Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
» IMPLANTUL DE INSTALATII DE ALIMENTARE CU GPL PE AUTOVEHICULE


IMPLANTUL DE INSTALATII DE ALIMENTARE CU GPL PE AUTOVEHICULE


IMPLANTUL DE INSTALATII DE ALIMENTARE CU GPL PE AUTOVEHICULE

                  1. - GENERALITATI.CADRUL LEGAL.

                   In Romania, montarea instalatiilor de alimentare cu GPL pe autoturisme se poate face numai respectind cadrul legal creat in acest sens printr-o serie de acte normative :

- OG 21 / 1992   -   Ordonanta Guvernului Romaniei privind protectia consumatorilor

- HG 394 / 1995 - Hotarirea Guvernului Romaniei privind obligatiile ce revin agentilor economici -

   persoane fizice sau juridice - in comercializarea produselor de folosinta indelungata, destinate

   consumatorilor, republicata in 1997.- Ordinul Ministrului Transporturilor nr 536 / 1997 pentru aprobarea Reglementarilor privind   

 certificarea si omologarea echipamentelor, pieselor de schimb si materialelor utilizate la vehicule    

 rutiere si autorizarea agentilor economici care presteaza servicii de reparatii sau desfasoara

 activitate de reconstructie a vehiculelor rutiere.

- Ordinul Ministrului Transporturilor nr 924 / 2000 pentru aprobarea Reglementarilor si normelor  

   tehnice privind modificarea instalatiilor de alimentare a motoarelor autovehiculelor care au fost 

   omologate pentru a circula pe drumurile publice din Romania cu un anumit carburant prevazut de

   constructor, pentru functionarea si cu GPL si autorizarea agentilor economici care executa montarea,

   reviziile tehnice si repararea instalatiilor de alimentare a motoarelor cu GPL - RNTR 6.

                 - PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE

GPL in faza lichida iese din rezervor prin multivalva (care dealtfel participa si la umplerea rezervorului, fiind in legatura cu priza externa de combustibil) si este condus spre compartimentul motor prin intermediul unei conducte. Conducta traverseaza o electrovalva GPL care permite curgerea acestuia numai cand motorul este pornit si comutatorul este in pozitia "GPL".

              In compartimentul motorului este amplasat reductorul-vaporizator, unde GPL intra si suporta o scadere de presiune simultan cu trecerea in faza gazoasa; de la reductor, GPL ajunge in mixerul aer/combustibil care, plasat pe traseul de admisie, elibereaza un debit de gaz corespunzator cu solicitarea motorului (reprezentata de depresiunea generata in corpul mixerului) incat sa asigure carburatia optima functie de stilul de conducere, consum si emisia de noxe.

              In sistemul cu reductor SE 81 SIC si SE 81, comutatoarele model 095, 094 si 093, pe langa alte functii, asigura pornirea cu gaz, cu un sistem automat de temporizare pentru imbogatirea amestecului de pornire si permite in orice moment utilizatorului sa selecteze combustibilul dorit, indicand (exceptie face modelul 093) nivelul GPL din rezervor. In sistemul cu reductor RENZOMATIC, comutatoarele model 100 si 102, pe langa celelalte functii, asigura pornirea cu gaz si permite in orice moment utilizatorului sa selecteze combustibilul dorit, indicand (numai modelul 100) nivelul GPL din rezervor.

              Pe durata functionarii cu GPL, electrovalva de benzina intrerupe alimentarea cu benzina a motorului, in timp ce in cazul functionarii cu benzina alimentarea cu GPL a motorului este intrerupta de electrovalva GPL.

               Principalele elemente componente ale instalatiei sunt :

                       1- Reductor - Vaporizator

                       2- Electrovalva GPL

                       3- Multivalva

                       4- Rezervor GPL

                     5- Comutator-Indicator

                     6- Electrovalva benzina

                     7- Mixerul gaz-aer

               Sistelele de alimentare cu GPL - LANI RENZO - permit echiparea cu acest sistem a autovehiculelor alimentate : - cu carburator

                                              - cu injectie necatalizata

                                              - cu injectie si supra-alimentate tubo

                                              - cu injectie catalizata si sonda Lambda

3. - CARACTERISTICILE DE INSTALARE A COMPONENTELOR

                     3.1. - REZERVORUL GPL

                     Rezervoarele corespund normelor impuse de Regulamentul 67 - ECE ONU   Sunt construite in doua tipuri : cilindrice si toroidale, avind dimensiuni adaptate pentru diferite tipuri de autovehicule. Sunt garantate prin constructie la o durata medie de utilizare de 10 ani, fiind testate si garantate sa reziste la o presiune de 30 respectiv 45 bari, functie de model..

                       Regula de baza la alimentare este ca volumul de GPL introdus sa nu depaseasca 80 % din capacitatea nominala a rezervorului, asigurind astfel integritatea.

                      Rezervorul trebuie montat fix fara posibilitati de miscare, verificarea rezistentei sistemului de fixare fiind efectuata conform Regulamentul 67 - ECE ONU la o acceleratie de :

20 g in sensul de mers

8 g perpendicular pe directia de mers.

                     3. - MULTIVALVA GPL

                Acest dispozitiv este constituit dintr-o unitate mecanica complexa care, montata pe rezervorul GPL, indeplineste urmatoarele functii:

- Permite realimentarea cu GPL prin intermediul unei supape cu inchidere automata la atingerea a 80% din capacitatea rezervorului, fiind dirijata de un dispozitiv mecanic cu flotor;

- Preia GPL in faza lichida din rezervor prin intermediul unei conducte imersionate in GPL;

- Indica nivelului de GPL prin intermediul unui sistem magnetic de vizualizare pe un disc cu patru sectoare plus inca unul pentru rezerva;

           Multivalva 1 poate fi echipata optional cu un senzor electronic care, conectat la un indicator special, transmite la bord conducatorului auto nivelul de combustibil din rezervor.

- Intrerupe automat fluxul de GPL prin intermediul unei supape interne in cazul sesizarii unui exces de debit, corespunzator ruperii conductei dintre rezervor si compartimentul motor;

- Robinete de inchidere a circuitului de incarcare si de alimentare in caz de urgenta sau lucrari de intretinere.

                   Versiuni:   In functie de tipul rezervorului pe care este instalata, multivalva este disponibila pentru diferite diametre (244, 270, 300, 315, 360 si 400 mm) si diferite inclinari (0° - 20° - 30° - 45° - 60° - 90°).

                   In functie de standardele pietei careia ii sunt destinate, multivalvele pot fi livrate cu sau fara supapa de siguranta, si deasemenea, in functie de tipul de comutator ales (cu sau fara indicator de nivel) acestea pot fi echipate cu un senzor electronic de nivel.

                   3.3. - CARCASA ERMETICA

                 Carcasa ermetica este un element de siguranta care izoleaza multivalva pe rezervorul cilindric si conduce eventualele scapari de gaz catre exteriorul autovehiculului prin intermediul unor furtune de aerisire speciale si a unor guri de ventilatie.

                 Rezistenta la impact, sigura, este practica si usor de deschis. Poate fi confectionata integral din plastic sau din aluminiu si plastic, fiind echipata cu doua prize de ventilatie si doua mufe

(spre reductor si spre priza externa de alimentare). Capacul carcasei etanse este din material plastic transparent si permite observarea multivalvei si a indicatorului mecanic de nivel.

     3.4. - MONTAREA MULTIVALVEI IN CARCASA ERMETICA PE REZERVORUL GPL

                 Inainte de a trece la asamblarea multivalvei cu carcasa ermetica pe rezervorul GPL, se vor efectua obligatoriu urmatoarele operatiuni:

se va controla daca multivalva are imprimata pe corp aceiasi dimensiune (diametrul) corespunzatoare rezervorului pe care se monteaza.

se va controla interiorul rezervorului si se vor elimina aventualele impuritati

se va controla starea garniturilor de etansare (5) prezente pe corpul carcasei ermetice si pe corpul multivalvei. Acestea nu se vor monta pe rezervor decit daca prezinta un aspect corespunzator, fara zone tasate, taieturi, intepaturi, rupturi sau sectionari.

se controleaza integritatea tubului care preia GPL din rezervor , prezenta filtrului la capatul tubului si pozitia corecta a acestuia in rezervor; capatul tubului trebuie sa fie la maxim 10 mm de fundul rezervorului, in pozitia (inclinarea) inscrisa pe corpul multivalvei.

                  Montarea ansamblului se face pe flansa rezervorului (4) . Mai intii se pozitioneaza corpul carcasei ermetice (8) dupa care , prin gura acestuia (6) si prin orificiul flansei rezervorului se introduc tubul cu filtru (1) si pirghia cu plutitor (2) ale multivalvei (11). Ansamblul se fixeaza cu 6 suruburi (3) si cu cel putin 3 saibe speciale (7) care asigura stringerea ansamblului pe rezervor. Stringerea suruburilor se face cu un cuplu recomandat de 5 Nm. Se sigileaza cu vopsea.

                  3.5. - MONTAJUL REZERVORULUI GPL PE AUTOVEHICUL.

Montarea rezervorului pe autovehicul se poate face atit in interiorul acestuia (preferabil in alt compartimente decit habitaclul) sau in exteriorul acestuia. Solutia adoptata pentru montajul in ambele cazuri trebuie sa garanteze fixarea rigida a rezervorului intr-un spatiu asigurat care satisface urmatoarele cerinte :

sistemul de fixare  trebuie sa asigure fixarea rigida a ansamblului la 20 g in sensul de mers si 8 g perpendicular pe directia de mers ;

dispunerea rezervorului trebuie sa satisfaca o distanta minima fata de calea de rulare de 200 mm.

dispunerea rezervorului trebuie sa satisfaca o distanta minima fata de bara parasoc de 150 mm

rezervorului trebuie sa fie dispus la minim 100 mm fata de bancheta spate.

                Varianta recomandata care satisface toate aceste solicitari este fixarea rezervorului GPL cu ajutorul a doua centuri metalice de fixare confectionate din banda metalica cu dimensiune minima a

sectiunii de 30 x 1,5 mm invelite integral in material plastic, fixate la unul din capete in planseul central cu surub M 10 si saiba rotunda 30 x 3 mm iar la celalalt capat intinse de un tirant M 10 cu ajutorul unui suport culisant pe o traversa telescopica (rotunda) cu dimensiunea minima a sectiunii de

30 x 2 mm. Se recomanda o forta minima de intindere a tirantilor de 3 kN.

                         Traversa telescopica se fixeaza in pasajul rotilor spate cu ajutorul a doua suruburi M10 si a doua saibe plate cu dimensiunile minime de 30 x 3 mm .

ATENTIE ! Centurile de fixare nu trebuiesc duspuse astfel incit acestea sa treaca pe sub carcasa etansa, afectind in acest fel etanseitatea sistemului. Deasemenea trebuie evitat in cazul acestui sistem , contactul direct metal-metal intre oricare din componentele sale.

3.6. - VENTILAREA CARCASEI  ETANSE

                          Dupa fixarea rezervorului se stabileste pozitia in planseul central a celor doua guri de ventilatie, pozitie care trebuie sa satisfaca urmatoarele cerinte:

sa nu slabeasca structura de rezistenta a caroseriei

sa fie dispuse intr-o zona greu accesibila materialelor care pot fi antrenate in miscare de roti

sa corespunda unui traseu cit mai scurt al conductelor de alimentare.

                           In cele doua gauri se fixeaza cele doua stuturi de ventilatie, dispuse conform figurii de mai jos, in planuri longitudinale diferite, orientate astfel incit sa permita crearea de curenti de aer care sa ventileze camera etansa de eventualele scapari de gaze. Diametrul interior : minim 30 mm.

                                                          Sensul de mers

                            Prin aceste guri de ventilatie se introduc cele doua conducte de cupru care se cupleaza cu unul din capete la multivalva iar cu celalalt la priza de alimentare, respectiv electrovalva GPL. Stuturile sunt racordate prin doua tuburi de ventilatie la gurile carcasei etanse si se fixeaza cu coliere metalice.

3.7. - MONTAREA PRIZEI DE ALIMENTARE

                 Priza de alimentare se fixeaza pe un panou de caroserie, direct sau prin intermediul unui suport, cu ajutorul unor suruburi M6. Pozitionarea prizei de alimentare trebuie sa satisfaca urmatoarele cerinte impuse de Regulamentul 67 - ECE ONU:

sa fie dispusa intr-un loc vizibil si accesibil

sa fie fixata rigid pe un panou de caroserie

sa nu depaseasca gabaritul autovehiculului cu mai mult de 10 mm

sa fie protejat la exterior impotriva impuritatilor si intemperiilor

3.8. - REDUCTORUL - VAPORIZATOR  SE 81

                     Este un dispozitiv cu comanda electronica pentru reducerea presiunii GPL si vaporizarea lui care asigura un debit constant de gaz la orice solicitare a motorului. Este prevazut cu doua trepte de reducere a presiunii GPL care asigura stabilitatea atat la valori inalte cat si la valori joase ale presiunii.

Trecerea de la faza lichida la faza gazoasa are loc printr-o scadere a presiunii si o absorbtie a caldurii de la partile calde ale reductorului-vaporizator, acesta fiind incalzit de lichidul din circuitul de racire al motorului. Debitul de gaz necesar motorului la mersul in gol este obtinut prin intermediul conductei principale de gaz gratie depresiunii generate de motor

                    Include un dispozitiv electronic de pornire cu un sistem de siguranta incorporat care intrerupe alimentarea si inchide electrovalvele de gaz in cazul opririi voluntare sau accidentale a motorului.

Caracteristici tehnice:

Tipul reductorului: 2 trepte cu dispozitiv electronic de pornire si mers in gol controlat de depresiune.

Domeniul de utilizare: in domeniul auto (indicat pentru vehicule cu convertor catalitic, injectie, carburator si turbo)

Tipul combustibilului: GPL (Gaz petrolier lichefiat)

Materialul corpului: GDALSI 13 Fe UNI 5079

Sursa de caldura: lichidul din circuitul de racire al motorului.

Presiunea maxima de intrare: 45 bar

Presiunea asigurata de prima treapta: 0,8 bar

Curentul de alimentare: 12 V c.c.

Puterea bobinei: 14 W

Versiuni:

SE 81: pentru puteri pana la 130 CP

SE 81 Maggiorato: intre 130 CP si 250 CP

SE 81 Super Maggiorato: peste 250 CP

SE 81 Turbo: pentru motoare turbo pana la 200 CP

3.9. - INSTALAREA REDUCTORULUI - VAPORIZATOR  SE 81

                       Recomandari ale producatorului referitoare la instalare :

se va instala in compartimentul motor

se va fixa rigid pe caroserie cu ajutorul suportului si al suruburilor M6

se va pozitiona paralel cu sensul de mers al vehiculului, astfel incit sa fie accesibil manevrelor de reglaj si intretinere, cu supapa de purjare in partea inferioara a corpului. Nu se admite plasarea reductorului intr-un plan paralel cu calea de rulare.

se va dispune cit mai jos posibil, obligatoriu sub nivelul cotei superioare a radiatorului, pentru a permite o buna circulatie a lichidului de incalzire si o buna aerisire.

