Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Stiinte politice


Index » legal » » administratie » Stiinte politice
DEZVOLTAREA STIINTEI SI CULTURII IN EPOCA CONTEMPORANA


DEZVOLTAREA STIINTEI SI CULTURII IN EPOCA CONTEMPORANA


DEZVOLTAREA STIINTEI SI CULTURII IN EPOCA CONTEMPORANA

1. Caracteristica generala a culturii mondiale in epoca contemporana.

Comunitatea uman contemporana,contituita din mii de popoare,din sute de state si din mai mult de 5 mlrd. De oameni are o cultura unitara.Pe baza culturilor nationale oamenii au ajuns la formele generale de concepere a lumii,adopta principii general umane,care determina interactiunea si interdependenta diferitor popoare.Acest fenomen se datoreste tendintei spre integrare in procesul de dezvoltare a economiei mondiale si aparitiei a unor asa probleme globale ca mentinerea pacii,echilibrul ecologic.

Revolutia tehnico-stiintifica a schimbat radical conditiile materiale si modul de viata a oamenilor,mai ales din tarile industrial dezvoltate. La dezvoltarea culturii a contribuit substantial explozia informationala.Datorita inovatiilor tehnice (radioul,televiziunea,presa cinematograful,aparatura audio si video,banda magnetica,faxul,posta electronica),informatia circula rapid,patrunzind in toate domeniile vietii sociale. Mass-media (presa,radioul,televiziunea.),fac accesibile oamenilor atit valori culturale universale,cit si cele nationale ale fiecarui popor. O arta de masa a devenit cinematograful.Productia de filme a studioului din Holiywood ( S.U.A.) a fost pusa pe baze industriale.Mari studiouri se afla in Italia,Franta,Rusia.Sint cunoscuti in toata lumea regizorii John Attehborough,Stevn Spielberg,Luis Bunuel,Andrei Waida,Francesco Felini,Andrei Tarkovschi.

Noile valori culturale,mutatiile profunde din viata spirituala au oferit oamenilor posibilitati de a practica diverse forme de activitate.Un salt nou calitativ face invatamintul:creste numarul tinerilor cu studii superioare,care ocupa un loc important in structarile societatii contemporane,este organizata instruirea permanenta a oamenilor de stiinta si cultura,a persoanelor care participa la producerea bunurilor materiale,la dirijarea productiei.Stiinta se transforma in forta nemijlocita a productiei.

In cultura contemporana si-au gasit o larga reflectare idealurile general uman,moral,estetic,se cultiva sentimentele de mindrie fata de valotile nationale,de datorie fata de Patrie,simtul raspunderii pentru soarta lumii,simtul frumosului,egalitatii.S-a constituit cultura politica a tarilor dezvoltate,care au acceptat sa se calauzeasca de ,,Declaratiile generale ale drepturilor omului,, , adoptate de Organizatia Natiunilor Unite.Desi aceste principii deseori au fost incalcate totusi s-a creat o opinie a comunitatii internationale,care condamna tentativele de violare a lor.

Afirmarea culturii de masa este insotita de procese ce oglindesc diverse confruntari ale societatii umane contemporane,care este dezorientata,incapabila sa solutioneze multitudinea de probleme stringente.Asa numita cultura ,,de consum,, ,propaga cultul fortei ,alte vicii umane, ceea ce denota lipsa unei perspective clare in procesul de concepere a umanitatii si a principiilor ei etico-morale.

2. Curentele artistice si filosofice

O directie traditionala in literatura a continuat sa fie realismul,care,tinzind sa zugraveasca veridic realitatea,reda mentalitatea,ideile filosofice si politice dominante ale epocii.Curentul realist si-a gasit expresie in operele scriitorilor M.Andersen,R.Rolland,T.Mann,E.Hemingway. In fosta U.R.S.S. curentul realist a fost supus intereselor partinice de promovare a idealurilor comuniste.Aceasta directie era numita realism-socialist,printe reprezentantii fiind. Simonov.A.Tvardovski, M.Solohov, E.Bucov, A.Lupan. Multi scriitori contemporani sunt in cautarea unor noi modalitati de abordare a problemelor umane. In operele lor ei redau frecvent fenomenul alinarii omului,adica al transformarii produselor activitatii umane in forme straine lui,al denaturarii relatiilor personale din cauza banilor,reprezentarii deformate a realitatii.O deosebita atentie se acorda psihicului aman,problemelor integrarii omului in societate.

