Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Stiinte politice


Index » legal » » administratie » Stiinte politice
» DOMENIUL POLITIC – OBIECT DE STUDIU AL CURSULUI DE POLITOLOGIE


DOMENIUL POLITIC – OBIECT DE STUDIU AL CURSULUI DE POLITOLOGIE


DOMENIUL POLITIC – OBIECT DE STUDIU AL CURSULUI DE POLITOLOGIE

Obiectul de studiu al politologiei este domeniul politic, ca subsistem al sistemului social global. Politicul reprezinta acel domeniu al vietii sociale in care se desfasoara activitatea constienta a oamenilor pentru promovarea anumitor interese ce se manifesta sub o multitudine de forme precum: interese individuale, generale de grup social, nationale, internationale, economice, spirituale, politice etc. Servirea si promovarea diversitatii de interese, atunci cand se realizeaza in mod constient, prin activitati organizate si programate, se constituie in domeniul politic.

Domeniul politic se prezinta sub trei aspecte: sistem politic, actiune politica si gandire politica, intre acestea existand o stransa interdependenta. In legatura cu momentul aparitiei domeniului politic, in lumea cercetatorilor exista opinii diferite. Unii cercetatori considera ca domeniul politic exista de la inceputul vietii sociale, de cand exista societatea, motivand ca activitatile constiente, de promovare a unor interese, au existat de la inceput. In cele mai primitive forme de organizare umana (ginta, trib) au existat si anumite activitati ce promovau constient diferite interese. Seful unei ginti sau al unui trib stabilea, pe baza unei politici, cum si in ce masura urma sa-si satisfaca trebuintele fiecare membru al gruparii sociale.Alti specialisti considera ca este greu de vorbit in aceasta perioada de activitati politice pentru ca acestea presupuneau anumite structuri sau institutii prin intermediul carora se puteau promova organizat interesele. In comuna primitiva aceste institutii lipseau complet. Pornind de la aceste considerente, multi cercetatori considera ca domeniul politic apare odata cu diferentierea sociala, cu proprietatea privata, cu aparitia de surplusuri, iar de aici un intreg sistem de organizare, gandire si activitate politica. De aceea, se considera ca domeniul politic a aparut in momentul trecerii spre oranduirea sclavagista, cand isi fac aparitia institutiile politice, in special statul. Acestei opinii ne raliem si noi precizand ca in opinia noastra domeniul politic a aparut in perioada aparitiei statului, mostenind forme incipiente, necristalizate din comunitatile umane anterioare. Aparitia domeniului politic a condus la o dezvoltare sociala constienta, care a accelerat progresul istoric. Dupa cum se stie, dezvoltarea sociala din toate timpurile se realizeaza sub doua forme: spontana si constienta. Dezvoltarea constienta, spre deosebire de cea spontana, presupune o activitate programata, organizata in concordanta cu cerintele progresului istoric care sa conduca la o concordanta intre scopurile propuse si activitatile desfasurate. Politicul este elementul care a dat posibilitatea oamenilor sa-si organizeze activitatea in asa fel incat sa realizeze intr-o masura cat mai mare o dezvoltare constienta

Si dezvoltarea spontana are la baza o activitate constienta a oamenilor, dar aceasta activitate nu realizeaza o concordanta intre scopurile propuse si rezultatele obtinute, fie datorita insuficientei cunoasteri, fie promovarii unor interese ce contravin mersului inainte al societatii. Dezvoltarea constienta are la baza o activitate bazata pe o cunoastere corecta a realitatii, care atesta posibilitatea realizarii unor obiective in concordanta cu progresul istoric mult mai rapid si cu pierderi mult mai putine decat in cazul dezvoltarii spontane.

Aparitia domeniului politic a creat necesitatea organizarii unui sistem politic menit sa asigure functionarea de ansamblu a societatii. Ca o caracteristica a domeniului politic, in afara de faptul ca el reprezinta activitatea constienta pentru promovarea unor interese consta in acea ca, pe masura dezvoltarii sociale, a inaintarii societatii pe noi trepte, acesta a capatat o insemnatate tot mai mare.

Fiecare orinduire sociala a marcat si o sporire a importantei domeniului politic in viata sociala. In prezent, in lumea contemporana, rolul domeniului politic este tot mai mare in functionalitatea societatii, in rezolvarea problemelor complexe cu care se confrunta omenirea. Epoca contemporana se caracterizeaza printr-o interdependenta a tuturor fenomenelor si care, de fapt, a creat probleme cu caracter global precum: dezvoltarea generala a intregii societati umane care sa elimine subdezvoltarea, problemele pacii si razboiului, problemele mediului ambiant, problema materiilor prime si energetice si, legat de toate acestea, promovarea unui curs democratic al intregii organizari politice care sa asigure libertatea, bunastarea, independenta si egalitatea in drepturi a tuturor cetatenilor si popoarelor.

Aceasta realitate reclama ca sistemul politic, structurat de regula, pe criterii nationale, sa se extinda, in forme de organizare internationala. Explicatia o gasim in faptul ca problemele globale afecteaza viata tuturor popoarelor, decurgand din aceasta necesitatea rezolvarii lor prin efortul concret al intregii comunitati umane. Importanta domeniului politic rezulta atat din amplificarea sistemului politic, cat si din faptul ca in activitatea politica sunt atrase categorii mai mari de oameni. Asertiunea ganditorilor antici ca omul este, in primul rand, un “zoon-politikon” isi capata astazi adevaratele sale dimensiuni.

Spre deosebire de trecut, in prezent nu exista problema mai mare sau mai mica ce confrunta omenirea, care sa nu aiba si aspect politic si care sa nu necesite o rezolvare politica. Daca in trecut politica era apanajul unor grupuri restranse de oameni, de regula a celor ce faceau parte din organele de conducere sociala, astazi actiunea politica cuprinde categorii sociale tot mai largi. In lumina acestor realitati, apare importanta stiintelor politice in general si a politologiei in special, care sa ofere un fundament stiintific factorilor de decizie politica, dar si o cultura politica tuturor cetatenilor pentru a participa in cunostiinta de cauza la viata societatii.

In abordarea problematicii domeniului politic, trebuie precizate locul si raporturile acestuia cu celelalte domenii ale vietii sociale. Societatea, ca sistem global, are mai multe domenii de activitate: politicul, domeniul in care au loc activitati privind organizarea si conducerea de ansamblu a comunitatii umane respective pentru promovarea multitudinii de interese; economicul, domeniu al activitatii producerii, circulatiei si desfacerii bunurilor materiale; domeniul vietii spirituale care include oglindirea in constiinta oamenilor a fenomenelor realitatii obiective.

Intre domeniile vietii sociale exista legaturi organice de conditionare si potentare reciproca, in sensul ca nu pot exista separate unele de altele si, cu cat valoarea fiecaruia este mai ridicata, cu atat si societatea in ansamblul ei beneficiaza de o stabilitate si dezvoltare accentuate.

Alaturi de celelalte domenii, politicului ii revine un rol important in asigurarea dezvoltarii sociale pe linia progresului istoric. Pe masura dezvoltarii sociale, oamenii simt nevoia tot mai mult a unei activitati politice complexe, care presupune o organizare riguroasa cu institutii corespunzatoare, menite sa asigure buna functionare a societatii si, in ultima instanta, a satisfacerii trebuintelor umane.

El trebuie sa slujeasca, in primul rand, economicului, dar si societatii in ansamblu, pentru ca aceasta sa – si realizeze finalitatea sa de satisfacere a trebuintelor umane in conditii cat mai bune. Asadar domeniul politic este necesar pentru viata sociala in care oamenii actioneaza constient pentru ca problemele lor vitale sa fie rezolvate in concordanta cu cerintele obiective ale progresului istoric. Asa cum arata Maurice Duverger: “Toata lumea, sau aproape toata lumea crede ca stie ce este societatea . si politica. Trebuie sa depasim in mod absolut aceasta intelegere gresita daca vrem sa abordam stiintific fenomenele sociale in general si fenomenele politice in special”Cum in orice societate, politicul se configureaza prin cateva elememte fundamentale – puterea, statul si celelalte institutii, grupurile, comportamentele, ideile, etc – vom considera ca, politologia este stiinta care studiaza:

puterea politica ca manifestare a puterii societatii;

statul si institutiile politice ca forma de organizare a societatii;

grupurile politice ca varietate a grupurilor sociale;

relatiile politice ca element al relatiilor sociale;

ideile politice ca tipuri de idei sociale;

comportamentele politice ca genuri de compartamente sociale;

conflictele politice ca tipuri particulare de conflicte sociale.[3]Calin Valsan, Politologie, Editura Economica, Bucuresti, 1997, pp., 11-17.

Maurice Duverger, Sociologie de la Politique, Ed a 2-a, PUF, Paris, 1968, p.15.

Virgil Magureanu, Studii de Sociologie Politica, Editura Albatros, Bucuresti, 1997, p. 35-36.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate

Stiinte-politice


Demografie
Stiinte politice