Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Alcool metilic CH3OH


Alcool metilic CH3OH


Alcool metilic CH3OH

Este intrebuintat la fabricarea formaldehidei, a clorurii si sulfatului de metil, a metil violetului. Dizolvant, in amestec cu alte substante, pentru lacuri.

Se obtine prin distilarea lemnului, dupa separarea acidului acetic cu acetat de calciu; din oxid de carbon si hidrogen, la 370oC si 200 at. In prezenta unor catalizatori.

Pericol de:

-incendiu: lichid incolor, inflamabil. Densitatea 0,7915. Punctul de fierbere 65oC. Punctul de topire - 97,8oC. Densitatea vaporilor in raport cu aerul 1,7. Este solubil in apa, nelimitat, in alcool , in eter. Se oxideaza in prezenta catalizatorilor, la formaldehida si acid formic. Temperatura de inflamabilitate 8oC. Temperatura de autoinflamare 436oC. Puterea calorifica 5350 kcal/kg.

In contact cu peroxidul de sodiu sau anhidrida cromica se aprinde instantaneu. Solutia apasa 10% alcool metilic este un lichid greu combustibil. Puterea calorifica 4750 kcal/kg.

-explozie: vaporii formeaza cu aerul amestecuri explozive. Limita inferioara de explozie 6%, iar limita superioara de explozie 36%, volum. Din solutia apoasa de 10% alcool metilic, la temperatura de 60 - 70oC deasupra suprafetrei solutiei, in vasele sau aparatele inchise, se degaja vapori care pot forma amestecuri explozive.-toxicitate: substanta toxica care provoaca orbirea, cantitatea de 50 - 75 g este doza letala pentru om. Substanta actioneaza mai ales asupra sistemului nervos, si a aaparatului cardio-vascular. Datorita solubilitatii mari in apa, vaporii de alcool metilic se acumuleaza continuu in orgtanism, in decursul intregii perioade de inspirare a vaporilor, iar eliminarea lor prin caile respiratorii si prin rinichi se face incet.

Masuri de:

-prevenire: inlocuirea alcoolului metilic, unde este posibil, cu alcool etilic. Asigurarea etansarii in intreaga instalatie de productie si in depozite. Ventilarea artificiala a spatiilor de productie.

-stingere: incendiile se sting cu apa pulverizata, spuma speciala, gaze inerte, pulberi stingatoare. Protectia se asigura  cu aparate izolante.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate