Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
INSTALATII DE AUTOMATIZARE UTILIZATE IN INSTALATIILE ENERGETICE


INSTALATII DE AUTOMATIZARE UTILIZATE IN INSTALATIILE ENERGETICE


INSTALATII DE AUTOMATIZARE UTILIZATE IN INSTALATIILE ENERGETICE

Prin dispozitive si scheme de automatizare se inteleg acele instalatii a caror aplicare permit realizarea controlului si conducerea procesului de productie fara participarea directa a omului. Automatizarile cu care sunt dotate instalatiile electrice din sistemul energetic pot fi clasificate dupa functiile si destinatiile pe care le au in doua mari categorii: a - o constituie automatizarile care au drept scop realizarea unor indici     tehnico-economici cat mai ridicati si mentinerea unor parametri de functionare corespunzatori. Ele pot fi cu caracter local cat si generalizate in intregul sistem. In aceasta categorie intra:

- diversele dispozitive de pornire automata a unor hidroagregate

- sistemele de reglaj frecventa - putere, respectiv functionarea DASF- sistemele de reglaj al tensiunii, respectiv functionarea DASU.

b - o constituie automatizarile care au rolul de a impiedica sau de a limita in masura maxima posibila avariile si situatiile anormale aparute in sistemul energetic. Din definitia acestei categorii rezulta ca ele au de fapt aceeasi destinatie ca si dispozitivele de protectie; pe cand insa acestea din urma reactioneaza numai la avarii cu caracter local. Automatizarile au in principal rolul de a sesiza si de a actiona la incidente, cu caracter mai general.

In aceasta categorie intra:

- reanclansarea automata rapida RAR

- anclansarea automata a rezervei AAR

- declansarea de rezerva la refuz de declansare intrerupator DRRI

- descarcarea automata a sarcinii la scaderea frecventei DASF

- descarcarea automata a sarcinii la scaderea tensiunii DASU

Reanclansarea Automata Rapida RAR a liniilor electrice. Reanclansarea Automata Rapida este automatizarea cea mai frecvent utilizata in retelele de medie si inalta tensiune, in stransa legatura cu dispozitivele de protectii prin relee. Solutiile alese pentru schemele de RAR depind in mare masura de structura si de nivelul de tensiune al retelei, de modul de tratare a punctului neutru si de caracteristicele constructive ale intrerupatorului la care trebuie adoptate. Astfel, in retelele de medie tensiune care functioneaza de regula cu nulul izolat sau compensat fata de pamant, unde nivelul de izolatie este coborat, distantele dintre faze relativ mici, majoritatea conturnarilor se transforma in scurtcircuite polifazate.

Tipul de reanclansare care se dovedeste eficace este cel trifazat cu posibilitatea functionarii in doua cicluri. In retelele de inalta tensiune si foarte inalta tensiune, care functioneaza de regula cu neutrul legat direct la pamant si sunt echipate cu intrerupatoare avand actionare separata pe fiecare faza si in care marea majoritate a defectelor sunt monofazate, in consecinta se foloseste reanclansarea monofazata, adica RARM.

Dispozitivele de RAR permit realizarea deconectarii rapide a defectelor pe intreaga lungime a liniei, ori 80 % din lungimea liniei, prin protectia de distanta, treapta I- a de impedanta.

Treapta I de impedanta din protectia de distanta poate fi reglata obisnuit 80 % din lungimea liniei.

Treapta I prelungita poate fi reglata la 110 - 120 % din lungimea liniei.

Principalele conditii de functionare a schemei RAR:

reanclansarea automata rapida trebuie sa aiba loc, la declansarea intrerupatorului din protectiile proprii si blocat RAR la deconectarea voita a intrerupatorului propriu din cheie;

dispozitivul RAR trebuie sa permita blocarea reanclansarii intrerupatorului, cand declansarea este provocata de anumite protectii (din afara celulei proprii cum ar fi protectia diferentiala de bare etc.)

schema de reanclansare RAR trebuie sa permita prelungirea treptei rapide a protectiei de distanta si alegerea regimului de reanclansare monofazata RARM sau trifazata RART, ori monofazata si trifazata RARMT, sa se poata face usor in exploatare, cu ajutorul unor chei sau eclise

comanda de anclansare data prin dispozitiv trebuie sa aiba o durata suficienta pentru a se asigura anclansarea intrerupatorului

in cazul extinderii defectului sau aparitiei unui nou defect in timpul pauzei de RAR trebuie sa se produca declansarea trifazata definitiva

dispozitivul trebuie sa permita realizarea unei singure reanclansari si sa revina automat in starea in care este pregatit de actionare, dupa perioada de timp in care nu se mai poate produce nici o reanclansare (situatie aplicata la liniile de inalta si foarte inalta tensiune)

La liniile de medie tensiune dispozitivul RAR este realizat cu actionare numai trifazata a intrerupatorului, cu posibilitatea efectuarii RAR in doua cicluri:

- ciclul 1 - pauza RAR - 2 - 4 sec.;

- ciclul 2 - pauza RAR - 18 - 20 sec.

Pentru functionarea RART trebuie sa fie stabilite urmatoarele:

- RART cu lipsa tensiunii pe linie (cazul liniilor radiale in general);

- RART cu controlul sincronismului (cazul liniilor interconectate).

Anclansarea Automata a Alimentarii de Rezerva, AAR

La alimentarea consumatorilor trebuie sa se tina seama de importanta acestora, de continuitatea necesara in alimentare cu energie electrica. De aceea trebuie sa existe posibilitatea unei alimentari de rezerva. Consumatorii pot avea o dubla alimentare (de exemplu, prin doua linii electrice sau doua transformatoare aflate in permanenta in functiune), sau o singura alimentare in functionare normala si una de rezerva care intervine, adica va fi conectata prin AAR, cand alimentarea de lucru (normala) a iesit din functiune.

Principalele conditii de functionare a schemei AAR:

cheia AAR sa fie pusa in functiune;

disparitia tensiunii pe barele consumatorului;

declansarea intrerupatorului alimentarii de lucru (alimentarii normale);

anclansarea intrerupatorului alimentarii de rezerva are loc cu controlul declansat al intrerupatorului alimentarii de lucru;

AAR poate avea loc instantaneu ori temporizat (timpul pauzei AAR aproximativ     1 sec.);

AAR - ul poate fi reversibil, cu fixarea alimentarii de baza;

anclansarea intrerupatorului alimentarii de rezerva prin AAR cu controlul prezentei tensiunii pe alimentarea de rezerva si a pozitiei deconectata a intrerupatorului de lucru;

blocarea AAR la declansarea intrerupatorului alimentarii de baza prin protectii. Acest lucru este foarte important deoarece, declansarea intrerupatorului de lucru a avut loc in urma unui defect la consumatori, fapt ce ar duce la actionarea protectiilor si pe alimentarea de rezerva;

blocarea AAR la prezenta tensiunii pe barele consumatorului (conectarea intrerupatorului alimentarii de rezerva sa fie conditionata de lipsa tensiunii pe barele consumatorilor).

Declansarea de Rezerva la Refuz de actionare a intrerupatorului DRRI

Automatizarea DRRI este folosita pe scara larga in statiile de medie si inalta tensiune, in schemele de racord al generatoarelor cu statiile de conexiuni etc.. Actionarea protectiilor la hidrogeneratoare si refuzul declansarii intrerupatorului de borne, in timp de 05 - 1 sec. va fi transmisa declansarea intrerupatorului pe partea de inalta a transformatorului TH. Astfel legatura sistemului cu locul de defect este intrerupt prin al doilea intrerupator. Actionarea protectiilor la transformatoare, liniile electrice etc., si refuzul declansarii intrerupatorului propriu dinspre sursa, in timp de 05 - 1 sec. va fi transmisa (din protectiile proprii) demararea DRRI si declansarea urmatoarelor intrerupatoare:

intrerupatorul cuplei Transversale si a consumatorilor de pe bara cu intrerupatorul defect;

intrerupatorii de pe bara cu intrerupatorul defect (daca exista o singura bara in statie);

oprirea hidroagregatului daca acesta face parte din schema.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate