Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Stiinte politice


Index » legal » » administratie » Stiinte politice
» ISTORICUL APARITIEI UNIUNII EUROPENE


ISTORICUL APARITIEI UNIUNII EUROPENE


ISTORICUL APARITIEI UNIUNII EUROPENE

Uniunea Europeana instituita prin Tratatul de la Maastricht semnat la 7 februarie 1992, in vigoare din 1 ianuarie 1993, marcheaza, dupa cum precizeaza insusi tratatul, “ o noua etapa in acest proces, creand o uniune mereu mai stransa intre popoarele Europei, in care deciziile sunt luate cat mai posibil de catre cetateni”(art.A, al.2). Mai departe, tratatul precizeaza ca Uniunea este bazata pe Comunitatile europene completate prin politicile si formele de cooperare instaurate prin dispozitiile sale, aceasta avand misiunea sa organizeze, in mod coerent si solidar, relatiile dintre statele membre si popoarele lor.

Comunitatea europeana, respectiv cele trei organizatii comunitare, reprezenta in anul 1992 rezultatul eforturilor depuse din anul 1950 pentru realizarea Europei comunitare. Dupa cum scrie Pascal Fontaine, Europa comunitara “constituie organizatia cea mai capabila sa produca integrarea multisectoriala, avand vocatia sa actioneze atat in domeniile economic, social, politic cat si in cele ale drepturilor cetatenilor si ale relatiilor externe a celor douasprezece state care ii sunt membre.[1]Tratatul de la Maastricht din 1992 precizeaza ca Uniunea Europeana este intemeiata pe Comunitatea Europeana “completata prin politicile si formele de cooperare instaurate prin prezentul tratat”(art.A, al.3). El nu desfiinteaza cele trei tratate prin care au fost create Comunitatile europene si nici nu desfiinteaza aceste comunitati. De aceea, in textul sau se foloseste, in continuare, termenul de Comunitate alaturi de cel de Uniune Europeana.

Bazele constituirii Uniunii Europene sunt urmatoarele acte internationale: Tratatul de la Paris prin care a fost creata CECA, in anul 1951; Tratatele de la Roma de constituire a Comunitatii Economice Europene si a Comunitatii Europene a Energiei Atomice(Euratom) din anul 1957; modificate prin Actul unic european, din 1986 si prin tratatul Uniunii Europene, de la Maastricht, din 1992. Prin aceste acte au fost stabilite legaturile juridice intre tarile membre ale comunitatilor, legaturi care depasesc simplele relatii contractuale stabilite intre statele suverane, prin tratate internationale obisnuite.

Totodata, Comunitatile europene au generat o legislatie specifica – dreptul comunitar - , care se aplica in mod direct pe teritoriul statelor membre si creeaza drepturi specifice pentru cetatenii europeni.

Comunitatile europene s-au dezvoltat pe baza dialogului permanent dintre interesele nationale ale statelor membre si cele comunitare, cu respectarea diversitatii nationale si a identitatii proprii Comunitatilor. Aceasta metoda comunitara a fost practicata pentru depasirea antagonismelor dintre statele europene, pentru inlaturarea spiritului de superioritate dintre popoarele lor si evitarea recurgerii la forta in relatiile dintre ele.Tratatul de la Maastricht prevederile celor trei tratate comunitare ale CECA, Euratom si CEE si le completeaza cu noi dispozitii. Unele dintre dispozitiile sale nu sunt integrate deocamdata in tratatele comunitare de baza, deoarece unele state membre nu sunt pregatite sa transfere intreaga competenta din domeniile respective Comunitatii. In aceasta situatie se afla dispozitiile tratatului referitoare la cooperarea dintre statele membre in domeniul justitiei si al afacerilor lor interne, ca si cele privind politica externa si de securitate comuna.Pascal Fontaine, Dix lecons sur l’Europe, Documentation europeenne, Bruxelles, 1992, p.5
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate

Stiinte-politice


Demografie
Stiinte politice