Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Oxid de carbon CO


Oxid de carbon CO


Oxid de carbon CO.

Amestecurile de oxid de carbon si hidrogen cunoscute sub denumirea de "gaz de sinteza" sau "gaz de apa" se intrebuinteaza la fabricarea benzinei sintetice, a alcoolului metilic, a acidului formic, in sinteze "oxo". Oxidul de carbon se mai foloseste pentru fabricarea fosgeanului. Se obtine trecand vapori de apa peste carbune inrosit. Gazul de sinteza se obtine prin oxidarea metanului cu vapori de apa.

Pericol de:

-incendiu: oxidul de carbon este un gaz incolor, fara miros. Densitatea in raport cu aerul 0,967. Punctul de fierbere -191,5 oC. Densitatea in stare lichida 0,791. Putin solubil in apa. Este combustibil. Temperatura de autoinflamare 610 oC.

-explozie: formeaza cu aerul amestecuri explozive, intr-un domeniu larg. Limitele de explozie : inferioara 12,5%, superioara 74%. Presiunea maxima de explozie 7,3 kgf/cm2. La diluarea amestecului oxid de carbon-aer cu bioxid de carbon ramane explziv pana la o concentratie a oxigenului de 9,8%.-toxicitate: este toxic puternic prin inhalare. Formeaza cu hemoglobina din sange carboxihemoglobina - o combinatie stabila.

Masuri de:

-prevenire : se va evita formarea oxidului de carbon in focare datorita arderii incomplete a combustibililor. Prin patrunderea aerului in focar dupa stingerea flacarii se pot firma amestecuri explozive de oxid de carbon-aer.

-stingere : pentru stingerea incendiilor se poate folosi bioxidul de carbon sau azotul. Concentratia minima de gaz inert pentru stingere este de 53% in cazul bioxidului de carbon si 69% in cazul azotului. Se vor utiliza aparate izolante in atmosfera cu continutul de oxid de carbon.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate