca mesajul sau politic precum si oferta propusa reprezinta cu adevarat o optiune si nu doar la nivel ideatic si ideologica ci si atunci cand vine vorba de nivelul actional.

In privinta anului 2009, dupa ce PSD devine parte activa a actualului guvern se poate observa o crestere a agresivitatii acestui partid fiecare din membrii marcanti ai acestei formatiuni fiind implicati atat la nivel local , regional si national in construirea imaginii unui partid recladit dar si a unui candidat puternic, cu o imagine stabila care sa reuseasca sa contracareze impactul pe care „brand-ul” Traian Basescu a reusit sa si-l consolideze de-a lungul celor 5 ani.

Campania electorala pentru stabilirea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European a constituit un prilej inedit de manifestare a capacitatilor electorale ale partidelor, punandu-le pe acestea sa actioneze pentru prima data in context comunitar.

Rezultatul a fost diferit pentru fiecare competitor atat pentru invinsi cat si pentru invingatori , elementul de conexiune dintre aceste rezultate fiind absenteismul masiv al populatiei cu drept de vot, un fenomen ingrijorator ce ar trebui sa traga un semnal de alarma pentru toata clasa politica, cu atat mai mult cu cat ne apropiem de monetu alegerilor prezidentiale, un moment electoral ce se anunta a f decisiv pentru traiectoria Romaniei in urmatorul deceniu.

Bibliografie:

1.www.psd.ro, accesat in noimbrie 2007 si iunie 2009,

2. Raport „Temele europene si alegerile europarlamentare in presa scrisa” parte a proiectului „Alegerile pentru Parlamentul European – Eurobarometrul discursului electoral”.2007.Agentia de Monitorizare a Presei cu sprijinul Trust for Civil Society,

3.Beciu,Camelia.Politica discursiva. Practici politice intr-o campanie electorala.2000.Editura Polirom Iasi,

4.Bulai,Alfred. Mecanismele electorale ale societatii romanesti.1999.Editura Paideia,Bucuresti,

5.Stoiciu,Andrei. Comunicarea politica. Cum se vand idei si oameni.2000.Editura Humanitas,Bucuresti.

6.https://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_11940/Prezenta-la-vot-peste-media-'Estului'.html



Una dintre definitiile cele mai cuprinzatoare ale tehnicii analizei de continut este aceea a lui Ole Holsti:”Analiza continutului reprezinta acea tehnica de cercetare ce permite inferente prin identificarea sistematica si obiectiva a caracteristicilor specifice in cadrul unui text”,(Chelcea,2004,pag.263).

Chelcea,Septimiu.Initiere in sociologie ,2004.Editura Comunicare.ro, Bucuresti.

Definitia schemei de categorii este:”Unitatile de inregistrare urmeaza a fi clasificate, introduse in rubrici sau categorii relevante pentru verficarea ipotezelor cercetarii.”(Chelcea,2004,pag.271).

Informatie preluata din raportul „Temele europene si alegerile europarlamentare in presa” relizat de Agentia de monitorizare a presei cu sprijinul CEE-TRUST;

Definitia schemei de categorii este:”Unitatile de inregistrare urmeaza a fi clasificate, introduse in rubrici sau categorii relevante pentru verficarea ipotezelor cercetarii.”(Chelcea,2004,pag.271).

Un alt aspect ce trebuie mentionat in acest caz este faptul ca situl oficial al partidului nu a furnizat nici o informatie despre eventuale astfel de intalniri cu publicul si ma refer la acel public ce este mai degraba refractar la mesajul politic diseminat de liderul social-democrat, nu la electoratul de incredere al stangii, intalnirile cu acesta fiind suficient de numeoroase(conform informatiilor de pe site au avut loc 10 evenimente majore in sanul partidului)




loading...




Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Stiinte-politice


Demografie
Stiinte politice