Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Peroxid de sodiu Na2O2


Peroxid de sodiu Na2O2


Peroxid de sodiu Na2O2.

Este intrebuintat ca agent de inalbire, pentru imbunatatirea aerului in spatiile inchise (submarine, masti autorespiratoare, etc). Se obtine prin incalzirea sodiului topit cu aer uscat la 350 oC.

Pericol de:

-incendiu: se prezinta sub forma de cristale albe-galbui. densitatea 2,80. Punctul de topire 460 oC (cu descompunere). Solubil in apa. Este o substanta oxidanta.

-explozie: amestecuri de peroxid de sodiu si substante organice combustibile sunt explozive si se aprind usor prin simpla frecare sau in contact cu cantitati mici de apa. Reactioneaza energic cu apa si in cantitati mari reactia devine exploziva. Reactia dintre peroxid de sodiu si sulf, bioxid de carbon sau pulbere de aluminiu in prezenta apei este de asemenea exploziva.-toxicitate: este toxic prin ingerare. Se va evita aspirarea prafului sau contactul cu pielea sau ochii.

Masuri de:

-prevenire: se va feri de socuri mecanice si de umezeala. Nu se depoziteaza impreuna cu substante organice combustibile sau alte materiale usor oxidabile. Se depoziteaza in locuri uscate. Peroxidul varsat pe jos se va indeparta imediat.

-stingere: incendiile in care sunt implicate cantitati mici de materiale combustibile pot fi stinse cu pulberi stingatoare. Se va folosi apa numai pentru stingerea materialelor combustibile din vecinatatea peroxidului de sodiu. In timpul interventiei se va folosi costum de protectie completa.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate