Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Stiinte politice


Index » legal » » administratie » Stiinte politice
» CONSILIUL EUROPEAN


CONSILIUL EUROPEAN


CONSILIUL EUROPEAN

Nu se confunda cu Consiliul UE,ambele fiind diferite de Consiliul Europei.

Delimitarile dintre Consiliul European si Consiliul UE
a) criteriul aparitiei

b) criteriul componentei

c) criteriul atributiilor indeplinite

a)Criteriul aparitiei:

- Consiliul European a aparut prin intalnire la varf a sefilor de stat si govern, ulterior fiind consacrata in Tratatul de la Maastricht

Consiliul UE a aparut pe cale conventionala (prin tratatele institutive)

a)     Criteriul componentei



- Consiliul European e format din sefii de stat si/sau de govern si presedintele Comisiei europene

- Consiliul UE are in componenta sa: ministrii afacerilor externe- consiliul general al UE; ministrii afacerilor externe + ministrii de resort( finante, mediu, etc)- Consilii secretariale sau specializate.

c) Criteriul atributiilor indeplinite

- Consiliul European are atributii de natura politica;

- Consiliul UE etse veritabilul supreme legislative.

Consiliul European a aparut pe cale neconventionala si este format din sefi de stat si de guvern. In aparitia sa a inregistrat 3 etape:

1) etapa intalnirii la nivel de varf a sefilor se stat si de guvern cand acestia analizau avand caracter intamplator asupra problemelor ce faceau obiectul constructiei comunitare.

2) etapa in care sefii de stat si de guvern au inscris pe agenta intalnirilor, problemele ce vizau constructia comunitara.

3) etapa consacrarii conventionale a aparitiei - Consiliului European fiind implicat in probleme de natura politica si legislativa.

( de completat din carte)

Dupa reuniunea de la Londra din 1977, Consiliul European duce la indeplinire si atributiile in materie legislative, adica acesta se implica in solutionarea acelor probleme de natura legislative care se gasesc timp indelungat pe ordinea de zii a reuniujilor Consiuliului. Consiliul European participa la delegarea peocesului decizional.

Atributiile politice ale consiliului European se refera la:

- stabilirea strategiei de urmat din cadrul constructei comunitare;

- stabilirea liniilor directive in cadrul constructiei comunitare

- identificarea noilor domenii de interes pt constructia comunitare si altele.

Pentru indeplinirea atributiilor sale , consiliul european infiinteaza o serie de organe tehnice avand caracter permanent, temporar si adhoc. Aceste organe, de tipul Comitetelor intre altele asigura continuitatea activitatii Consiliului European intre reuniunile sale.

Actele pe care le emite Consiliul European in functionarea sa:

- deciziile edictate si adoptate in cele mai importante probleme ale constructiei comunitare, la care se adaugga directivele care presupun trimiterea la o alta institutie comunitara ( cu precadere la Consiliul UE).

- declaratiile commune ale sefilor de stat si/sau de Guvern privind cele mai importante probleme ale vietii internationale.

Potrivit Tratatului de la Londra, Consiliul European este cel care desemneaza presedintele UE pentru un mandate de 2 ani si jumatate.

CONSILIUL U.E.: a aparut pe cale conventionala, adica Tratatul CECA a infiintat Consiliul special de ministrii, Tratatul de la Roma CEE si EURATOM a infiintat . . . . . . CONSILIUL DE MINISTRII A APARUT PE CALE CONVENTIONALA, PRIN TRATATELE INSTITUTIVE AVAND, LA INCEPUT DENUMIRI DIFERITE: CONSILIUL SPECIAL AL MINISTRILOR (TRATATUL CONSTITUIND CECA) SI CONSILIU (TRATATELE DE LA ROMA, CONSTITUIND CEE SI EURATOM).

Prin tratatul de fuziune de la Bruxelles a fost infiintata comisia de ministrii care prin tratatul de la Maastricht din 1992 a devenit Consiliul UE. Tratatul constituind o Constitutie pentru Europa, a propus revenirea la denumirea de Consiliul de ministrii, in timp ce Tratatul de la Lisabona presupunea revenirea la denumirea de Consiliu.

Este o institutie interguvernamentala care promoveaza, apara si garanteaza interesele statelor membre. Este veritabilul suprem legislativ al U.E.

Are in componenta sa

- ministrii afacerilor externe purtand denumirea de Consiliul General al UE;

- ministrii afacerilor externe plus ministrii de resort purtand denumirea de Consiliile Specializate sau Consiliile Sectoriale.

Consiliul este format din cate un reprezentant al fiecarui stat membru, la nivel ministrial, abilitat sa angajeze guvernul acestui stat membru. Componenta Consiliului este varibila in functie de ordinea de zi.

Functionarea Consiliului UE ridica 3 probleme:

1) exercitarea presedintiei;

2) existenta organelor avand caracter tehnic, auxiliar;

3) regulile si metodele de exercitare a dreptului de vot.

1) Exercitarea presedintiei- in prezent presedintia se exercita timp de cate 6 luni de catre fiecare stat membru potrivit principiului rotatiei. Ordinea initiala, originara de exercitare a presedintiei a fost stabilita prin Tratatele institutive. Ulterior aceasta ordine s-a schimbat din 2 considerente:

a) permanenta procesului de extindere care a determinat majorarea intervalului de timp la care vine randul fiecarui stata membru sa exercite aceasta demnitate;

b) din motive de egalitate deplina, statele care in cadrul unui ciclu complet au exercitat presedintia in prima jumatate a anului, in continuare exercita aceasta demnitate in cea de-a doua jumatate a anului.

Presedintele este cel care stabileste agenda prioritatilor pentru perioada in care exercita un astfel de mandate (agenda presedintiei). Potrivit acestei agende, presedintele UE stabileste ordinea de zii a reuniunilor. Acesta are caracter provizoriu, transmisa fiind membrilor Consiliului cu sufficient timp inaintea reuniunilor.

Membrii Consiliului pot formula amendamente cu privire la ordinea de zii, amendamente care trebuie sa fie acceptate cu unanimitate de voturi de membrii Consiliului.

Ordinea de zi astfel elaborata si completata in partea finala este supusa votului unanim al membrilor Consiliului.Ordinea de zi a reuniunilor Consiliului reuneste 2 parti
- partea A, adica este vorba despre acea parte care include problemele asupra carora s-a obtinut acordul membrilor Consiliului anterior reuniunii. Asupra acestor probleme nu se mai organizeaza dezbateri, ci acestea fac obiectul numai al votului membrilor Consiliului. Aceste probleme se inscriu pe ordinea de zi numai din considerente procedurale. Motivele unei astfel de situatii sunt discutate de necisitatea celeritatii, vitezei.

- partea B- urmeaza procedura obisnuita, adica aceea a dezbaterilor si a votului organizat asupra oricarei probleme inscrise pe ordinea de zi.

2) Existenta organelor avand caracter tehnic, auxiliar- Consiliului isi desfasoara activitatea in cadrul uniunilor, nu este o institutie cu functionare continua, aici intalnim un secretariat general condos de cu secretar general care se gaseste sub autoritatea Consiliului deoarece Consiliul si-l numeste cu unanimitate de voturi. Secretariatului general i se alaturat mai multe directii generale, directii, servicii si foarte multe comitete. La nivelul Consiliului exista tendinta de infiintare a cat mai multe comitete, tendinta care este criticata sub denumirea de fenomenul comitologiei.

Cel mai important comitet este comitetul reprezentantilor permanenti ( COREPER). Acesta are originile in delegatiile nationale trimise de catre statele fondatoare ale comunitatilor la Bruxell pentru a urmari aplicarea prevederilor tratatelor institutive. Si in present acest comitet este format din delegatiile statelor membre care, delegaii la randul lor au in componenta un sef de delegatii cu rang de ambassador ajutat de catre un adjunct cu rang de ministru plenipotential, la care se adauga mai multi experti pe domenii avand caracter permanent, temporar si adhoc.

Delegatiilor statelor membre li se adauga si reprezentantii comisie pentru motivele care tin de sustinerea proiectelor care fac obiectul initiativei legislative.

Membrii COREPER promoveaza interesele statelor care ii desemneaza la nivel comunitar, pe de alta parte sustin interesele consiliului la nivel national (Comitetul economic si social si Comitetul regiunilor).

3) Regulile si metodele de exercitare a dreptului de vot problemele principale inregistrate de comitetele europene vizeaza trecerea in material decizionala de la votul unanim la votul majoritar. Autorii tratatelor consacra 3 modalitati de a vota:

a) majoritatea simpla;

b) majoritatea calificata;

c) unanimitate.

Atributiile:

- aceste atributii curg din rolul pe care il are Consiliul legislative, rol de a reprezenta statele membre, in al doilea rad indeplinind atributii de ordin politic;

Institutia Consiliului coordoneaza politicile statelor membre cu politicile UE in domeniile in care statele au inteles sa existe o astfel de coordonare.

El ia toate masurile care sunt de competenta sa in vederea coordonarii actiunilor dintre statele membre si Comunitate.

Intr-o maniera generala, Consiliul apare in sistemul comunitar ca legiuitor de drept comun. Consiliul detine in sistemul comunitar puterea de decizie.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Stiinte-politice


Demografie
Stiinte politice






termeni
contact

adauga