Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Etilenoxid C2H4O


Etilenoxid C2H4O


Etilenoxid C2H4O.

Etilenoxidul se foloseste ca intermediar in sinteze organice, ca de exemplu si ca solvent plastifiant ca insecticid (amestecat cu CO2), ca agent de sterilizare pentru instrumentele chirurgicale. Se obtine sintetic din etilenclorhidrina.

Pericol de:

-incendiu: lichid foarte inflamabil, avand temperatura de inflamabilitate de -17 oC, iar cea de autoaprindere de 430 oC. El se aprinde cu usurinta. Poate fi absorbit usor de multe materiale, din care se separa cu greu, facilitand aprinderea si arderea acestora.

-explozie: cu aerul formeaza amestecuri explozive intr-un interval destul de larg (3-8%), din care cauza pericolul de explozie este mare. Etilenoxidul explodeaza sub acriunea caldurii, flacarii si socului. Explozia se produce si in contact cu amoniacul.

-toxicitate: prezenta unei persoane timp de 10 minute in atmosfera care contine vapori de etilenoxid provoaca vomitari puternice, ameteala, gust dulce in gura. Are o actiune toxica generala, puternica, care se explica prin formarea in organism a formaldehidei sau a etilenglicolului. Concentratia limita admisibila este de 0,001 mg/l.Masuri de:

-prevenire: recipientele in care se depoziteaza sau se transporta etilenoxidul trebuie ferite de actiunea caldurii, flacarii si socurilor. Introducerea in reactoare trebuie bine sincronizata cu introducerea amoniacului pentru a se realiza proportiile stabilita in vvederea inlaturarii exploziilor. Etansarea riguroasa a tuturor instalatiilor industriale trebuie asigurata.

-stingere: incendiile de etilenoxid se pot stinge cu apa (etilenoxidul este solubil in apa) si cu gaze inerte.

In cazul intoxicarilor usoare se recomanda: caldura, odina, aer proaspat, scoaterea hainelor imbibate.

Pentru leziuni grave pe piele se va aplica un tratament ca si la arsuri. Pentru protectia individuala se va folosi masca si aparatul izolant.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate