Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Stiinte politice


Index » legal » » administratie » Stiinte politice
» Ce este politica? Conceptia lui Raymond Aron


Ce este politica? Conceptia lui Raymond Aron
Ce este politica? Conceptia lui Raymond Aron

Filosofii politici ai modernitatii au observat ca gandirea politica anglo-saxona face distinctie intre doua realitati organizatorice din domeniul politicii prin folosirea a doi termeni diferiti: politics si policy. Anglo-saxonii identifica prin policy actiunea de guvernare concreta si rezultatele actiunii de guvernare, iar prin politics se desemneaza activitati generale de politica.

In lucrarea Democratie si totalitarism, filosoful politic francez R.aymond Aron incearca sa construiasca obiectul filosofiei politice, iar pentru a construi obiectul recurge la analiza echivocurilor fundamentale legate de termenul „politica” si ajunge astfel la o definitie a politicii:
1. Conceptul de politica in engleza acopera simultan doua notiuni distincte – acesta este primul echivoc al conceptului de politica: Policy (policies, pl.) desemneaza un program de actiune, un program politic, o idee sau o actiune cu obiect. Politics se refera la domeniul in care aceste programe rivalizeaza sau mai precis la scena, terenul unde se confrunta aceste viziuni diferite. Astfel, intelegem si distinctia politica vs. politic.

Raymond Aron, ca si Ralph Dahrendorf, Robert Dahl si Giovanni Sartori, apreciaza ca nu exista politica fara reactie, fara alternativa si ca, prin urmare, conflictul este indisociabil de politica. Cu un amendament: politica presupune, de asemenea, si compromisul. Astfel, actorii politici trebuie sa cada de acord asupra regulilor care reglementeaza orice conflict prezent sau potential (politics).

Dahrendorf, de exemplu, vorbeste despre politici normale si politici constitutionale. Politicile normale sunt o multitudine, constituie pluralitatea programelor politice: liberale, social-democrate, crestin-democrate, ecologice (policy), iar politicile constitutionale reprezinta de fapt o unica solutie, una de compromis, apartinand societatii deschise, toleranta la diversitate si manifestand respect fata de drepturile fundamentale ale indivizilor (politics). Doar la nivelul politicilor constitutionale trebuie sa existe un consens al actorilor politici.

2. Al doilea echivoc se refera la faptul ca politica desemneaza atat o realitate, cat si cunoasterea acelei realitati. Realitatea politica reclama cunoasterea sau constientizarea politica, fapt care devine ulterior parte a realitatii (modul de internalizare a sistemului politic de catre cetateni, felul in care indivizii invata regulile politicii, se raporteaza la ele si exprima cultura lor politica).3. Dar cel mai interesant echivoc afirma ca politica este atat un sistem partial al ansamblului social, cat si aspectul cel mai global al societatii dintr-un anume punct de vedere.

Ca sistem partial, politica este doar o parte dintr-un ansamblu, alaturi de munca, religie, familie, economie. Dar, in sistemul partial numit politica se produce un proces determinant, fundamental pentru ansamblul societatii in general:

Alegerea celor care guverneaza si stabilirea modului in care se exercita autoritatea/guvernarea. Alegerea guvernantilor si exercitarea puterii influenteaza serios relatiile si viata oamenilor, astfel ca politica nu mai este doar un sistem partial, ci aspectul cel mai cuprinzator al stilului relatiilor dintre oameni. Obiectul filosofiei politice il constituie, asadar, justificarea autoritatii si a supunerii.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate

Stiinte-politice


Demografie
Stiinte politice