In dramaturgie se manifesta curentul absurdului,la baza lui aflindu-se teza filosofiei existentionaliste despre absurditatea existentei.Arta absurdului vede in viata inconjuratoare lipsa unei logici,a legaturilor intre cauza si efect.Cei mai de seama artisti ai teatrului absurdului sunt Eugen Ionescu si Samuel Beckett.

In artele plastice a continuat sa se afirme vechiul curent realist,ai caror exponenti erau F.Mazerel,D,Ribeira,A.Fugeron.R.Gunnso.Totodata s-a dezvoltat arta postmoderna. In operele artistilor plastici si ale arhitectilor sunt infatisate elementele esentiale ale subiectului propus prin trairile sufletesti ale personalitatii.Datorita stilizarii excesive,combinatiei de forme si culori,Pablo Picasso,Salvador Dali,Henry Moore,au revolutionat artele plastice.

Veritabile capodopere de arta au fost realizate in arhitectura,care se disting prin particularitati specifice de stil,colorit original.Se dezvolta mult arhitectura industriala si cea urbana.Tehnologia moderna,imbinarea principiilor traditionale ale arhitecturii cu cele moderne,folosirea in constructie a aluminiului,sticlei si a betonului armat au facut posibila proiectarea si construirea unor edificii moderne,reconstructia centrelor,oraselor.Se impun prin originalitatea lor,spre exemplu,asa realizari arhitecturale ca orasele satelite japoneze,cartierul ,,Le Defence ,,(Paris),complexul ,,Sity,,(Londra).Numeroase lucrari de valoare au fost realizate in domeniul muzicii,sunt create lucrari de amploare,evolueaza arta interpretativa,se impun tipuri specifice de comozitie si interpretare.

Arta contemporana este influentata mult de diferite directii artistice ce isi au obirsia in curentul abstractionist,care,in ultimii 100 de ani reptezinta un fenomen artistic general.In ce privaste arta abstracta pinzele lui V.Kandinski,

M.Russel,Malevici.

La inceputul anului 1960 a aparut curentul pop-art .Reprezentantii lui incearca sa inlocuiasca arta abstracta cu un nou realism,folosesc in compozitiile lor obiecte din vita cotidiana,reproduceri din reviste,ilustrate,fotografii,ridicind la nivel de conceptie artistica combinatiile unite intimplator.

Diversitatea modalitatii de exprimare si-a gasit expresia ai in alte forme de manifestare artistica.Astfel curentul conceptualist are drept scop de a demonstra procesul de creatie,amestecind diverse imagini si inscriptii,fara a cunoaste forma finala,care apare in urma acestei activitati.

In filosofie,ca rezultat al deprecierii valorilor traditionale,al deziluziei si instrainarii oamenilor in interiorul societatii, s-au constituit curentele neopozitivist si existentialist.Primul curent, desi considera filosofia disciplina stiintifica,neaga posibilitatile de a cunoaste problemele conceptuale si reduce scopul ei la analiza logica a limbajului stiintei.Al doilea curent,negind in general caracterul stiintific,propaga o conceptie pesimista asupra existentei filosofiei,situiaza pe prim plan problema omului,a psihicului uman si a realizarii lui spirituale.O trasatura caracteristica a spiritualitatii contemporane este revigorarea religiei si tendinta de adoptare a invataturii crestine traditionale la noile valori umane (teologii:Papa Ioan al XXIII-lea,Papa Ioan Paol al II-lea. In anii ce au urmat dupa prabusirea regimurilor totalitare comuniste in U.R.S.S. si Europa de Est multi adepti ai ateismului revin la valotile spirituale crestine.   
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate

Stiinte-politice


Demografie
Stiinte politice