supapa de purjare a eventualelor reziduuri parafinice acumulate in corpul reductorului, nu trebuie sa fie indreptata spre componentele electrice / electronice dispuse in compartimentul motor.

dispunere intr-o zona cit mai apropiata de mixer astfel incit traseul conductei de gaz pina la mixer sa fie pe scurt si rectiliniu.

conectarea la circuitul lichidului de racire se va face fara a afecta functionarea motorului, de obicei la circuitul de incalzire a habitaclului.

se va verifica corecta functionare a termostatului astfel incit acesta sa permita incalzirea rapida a regulatorului-vaporizator.

iesirea gazului din reductor trebuie sa se faca prin partea superioara; mixerul trebuie legat la aceasta iesire printr-un furtun cit mai scurt, al carui traseu sa fie pe cit posibil drept.

iesirea apei din reductor trebuie facuta prin partea superioara a acestuia

Pozitionarea reductorului :

3.10. - CIRCUITUL DE INCALZIRE AL REDUCTORULUI - VAPORIZATOR

Reductorul-Vaporizator primeste apa cu temperatura ridicata din circuitul de racire al motorului

sau de la circuitul de incalzire a habitaclului. Conectorii " T "se conecteaza ca in figura de mai jos si pentru fixare se folosesc coliere metalice.

             3.11. - ELECTROVALVA GPL

            Acest dispozitiv este plasat pe conducta de GPL intre rezervor si reductor, in compartimentul motor si intrerupe debitul de gaz in timpul functionarii cu benzina sau cand motorul este oprit. Disponibila in doua versiuni, normala si majorata, ambele echipate cu filtru interschimbabil pentru retinerea oricaror impuritati care pot fi in GPL. Tensiunea electrica de alimentare este necesar sa fie identica cu cea folosita de intregul sistem electric al autoturismului.

             Corpul electrovalvei este proiectat sa reziste la o presiune de 45 bari. Electrovalva este constituita dintr-un corp care contine un filtru de impuritati si care are practicate doua orificii, intrare si iesire. La partea superioara este montata o bobina electromagnetica. Aceasta are pozitia normal inchisa si permite trecerea lichidului numai cind bobina primeste tensiune si atrage miezul magnetic care este corp comun cu obturatorul, permitind in acest fel curgerea GPL de la rezervor catre reductorul-vaporizator.

                Electrovalva se fixeaza pe caroserie cu doua suruburi M6. Pozitia ideala de fixare este cit mai aproape de reductorul-vaporizator, daca se poate chiar corp comun cu acesta.

3.1 - ELECTROVALVA BENZINA

        Acest dispozitiv este plasat pe conducta de benzina intre pompa de benzina si carburator si intrerupe debitul de benzina in timpul functionarii cu gaz. Disponibila in doua versiuni, model 037

( intrare / iesire = 6mm / 6mm in linie cu debitul de benzina) si model 031 ( intrare / iesire = 6mm / 8mm), ambele prevazute cu un robinet cu actionare manuala in caz de avarie a sistemului

electric.

         Este destinat echiparii numai autoturismelor care au pompa de benzina mecanica cu membrana.

Modul de constructie si de functionare este asemanator electrovalvei GPL. Cu singura deosebire ca este normal deschisa. In momentul in care bobina primeste tensiune electrica, miezul magnetic impinge obturatorul care blocheaza debitul de benzina spre carburator in momentul cind se doreste functionarea cu GPL.

              Electrovalva benzina se monteaza in compartimentul motor intre pompa de benzina si carburator. Se fixeaza pe caroserie cu doua suruburi M6 la distanta de bobina de inductie si de ruptor-distribuitor. Pozitia de fixare trebuie sa permita accesul usor la levierul de comanda manuala de urgenta al electrovalvei.

3.13. - MIXERUL

Pentru ca un motor care functioneaza cu benzina sa poata functiona cu GPL este necesara

instalarea unui mixer (valva de mixare) care are rolul ce a produce amestecul carburant aer-gaz. Este un dispozitiv mecanic proiectat special care, bazate pe efectul Venturi, asigura o amestecare corespunzatoare aer / combustibil atat in conditii dinamice cat si statice. Fiecare mixer este proiectat distinct pentru autovehiculul destinat, cu scopul ca impreuna cu reductorul sa optimizeze functionarea atat cu gaz cat si cu benzina. Se compune din urmatoarele elemente :

un corp care reproduce in parte forma corpului carburatorului original sau forma colectorului de admisie.

Un difuzor de forma unui tub Venturi constituit din doua parti tronconice dimensionate optim incit sa induca o scadere de presiune in zona de curgere, zona in care sunt practicate o serie de orificii prin care curge gazul.

Este recomandat ca pentru sistemele Landi Renzo sa fie folosite mixere produse de acesta deoarece

exista o legatura strinsa intre capacitatea reductorului si constructia mixerului

3.14. - MONTAJUL CONDUCTELOR DE INALTA PRESIUNE

Aceste conducte cu diametrul exterior de 6 mm si grosimea peretelui de 1 mm, sunt fabricate din

cupru sau din aliaje ale acestuia, cu sectiune rotunda si protejate in PVC. Sunt prevazute sa reziste pina la o presiune de 45 bari si pot fi deformate usor cu mina sau folosind unelte speciale pentru a le da o configuratie necesara, adaptata arhitecturii fiecarui vehicul. Aceasta conducta are un capat fixat in orificiul de iesire al multivalvei aflata pe rezervorul de GPL iar celalalt capat in corpul electrovalvel GPL dispusa in compartimentul motor.

        Conducta de alimentare a rezervorului cu GPL este fabricata din acelasi material, tot de forma rotunda dar are diametrul exterior de 8 mm iar grosimea peretelui de 1 mm. Aceasta are un capat fixat in orificiul de intrare al multivalvei iar celalalt in corpul prizei externe de alimentare.

         Inainte de a monta aceste conducte este necesar sa se inspecteze capetele acestora si sa se curete de eventualele impuritati reezultate in urma debitarii, impuritati care pot colmata filtrul de GPL al electrovalvei.

          Traseul de dispunere al acestor conducte sub autovehicul trebuie sa respecte pe cit posibil traseul conductelor de benzina si al conductelor de frina. Daca acest lucru nu este posibil, trebuie avut in vedere ca traseul pe care se monteaza sa nu fie expus deteriorarii in cazul rularii pe teren accidentat, lovirii cu materialele antrenate de roti, abordarii unei borduri sau ridicarii pe cric sau elevator. Deasemenea, pentru a evita efectul negativ al vibratiilor asupra acestui montaj, se recomanda ca aceste conducte sa fie fixate cu cleme metalice, distanta dintre acestea fiind mai mica de 80 cm. Pe traseul de dispunere se recomanda practicarea de serpentine anti-vibratii si coturi a caror raza sa nu fie mai mica de 10 cm, in caz contrar conducind la obturarea sectiunii functionale a conductei, majorarea presiunii de curgere in aceasta zona si la tensiuni suplimentare in material, toate acestea fiind un factor de risc in exploatare.

Racordurile de pe traseele de gaz sunt supuse unei presiuni egale cu cea existenta in rezervor,

aproximativ 7 bar. Aceste racorduri sunt compuse din conducta, un holender si o bucsa biconica de bronz.

         Montajul unui racord biconic se face in felul urmator :

se introduce conducta in holender;

se introduce biconul;

se introduce ansamblul astfel format in corpul de fixare (multivalva, electrovalva, regulator) si se stringe complet ( 5 Nm)

3.15. - LEGAREA MIXERULUI LA REDUCTOR.

La autovehiculele cu carburator, mixerul se leaga la regulatorul-vaporizator printr-un furtun care are pe traseul sau un robinet de reglaj al debitului maxim de gaz. La stabilirea acestei legaturi trebuie sa se tina seama de citeva reguli simple :

traseul intre reductor si mixer trebuie sa fie cit mai scurt pentru a micsora timpul de reactie al motorului la comenzile date prin intermediul clapetei de acceleratie. Respectarea acestei reguli conduce si la reducerea consumului de combustibil .

traseul trebuie sa fie pe cit posibil rectiliniu pentru a nu induce cresteri suplimentare de presiune.

evitarea pe acest traseu a portiunilor curbate in care se pot acumula vapori sau impuritati.

              3.16. - INSTALATIA ELECTRICA

             Este o componenta esentiala a sistemului de alimentare alternativa cu GPL si recomandam respecatrea urmatoarelor norme :

toti conductorii care suporta dezizolari pentru a putea fi conectati la cablajul original al autoturismului trebuiesc izolati corespunzator dupa efectuarea legaturilor.

conexiunile efectuate trebuiesc lipite.

circuitul electric trebuie prevazut cu un dispozitiv de limitare a tensiunii (sigurante)

tensiunile si intensitatile curentilor folositi nu trebuie sa depaseasca limitele inscrise pe fiecare element al sistemului.

conductorii electrici trebuiesc dispusi cit mai departe de surse de inalta tensiune si de instalatia de aprindere. Deasemenea trebuiesc protejati de eventualele supraincalziri datorate altor elemente ale motorului si trebuiesc fixati elastic pe cit posibil urmind cablajul original al autoturismului.

                3.17. - COMUTATORUL / INDICATOR MODEL 094

          Modul electronic de control ale carui principale functii sunt:

- Selector gaz / benzina cu 3 pozitii si indicator al combustibilului utilizat prin intermediul a 2   led-uri;

- Pornire cu gaz cu un sistem automat de temporizare pentru imbogatirea amestecului de pornire (starter); pozitia mediana a comutatorului inchide simultan electrovalvele GPL si benzina;

- Vizualizarea nivelului de GPL din rezervor prin intermediul a 5 led-uri;

- Dispozitiv electronic de siguranta care intrerupe alimentarea electrovalvei GPL in cazul opririi accidentale a motorului.

            COMPONENTA INSTALATIEI                        LEGATURI ELECTRICE

A.    COMUTATOR/INDICATOR MODEL 094  CONDUCTORUL MARO(1): ANTENA: SE          

B.    CABLAJ COMANDA                                               INFASOARA DUPA FISA BOBINEI SAU LA

C,    SENZOR DE NIVEL                                                     BORNA NEGATIVA A BOBINEI DE INDUCTIE

D.    SIGURANTA FUZIBILA 7,5 A                   CONDUCTORUL ROSU(2): SE LEAGA LA BORNA

E.     BOBINA DE INDUCTIE                                      POZITIVA A BOBINEI DE INDUCTIE SAU LA 

F.    ELECTROVALVA GPL                                            BORNA POZITIVA A CONTACTULUI GENERAL

G.    ELECTROVALVA BENZINA                          , PRIN INTERPUNEREA UNEI SIGURANTE

H.   REDUCTOR                                                                     FUZIBILE DE 7,5 A.

I.       CONTACT GENERAL                               CONDUCTORUL NEGRU(3): LEGAT LA MASA        

CONDUCTORUL ALB(4): LEGAT LA SENZORUL DE

NIVEL

                                                                                       CONDUCTORUL ALBASTRU(5): LEGAT LA

                                                                                               ELECTROVALVA GPL

                                                                                        CONDUCTORUL GALBEN(6): LEGAT LA

                                                                                                ELECTROVALVA BENZINA

3.18. - ANSAMBLUL SISTEMULUI DE ALIMENTARE ALTERNATIVA CU GPL

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate